ZASEDAO LOKALNI PARLAMENT U BIJELJINI: Grad diže cene parkinga, a javne ustanove i dalje bez novca iz budžeta

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

05. 06. 2024. u 20:18

Skupština grada Bijeljina danas je protekla je u znaku izlaganja direktora javnih preduzeća i ustanova, koji su istakli velika dugovanja grada Bijeljina prema njima, iz prethodne i iz ove godine, iako su pravili obaveze u skladu sa usvojenim budžetskim okvirom.

ЗАСЕДАО ЛОКАЛНИ ПАРЛАМЕНТ У БИЈЕЉИНИ: Град диже цене паркинга, а јавне установе и даље без новца из буџета

foto v mitrić

Ta dugovanja, kako je ocenjeno,"u značajnoj meri ugrožavaju dalji rad i funkcionisanje ovih ustanova i preduzeća, radnička prava zaposlenih i slično". Kako je rečeno, posebno je zabrinjavajuće to da je među tim ustanovama i JZU ,,Dom zdravlja“ Bijeljina, kom grad duguje oko 1.3 miliona KM za funkcionisanje i oko 500 000 KM za rekonstrukciju ambulanti, čime je ugrožena primarna zdravstvena zaštita ovdašnjih ljudi.

Pored izveštaja javnih ustanova i preduzeća, od tačaka dnevnog reda koje su razmatrane i usvojene posebno treba istaći predloge odluka o usvajanju regulacionih planova ,,Industrijska zona IV" i ,,Agro - tržni centar" Bijeljina, predlog odluke o obezbeđivanju garancije od banke za sprovođenje postupka eksproprijacije za takozvani ,,Drinski nasip", predlog odluke o zajedničkom ulaganju kojim će biti izgrađen dečji vrtić na mestu "starog buvljaka", predlog odluke o utvrđivanju udruženja od opšteg interesa, prdlog odluke o subvencionisanju nabavke seoskih imanja za mlade, kao i planovi i programi koje se tiču dezinsekcije, deratizacije i suzbijanja zaraznih bolesti, kao i investicije u vodoprivredne objekte.

Na predlog gradonačelnika, usvojen je i predlog odluke o izmenama i dopunama odluke o javnim parkiralištima u gradu Bijeljina, kojim je uvedena nova zone ,,Centar" u užem jezgru grada, koja će koštati 1,50 KM po satu, dok će će cena ,,Crvene" zone povećati sa 1.00 KM na 1.20 KM, a ,,Plave" zone sa 0,50 KM na 0,60 KM. Takođe, doći će i do proširenja broja parking mesta koja su obuhvaćena naplatom parkinga, time što će i naplatu parkinga biti uključen i parking kod Saborne crkve i parking kod nove autobuske.

Predlagač je predlog obrazložio time da su objekti republičkih i lokalnih institucija smešteni u užem jezgru grada, te da je potrebno omogućiti većem broju korisnika da zadovolje svoje administrativne i poslovne potrebe, što će se omogućiti kroz uvođenje nove zone ,,Centar" i više cene u odnosu na ostale zone. Takođe, predlagač je istakao da su postojeće cene formirane 2007. i 2014. godine, te da trenutno imajući u vidu inflaciju, povećanje cene rada i sve druge faktore, ne odgovaraju realnom stanju i ne mogu osigurati održiv sistem upravljanja kontrole i parkiranja.

Nadalje, predlagač ističe da treba uzeti u obzir i to da je ,,Patriot" DOO društveno - odgovorno preduzeće koje zapošljava ratne vojne invalide iz Odbrambeno - otadžbinskog rata te da prihod od naplate parkinga u najvećoj meri ide upravo ovom preduzeću za usluge kontrole sistema koje oni pružaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio