DAJAK KLUBU "BANJALUKA" USKRAĆENO UČEŠĆE NA EVROPSKOM PRVENSTVU U RAFTINGU, ZAPOČETOM U KONJICU FBiH neće šampione?

S. MIŠLjENOVIĆ

10. 06. 2024. u 16:43

DAJAK klub "Banjaluka" tražiće posredstvom nadležnih institucija Republike Srpske da se zaštite njihova prava, jer im je Kajak kanu savez FBiH zabranio da - kao najbolja ovdašnja ekipa u raftingu - predstavljaju zemlju na Evropskom prvenstvu koje će u ovoj disciplini biti organizovano u Konjicu.

ДАЈАК КЛУБУ БАЊАЛУКА УСКРАЋЕНО УЧЕШЋЕ НА ЕВРОПСКОМ ПРВЕНСТВУ У РАФТИНГУ, ЗАПОЧЕТОМ У КОЊИЦУ   ФБиХ неће шампионе?

Foto: GU Banjaluka

- Ista ova ekipa, pre desetak dana, na Svetskom prvenstvu osvojila je zlatnu medalju za BiH, pa je velika bruka da najbolji ne predstavljaju zemlju na predstojećem međunarodnom takmičenju - kaže kapiten rafting reprezentacije BiH Dragan Babić.

Naglašava i da su dopisi upućeni Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske, kabinetu predsednika RS, te Ministarstvu civilnih poslova u Savetu ministara, kao i Olimpijskom komitetu BiH. Od pomenutih institucija i ličnosti, veli, očekuje da zauzmu stav i javno ga saopšte...

- Tokom protekla dva meseca pokušavali smo da se prijavimo za učešće ne Evropskom prvenstvu posredstvom Kajak kanu saveza FBiH, koji nam je zabranio da učestvujemo u njihovoj ligi. Oni su to učinili pod izgovorom da se radi samo o federalnom takmičenju i da će samo jedan klub iz te lige učestvovati na Evropskom prvenstvu. Ali, to nije tačno, jer je Kajak kanu savez FBiH prijavio dve ekipe sa federalnog takmičenja, kao predstavnike BiH, a zabranili su predstavnicima dajak kluba "Banjaluka" da učestvuju na federalnom i evropskom takmičenju, iako su najbolji u čitavoj zemlji tokom poslednje decenije.

Uvek je, podseća, bilo pravilo da najbolja ekipa predstavlja BiH, a ne da se organizuju posebne kvalifikacije za učešće na Evropskom prvenstvu.

- Na tom takmičenju dozvoljeno je učešće dve ekipe iz jedne zemlje, a mi smo onemogućeni da bi nastupio klub iz Zenice, koji je realno drugi u BiH, te tim iz Konjica, zbog kojeg su i organizovane kvalifikacije. Pritom, u Kajak kanu savezu FBiH kažu da su dobili podršku Olimpijskog komiteta BiH i Ministarstva civilnih poslova u Savetu ministara, pa pitamo o čemu se tačno radi, ako se klubovima iz Republike Srpske onemogućava učešće na Evropskom prvenstvu, iako je naša ekipa na prethodnom Svetskom prvenstvu osvojila devet medalja i povećala bilans BiH na 15 odličja - zaključuje Babić, navodeći da se Evropsko prvenstvo u raftingu, koje je juče otvoreno u Konjicu, završava 15. juna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)