MUSLIMANSKE SNAGE IZ SREBRENICE UBIJALE SVE ŠTO SU STIGLE: U Fakovićima parastos za 49 ubijenih Srba

Novosti online

05. 10. 2024. u 12:21

U FAKOVIĆIMA kod Bratunca služen je parastos za 49 meštana, od kojih je 25 civila i vojnika nastradalo 5. oktobra 1992. godine.

МУСЛИМАНСКЕ СНАГЕ ИЗ СРЕБРЕНИЦЕ УБИЈАЛЕ СВЕ ШТО СУ СТИГЛЕ: У Факовићима парастос за 49 убијених Срба

Foto: Printskrin

Parastos i sveće za pokoj duša nastradalih prislužene su kod spomen-obeležja koje je prošle godine otkriveno znak sjećanja i zahvalnosti meštanima koji su dali život za Republiku Srpsku.

Time su obeležene 32 godine od stradanja meštana ovog srpskog sela na obali Drine, te odata počast brojnim srpskim žrtvama iz Fakovića nastradalim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Većina meštana ubijenih 5. oktobra pre 32 godine u Fakovićima sahranjena je na groblju u Bajinoj Bašti u Srbiji, jer to nije bilo moguće obaviti u ovom selu zbog borbenih dejstava.

U Fakovićima je tokom posljednjeg rata opljačkano i popaljeno oko 200 srpskih kuća, od kojih trećina još nije obnovljena.

Muslimanske snage iz Srebrenice i obližnjih sela su 5. oktobra 1992. godine nakon jutarnjeg napada na selo Magašiće, severozapadno od Bratunca, težište destava usmerile na drugi kraj bratunačke opštine, prema srpskom selu Fakovići, gde su izvršile upad, ubijajući sve što su stigle.

Za razliku od ostalih sela u koja su upadali u ranu zoru, neprijatelji su promenili taktiku u Fakovićima i napad izveli u podne, kada se dogodio masakr i spaljeni zarobljeni i ubijeni meštani.

Time je nastavljeno etničko čišćenje srpskog stanovništva sa prostora srednjeg Podrinja započeto u aprilu 1992. godine i nastavljeno narednih meseci progonom, ubistvima i pljačkom svega što je srpsko u bratunačkoj i srebreničkoj opštini.

Nakon Magašića, Zagona, Loznice, Gnione, Osretka, Vijogora, Ratkovića, Brežana, Zalazja, Sasa, Krnjića, Podravanja i mnogih srpskih zaselaka u bratunačkoj i srebreničkoj opštini, muslimanske snage su se spustile do Fakovića kako bi izašle na Drinu, potpuno uništile srpski narod i imovinu, odsecajući Bratunac i Skelane od ostalih delova Republike Srpske.

Ubijeno je 25 meštana od kojih je većina zapaljena i masakrirana. Najstarija žrtva bio je osamdesetdvogodišnji Danilo Đurić čiji posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

Stanovništvo je spas našlo povlačeći se prema Drini i užoj Srbiji.

Kao i prilikom prethodnih upada i pokolja u srpskim selima, pripadnici muslimanskih oružanih snaga, nakon ubijanja meštana, opljačkali su pokretnu i popalili nepokretnu srpsku imovinu u Fakovićima.

Za zločin nad srpskim civilima u Fakovićima kao ni zaostale brojne zločine počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju još niko nije odgovarao.

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?