BiH NE PRIZNAJE ULAZAK ALBANACA S LIČNOM KARTOM: Predsednik RS o Kurtijevom jednostranom ukidanju viznog režima ka Bosni i Hercegovini

S. MIŠLjENOVIĆ

14. 10. 2024. u 22:44

ALBANCI iz samoproglašenog Kosova neće moći ulaziti u BiH sa ličnom kartom i ovo je stav Republike Srpske koji se neće promeniti.

БиХ НЕ ПРИЗНАЈЕ УЛАЗАК АЛБАНАЦА С ЛИЧНОМ КАРТОМ: Председник РС о Куртијевом једностраном укидању визног режима ка Босни и Херцеговини

Foto: Unsplash/Printskrin/Jutjub Ivina kuhinjica

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je da BiH neće priznati ulazak Albanaca sa KiM, sa ličnom kartom, jer nije priznala ni samoproglašeno Kosovo.

- Pozivanje na to kako je Srbija dozvolila da se putuje s ličnim kartama kroz Srbiju ide u prilog tome da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije - poručio je Dodik reagujući na odluku vlade tzv. Kosova na čelu sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem koji je odlučio da jednostrano ukine vizni režim za građane BiH.

Kurti, premijer lažne države Kosovo, precizirao je da se vizni režim za BiH ukida od 1. januara 2025. godine. Inače, on je tu informaciju otkrio na samitu Berlinskog procesa.

Predsednik Dodik kaže da Srpska stoji iz državne politika Srbije koja ima jasnu politiku prema Kosovu i Metohiji i to se odnosi i na ulazak građana sa samoproglašenog Kosova u BiH. Predsednik Srpske je ocenio i da prepotencija koja se unosi u Berlinski proces ne može mnogo pomoći.

- Mora se razumeti, kada su postavljali taj cilj, morali su znati da BiH nije priznala samoproglašeno Kosovo i da neće, naravno, priznati ni ulazak Šiptara sa ličnom kartom u BiH. Naravno, muslimani bi to uradili, Republika Srpska neće - rekao je Dodik.

Stop u Predsedništvu

SRPSKI član Predsedništva BiH Željka Cvijanović je početkom ove godine na sednici Predsedništva BiH odbila da podrži članstvo samoproglašenog Kosova u Savet Evrope i poručila da će takav stav imati i za njihove zahteve za članstvo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Prema njegovim rečima, s obzirom da to da BiH nije priznala Kosovo samim tim ne može uvesti bezvizni režim.

Nenad Stevandić, predsednik Narodne skupštine RS kaže za "Novosti" da Srpska neće promeniti stav o samoproglašenom Kosovu bez obzira na populističke Kurtijeve poteze.

- I najavama oko jednostranog viznog režima samoproglašenog Kosova sa BiH, Kurti zapravo cilja Republiku Srpsku, jer mu je poznat stav Banjaluke po tom pitanju - istakao je Stevandić.

On kaže da Kurtiju definitivno vreme ističe i vuče sve nervoznije poteze.

- Svaki potez Kurtija je potez očajnika - poručio je Stevandić.

Inače, već godinama je stav političara RS u institucijama BiH da se prati politika Srbije kada je u pitanju samoproglašeno Kosovo i upravo zbog stava Banjaluke, BiH nikada nije priznala samoproglašeno Kosovo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JEDNA OD TEMA DANA U RUSIJI: Ruski mediji o utakmici u Leskovcu i predsedniku Vučiću (FOTO)