OD TRPEZE DO SOFRE: Narodni muzej srbije priredio vrednu izložbu u Trebinju

D.Curać

16. 10. 2024. u 20:45

U OKVIRU manifestacije "Dani Srbije u Srpskoj", u Muzeju Hercegovine u Trebinju je otvorena izložba "Između trpeze i sofre", koju čine metalne posude od 13. do 19. veka u zbirkama "Narodnog muzeja Srbije", na kojoj je predstavljeno raznovrsno i bogato dekorisano posuđe od plemenitih metala sakupljano tokom više od 150 godina.

ОД ТРПЕЗЕ ДО СОФРЕ: Народни музеј србије приредио вредну изложбу у Требињу

D. Curać

Autorke izložbe, muzejska savetnica Branka Ivanić, viša kustoskinja Nataša Cerović i kustoskinja Ivana Lemkul odabrale su srebrne i pozlaćene tanjire i čaše, koji su činili sastavni deo svečanih trpeza i ličnih dragocenosti, kao i one od drugih obojenih metala, kako bi ispričale priču o njihovoj svakodnevnoj upotrebi za čuvanje, pripremu i serviranje hrane i pića.

- Na izložbi je predstavljeno 46 posuda od metala, a polovinu čine reprezentativne od srebra, ukrašene pozlatom figuralnom i ornamentalnom dekoracijom. U pitanju su čaše koje su bile statusni simbol tokom srednjeg veka, kako na zapadu Evrope, tako i u našoj sredini. One su nastavile dugo da se koriste nakon što su izašle iz upotrebe na zapadu, a kod nas su često prilagane crkvama - istakla je Ivana Lemkul.

Posebna nagrada

IVANA Grujić, direktor Muzeja Hercegovine kaže da su po drugi put domaćini Narodnom muzeju Srbije iz Beograda i da je ova izložba najbolji način da se Srbija predstavi u Trebinju.

- Za svaki muzej je posebna nagrada da može da ugosti vrednu izložbu i instituciju kao što je Narodni muzej Srbije, koji je najstarija muzejska ustanova ne samo u Srbiji - istakla je Grujićeva.

Bojana Borić Brešković, direktor Narodnog muzeja Srbije kaže da im je velika čast da izlažu u Trebinju i da su ponosni, naročito u ovoj godini kada Narodni muzej Srbije obeležava 180 godina postojanja, a sve zahvaljujući inicijativi dva predsednika na Svesrpskom saboru i velikog pokroviteljstva Ministarstva kulture Republike Srbije.

- U ovoj manifestaciji učestvuje veliki broj ustanova iz Srbije u 10 gradova. Biti u Muzeju Hercegovine je velika čast i zadovoljstvo - rekla je Borić Brešković.

Izložba u Muzeju Hercegovine Trebinje za sve posetioce biće otvorena naredna dva meseca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBIJA NE MOŽE DA PARIRA ŠPANIJI: Prvak Evrope u ovome moćniji od Orlova