NUĐENE MU NAGODBE ZA OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU: Detalji nastavka suđenja Miloradu Dodiku u Sudu BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

16. 10. 2024. u 20:26

PREDSEDNIK Srpske Milorad Dodik rekao je da je proces protiv njega i v. d. direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića u Sudu BiH politički motivisan i da su mu ponuđene razne stvari u zamenu za oslobađajuću presudu.

НУЂЕНЕ МУ НАГОДБЕ ЗА ОСЛОБАЂАЈУЋУ ПРЕСУДУ: Детаљи наставка суђења Милораду Додику у Суду БиХ

Dodik ispred suda foto BZdrinja

- Meni su ponuđene, za oslobađajuću presudu, razne stvari, od centralizacije BiH, što sam ja naravno odbio. Zato se usložnjava i pokušava ubrzati ovaj proces. Nema te stvari koju će moći da dobiju da bi u ovako nakaradnom postupku osigurali bilo šta što nije u skladu sa Ustavom - rekao je Dodik nakon ročišta u Sudu BiH.

On je istakao da mu je ponuđeno i da pristane na pitanje imovine, što je odbio.

Dodik je rekao da je optužen da je, vršeći svoju ustavnu dužnost, iskazao nepoštovanje prema Kristijanu Šmitu koji je nametnuo zakon.

Inače, ni ovo ročište nije prošlo bez trzavica na relaciji sudija Sena Uzunović i predsednika MRS Milorada Dodika. Naime na početku ročišta Uzunovićeva je izrekla opomenu Dodiku, zbog, kako je rekla, nepoštovanja Suda, jer Dodik nije želeo da ustane kada je ona prozivala ko je bio prisutan.

Eliminacija iz političkog života

ADVOKAT odbrane predsednika RS pred Sudom BiH Goran Bubić rekao je da pred ovom institucijom nisu ravnopravni odbrana i Tužilaštvo, i da se potvrdilo da je reč o procesu koji za cilj ima da iz političkog života eliminiše Milorada Dodika.

- Tužilaštvo je dostavilo dokaze Sudu pre nego što je Sud doneo odluku o prihvatanju dokaza. To ugrožava standard poštenog suđenja - rekao je Bubić.

- Ne poštujete Sud i mene kao sudiju - rekla je Uzunovićeva, nakon što je Dodik, kada ga je prozvala, odgovorio "tu sam gospođo" i nije ustao.

Inače, na ovom ročištu advokat Miljkan Pucar koji zastupa Miloša Lukića izneo je 36 materijalnih dokaza o kojima će se Tužilaštvo naknadno izjasniti.

Među dokazima koje je ponudila Lukićeva odbrana je diplomatska nota SR Nemačke o diplomatskom statusu Kristijana Šmita, različiti izveštaji "Službenog glasnika", dopisi Predsedništvu i odgovori, zapisnik o saslušanju u Agenciji za istrage i zaštitu BiH, dopisi i odgovori Kancelariji OHR kao i Ministarstvu inostranih poslova u Savetu ministara.

Sud će se naknadno izjasniti o dokazima Tužilaštva i o materijalanim dokazima Lukićeve odbrane. Sud će se takođe naknadno izjasniti i o prigovoru Dodikove odbrane na 12 stranica, koji je sud dobio u utorka, dva sata pre kraja radnog vremena, rečeno je na ročištu.

Sudija Sena Uzunović nije prihvatila predlog odbrane predsednika RS da se ubuduće podnesci šalju putem pošte. Ona je upozorila pravne savetnike Milorada Dodika, advokate Antu Nobila i Gorana Petronijevića, zbog javnih istupa u medijima i upozorila da izbegavaju da komentarišu odluke Suda i da vode računa prilikom javnih istupa u kojima "ruše dignitet Suda BiH" i nje kao postupajućeg sudije.

Povodom ranijih prigovora odbrane, Uzunovićeva je rekla da u ovom predmetu "nije došlo do kršenja neposrednosti".

Naredno ročište zakazano je za 30. oktobar, a potom 13. novembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JEDNA OD TEMA DANA U RUSIJI: Ruski mediji o utakmici u Leskovcu i predsedniku Vučiću (FOTO)