OD 165 KUPLJENIH RESPIRATORA 85 "SKUPLJA PRAŠINU": SIPA pretresa FZO RS i " češlja" dokumentaciju

S. MIŠLjENOVIĆ

23. 10. 2024. u 17:00

PRIPADNICI Agencije SIPA pretresaju Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) RS i "češljaju" dokumentaciju o nabavkama za vreme pandemije virusa korona.

ОД 165 КУПЉЕНИХ РЕСПИРАТОРА 85 СКУПЉА ПРАШИНУ: СИПА претреса ФЗО РС и  чешља документацију

Fond zdravstevnog osiguranja RS, Foto Nezavisne

Naime, inspektori SIPA, po nalogu Republičkog javnog tužilaštva Srpske, danas su u akciji "Luna" pretresli prostorije FZO, kao i još četiri lokacije u Banjaluci. Pod lupom SIPA je nabavka respiratora za vreme pandemije virusa korona.

Dejan Kusturić, v. d. direktora FZO RS, osumnjičen je za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja u postupku nabavke 165 respiratora kojima je RS oštećena za više miliona maraka, rekla je portparol tužilaštva Dragica Tojagić.

- U toku su pretresi na više lokacija u cilju prikupljanja dokaza u istrazi koja se vodi protiv Dejana Kusturića u vezi sa nabavkom respiratora za zdravstveni sistem RS - rekla je Tojagićeva.

Ona kaže da se istraga, između ostalog, odnosi kako na samu cenu koliko su respiratori plaćeni, tako i na nabavljenu količinu, ali i to što su nabavljeni respiratori bez utvrđene specifikacije.

- Nabavljeno je 165 respiratora koji su distribuisani po bolnicama, a veštačenjima je utvrđeno da se od toga čak 85 respiratora ne koristi za lečenje pacijenata. Ti respiratori uopšte nisu za upotrebu na pacijentima - rekla je Tojagićeva.

"Skupljaju prašinu" u bolnicama

IZVOR blizak istrazi navodi da je, osim cene respiratora, u fokusu istrage njihova ispravnost, odnosno da li ispunjavaju sve standarde kvaliteta. Prema nezvaničnim informacijama, deo nabavljenih respiratora-ventilatora uopšte nije korišćen u lečenju pacijenata i oni "skupljaju prašinu" u bolnicama širom RS. Najveći broj njih nalazi se u bolnicama u Gradišci i Doboju.

Dodaje da su respiratori nabavljani preko firme "Medietik", koja je u tom poslu ostvarila prihod od oko 12 miliona maraka.

- Šteta po budžet Republike Srpske je procenjena na oko četiri miliona maraka - rekla je Tojagićeva.

Portparol Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Jelena Miovčić kaže da se u sklopu akcije "Luna" pretresaju poslovni i stambeni objekti na pet lokacija.

- Pretresaju se prostorije Fonda zdravstvenog osiguranja RS, kao i firme "Medietik". U pitanju je krivično delo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja - kazala je Miovčićeva.

Takođe, istražitelji "češljaju" i ugovore koje je FZO zaključivao za potrebe transporta nabavljenih respiratora. Ugovorima, koji su zaključeni sa "Medietikom", bilo je precizirano da su dobavljači dužni da robu isporuče u određeno vreme, ali je uprkos tome FZO sklapao i ugovore o transportu respiratora i avionskom prevozu, što je dodatno plaćano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATAN POPUST JOŠ SAMO PAR DANA! Ne propustite priliku za veliku uštedu