PORASTAO BROJ OBOLELE DECE OD MENINGITISA: U UKC Srpske devetoro mališana na lečenju, najlađi pacijent ima 17 meseci

S. MIŠLjENOVIĆ

26. 10. 2024. u 07:00

BROJ dece obolele od meningitisa u Srpskoj je porastao u odnosu na četvrtak kad je bilo zvanično petoro obolelih, pa je u petak ukupno bilo hospitalizovano devetoro dece na Klinici za dečije bolesti UKC Republike Srpske. Najmlađe dete je uzrasta 17 meseci, a najstarije 12 godina.

ПОРАСТАО БРОЈ ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ ОД МЕНИНГИТИСА: У УКЦ Српске деветоро малишана на лечењу, најлађи пацијент има 17 месеци

Foto Shutterstock

- Opšti infektivni sindrom su pozitivni meningealni znaci. Svi su trenutno stabilni - navode iz UKC.

Dodaju da ne hospitalizuju osobe sa znacima neuroinfekcije uzrasta preko 15 godina.

Inače, meningitis je prvo otkriven u Kotor Varošu, gde je petoro dece zaraženo, a ostala deca su iz Banjaluke. U Institutu za javno zdravstvo RS su potvrdili da je reč o enterovirusnom meningitisu, oboljenju koje se najčešće prenosi, uslovno rečeno, prljavim rukama. Kako je pojašnjeno, osnovne preporuke za sprečavanje širenja virusa i smanjenja mogućnosti prenosa infekcije odnose se na pojačane redovne higijenske prakse.

- To uključuje učestalije pranje ruku, pokrivanje usta i nosa kod kašlja ili kijanja, upotrebu dezinfekcionih sredstava, kao i dezinfekciju površina i predmeta i redovno provetravanje prostorija. Škola postupa u skladu sa tim merama - navode iz Instituta.

Banjalučki vrtići sigurni

KAKO se spekulisalo da obolela deca iz Banjaluke idu u neki od javnih vrtića, to je demantovao direktor Centra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje, Petar Jokanović, i poručio roditeljima da nema mesta za strah.

- Naši zaposleni odmah obaveštavaju roditelje bilo kakav oblik temperature da se javi kod mališana. Ozbiljno se pristupa takvim pitanjima, naročito kada je reč o meningitisu koji je ozbiljno oboljenje, a ovo jeste sezona kada se javlja - rekao je Jokanović.

Lečenje meningitisa zavisi od imuniteta deteta, kazala je dr Milka Ćojanović, specijalista pedijatrije u Domu zdravlja u Banjaluci.

- Simptomi meningitisa su povišena temperatura, loše opšte stanje, intenzivno povraćanje, šmrcanje, upaljeno grlo, kočenje glave prilikom podizanja nogu ili spuštanja glave, nemogućnost pravilnog sedenja, deca obično stavljaju ruke iza leđa - objasnila je dr Ćojanović i dodala da je meningitis upala moždanih ovojnica.

Kako dodaje, sve zavisi od uzročnika, pa tako meningitis može biti izazvan raznim virusima, a postoji i bakterijski meningitis uzrokovan meningokokom ili pneumokokom.

- Bakterijski su mnogo opasniji i mogu ostaviti komplikacije - istakla je ona.

Kako dodaje, prenosi se bliskim kontaktom i kapljičnim putem.

- Dužina lečenja zavisi od imuniteta deteta. Neka deca ovo malo lakše prebrode, a kod nekih lečenje duže traje. Ako se prepozna na vreme i uz adekvatnu terapiju, bude sve dobro - pojasnila je dr Ćojanović.

Ministarstvo prosvete i kulture RS dalo je saglasnost OŠ "Sveti Sava" iz Kotor Varoša za onlajn nastavu za učenike svih odeljenja prvog razreda zbog pojave virusnog meningitisa. Iz Ministarstva navode da su obavešteni da su zabeležena i tri slučaja pojave virusnog meningitisa u dečjem vrtiću "Larisa Šugić" u istoj opštini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠPANCI SU NAJAVILI EL KLASIKO: Bodibilderi, frulaši i neuništivi Luka Modrić