SELO U SRPSKOJ VOLE I AFRIKANCI: Vrbljani čuvaju tradiciju i mit o crnoj kraljici
ČUVANjE sela od zaborava veliki je izazov u današnje vreme.

Foto: Fejsbuk
U Vrbljanima ta pokretačka snaga su vredne domaćice. One koje su godinama privređivale u svojim domaćinstvima, a danas proizvode najukusnije domaće specijalitete, izlažu na sajmovima i doprinose svojoj zajednici. Udruženje žena "Vrbljani" nije samo organizacija - to je novi početak jednog mesta koje je odlučilo da ne nestane.
Prva slika Vrbljana koja vas dočeka kada posetite ovo mesto su planinski pejzaži opštine Ribnik i etno-prostor vrednih domaćica ispunjen rukotvorinama i mirisima domaće kuhinje. Oko velikog stola, njih tri - smeh, razgovor, skromnost u pogledu, miris sveže domaće kafe koja se sipa u male šoljice bez žurbe.
Gordana Đukić, Dragana Cvijić i Zora Kojić su "tetane", kako ih odmila zovu, koje kao stalne članice vode Udruženje "Vrbljani" od 2019. i od tada svoje specijalitete iznose na sto i prodaju.
Osim toga, one pletu krajiške priglavke i prsluke, te na taj način čuvaju rukotvorine od zaborava.
Kada su u pitanju sokovi, likeri i džemovi, dunja, crnog trna i drenjina su njihova uža specijalnost, a u ponudi imaju i domaće pivo sa ukusom trnjine, koje se zove "Crna kraljica" prema jednoj legendi iz vrbljanskog kraja. Reč je o kraljici koja je tu stolovala, zatim se na proplanku Okomoljak, zbog neuzvraćene ljubavi pretvorila u zmiju i nestala u planinama.
Specijaliteti od crnog trna
ČLANICAMA ovog udruženja pomaže i Svjetlana Elez, direktor TO Ribnik, koja organizuje turističke posete ovom kraju, čuvenom po stazi Sokolovača s koga se pruža pogled na kanjon reke Sane.
- Vrbljani veruju da je njihov zaštitnik sivi soko, a prema legendi je na vidikovcu Okomoljak crna kraljica proglašavala vitezove. Pića i specijalitete od crnog trna iz Vrbljana je koristila i kraljica, te su zato i najomiljeniji među meštanima i turistima - kaže Elezova.
Vredne domaćice su po sajmovima u Srpskoj i Srbiji, osvajale i nagrade za svoje proizvode, a najviše se obraduju kada ih posete ljudi iz drugih krajeva ili država.
Učile od baka
OD baka smo naučile sve. Naši stari su se od svog rada i truda hranili i oblačili, tada nije bilo prodavnica. Trudimo se da održimo tradiciju. Mnogo je posla, za nekoliko litara soka od trnjine treba oko 100 kilograma bobica, ali kad volimo, nije teško, kaže Gordana Đukić.
- U poseti su nam zimus bili planinari iz Srbije koji su probali našu hranu, a imali smo i neke goste iz Slovenije koje smo učili da prave domaću pitu. Leti često svrati neko od planinara, imali smo goste i iz Evrope i Afrike, kojima se posebno dopao i sir sa biberom - kaže Gordana Đukić za "Novosti".

(MAPA) ŽESTOKE BORBE KOD POKROVSKA: Puca ukrajinska odbrana, front je postao "pakao"
NA FRONTU kod Pokrovska ponovo se vode žestoke borbe. To područje postalo je epicentar ruskih napada, a ukrajinski mediji i vojska opisuju situaciju kao izuzetno teška.
14. 05. 2025. u 08:43

AMERIČKI MEDIJI OTKRIVAJU: Rusiju će na pregovorima u Istanbulu predstavljati ova dva zvaničnika
VISOKI bivši zvaničnik Kremlja, koji je želeo da ostane anoniman zbog osetljivosti teme, rekao je da će Rusiju na predstojećim pregovorima u Istanbulu predstavljati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i savetnik predsednika za spoljnu politiku, Jurij Ušakov, objavio je list Vašington post.
14. 05. 2025. u 09:19

"JA NE MOGU DA NASTAVIM BEZ TEBE" Potresna objava Nataše Ninković: "Ovo je najusamljeniji dan mog života" (FOTO)
NEMA dana kad ne misli na svoju majku...
14. 05. 2025. u 11:32
Komentari (0)