ČETVRT VEKA UZ KUSTU: Koncert i izložba Dragana Teodorovića Zeke u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Prepun Kulturni centar Srbije u Parizu dobro se zabavio na koncertu koji je priredila grupa "Resavac Balkan trio", u kojoj se nalaze dvojica bivših članova Kusturičinog "No Smoking benda", organizovanog povodom izložbe fotografija Dragana Teodorovića Zeke i promocije njegove knjige "Emir Kusturica – No Smoking Bend – 25 godina".

ЧЕТВРТ ВЕКА УЗ КУСТУ: Концерт и изложба Драгана Теодоровића Зеке у Културном центру Србије у Паризу

Foto: Goran Čvorović

- Ponosan sam što sam radio s Emirom sve ove godine. Velika mi je čast što sam pratio čoveka s takvom energijom. Znamo se od daleke 1986. godine, kada je došao u "Zabranjeno pušenje". Mnogo sam naučio od njega – kaže ovaj rođeni Mostarac, danas Kragujevčanin.

Na zidovima Kulturnog centra postavljeno je 25 izabranih fotografija sa koncerata koji su održani širom planete.

- Knjiga je dokument o svih hiljadu nastupa koje smo održali po celom svetu. U duhu knjige odabrali smo simboličan broj fotografija za postavku. Obišli smo sve kontinente, išli od Novog Zelanda do Montreala gde je na koncertu bilo prisutno sto hiljada ljudi. Nosim nezaboravne uspomene za ceo život. Najviše fotografija ima iz Rusije, Južne Amerike i Francuske – ističe Teodorović za "Novosti".

Na slikama Buenos Ajres, Moskva, Pariz… Poslednji pariski koncert održan je 21. decembra 2022. godine u "Olimpiji". Bio je to njihov četvrti nastup u ovoj prestižnoj sali u kojoj su gostovale najveće svetske zvezde.

- Najviše koncerata je bilo upravo u Francuskoj. Od hiljadu, širom ove zemlje održano ih je bar dvesta pedeset. Kusta je vezan za Pariz, pa mi je baš drago što smo ovde priredili izložbu i koncert – kaže naš sagovornik koji je Kusturičinu grupu pratio na svim putovanjima kao fotograf.

Izložbu je upotpunio koncert grupe "Resavac Balkan Trio" u kojoj, uz pevača i bubnjara Dušana Stojadinovića, poznatijeg kao Dule Resavac, nastupaju dvojica bivših članova "No smoking orkestra", Nikola Kitanović za klavijaturama i gitarista Aleksandar Stojić.

Uz zvuke etno-muzike Srbije i Balkana, autorske pesme, obrade, melodije iz srpske i romske tradicije, ali i nezaboravne tonove Kustinog benda, od "Đurđevdana" i "Ženi nam se Vukota", do "Čaje Šukarije" i "Bela Ćao", digli su publiku na noge.

- To je ta čuvena "Balkanska dvojka", ili "Unca-unca", kako je pravcu dao im Emirov sin Stribor Kusturica. Zvuk inspiriše na ludilo, ritam, ljubav, emocije. Energična muzika, čitav svet je igrao uz nju – ističe Teodorović.

Bio je ovo i uvod u koncert koji će "Resavac Balkan trio" održati 11. oktobra u beogradskom Domu omladine.

PODRŠKA

Izložbu fotografija Dragana Teodorovića Zeke otvorili su Dijana Koprivica iz Kulturnog centra Srbije i Zlatko Jovanović ispred udruženja "Nasleđe" iz Despotovca koje je organizovalo postavku. Ceo događaj održan je uz podršku Ministarstva kulture Srbije.

Foto: Goran Čvorović

 

Foto: Goran Čvorović

 

Foto: Goran Čvorović

 

Foto: Goran Čvorović

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

DA LI JE TEŽE ODGAJATI ĆERKE ILI SINOVE? Naučnici dali odgovor - evo koje mame i tate će drastično brže ostariti