NEMA MNOGO OVAKVIH: Dvojica Portugalaca ispisali istoriju evropskog fudbala

N. I.

19. 06. 2024. u 12:10

NAGLEDALI smo se svakakvog i pre svega efikasnog fudbala do sada na Prvenstvu Evrope u Nemačkoj. Ali, venac od trnja oko svojih glava i epitet najbaksuznijeg tima do sada sigurno može da ponese selekcija Češke koja je u 1. kolu u kišovitom Lajpcigu izgubila od Portugalije - 1:2. Možda je bolje da se kaže, Česi su samo sebe pobedili!

НЕМА МНОГО ОВАКВИХ: Двојица Португалаца исписали историју европског фудбала

FOTO: Tanjug/AP

Zanimljivost

UTAKMICA Portugalija - Češka je završena rezultatom 2:1 (0:0) i prva je na dosadašnjem Prvenstvu Evrope čije je prvo poluvreme odigrano bez ijednog gola.

Lukas Provod je doveo Čehe u vođstvo u 62. minutu i činilo se da je kapija ka iznenađujućem trijumfu tako otovrena. Međutim, autogol Hranača u 69. minutu, posle nesmotrene reakcije golmana Staneka i pogotovo pobedonosni pogodak Portugalaca koji je uz obilatu pomoć Čeha u 92. minutu postigao Francisko Konseisao, zaista ulaze u anale fudbalskih tragedija na Ecvropskim prvenstvima. Istina, jednu sličnu smo videli i u prethodnoj utakmici kada je Turska, možda i nezasluženi, savladala Gruziju (3:1)...

Ipak, dvojica aktera iz selekcije Portugalije su bili u centru pažnje i pre meča. Kristijano Ronaldo i Pepe, već veterani u svojoj reprezentaciji juče su postali poznati i po sledećim podacima: Ronaldo je postao rekorder sa nastupima na šest uzastopnih šampioata Evrope. Pepe je postao najstariji akter neke utakmice na EP sa 41 godinom i 113 dana i "svrgnuo" je dosadašnjeg rekordera, mađarskog golmana Gabora Kiraljija (40 godina i 86 dana).

Ukoliko do kraja takmičenja Pepe postigne gol, postaće i najstariji strelac u istoriji prvenstava. Taj rekord drži Austrijanac Ivica Vastić koji je imao 38 godina i 257 dana kada je 2008. godine postigao gol protiv Poljske.

- Bila je ovo prilično teška utakmica za nas. Plan nam je potpuno bio promenjen od onog trenutka kada je Češka došla u vođstvo. Međuti, zahvaljujući autogolu, a pogotovo snalažljivosti Franciska Konseisaoa, uspeli smo da dođemo do tri vredna voda. Francisko je dokazao da ima nos za ovakve situacije pred tuđim golom i za njega i celu Portugaliju ovo je prava nagrada za trud - rekao j3e posle utakmice selektor Portugalije Roberto Martinez o strelcu pobedonosnog gola kojeg je na teren poslao u 90. minutu umesto Vitinje, a napadač Porta mu se samo dva minuta odužio na najbolji mogući način.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)