KAKO SMO IGRALI SA SLOVENCIMA: Samo smo četiri puta kao Srbija odmerili snage

Novosti online

20. 06. 2024. u 11:14

Jedna pobeda, jedan poraz, dva remija: to je naš dosadašnji bilans sa slovenačkom reprezentacijom.

КАКО СМО ИГРАЛИ СА СЛОВЕНЦИМА: Само смо четири пута као Србија одмерили снаге

FOTO: Tanjug/AP

Istorija okršaja naših reprezentacija sa Slovenijom je kratka, a počela je spektakularnim remijem 3:3 na EP 2000. godine. Od tada, Jugoslavija je sa Slovencima igrala još dvaput, SCG jednom, a Srbija u četiri navrata, uglavnom bez pobednika.

Slovenci su slavili kada je Vidić promašio penal u Mariboru 2011, a Srbi 2022. u Beogradu, kada je nacija verovala u Piksijev tim. Susreti sa "zmajčekima" bili su kobni za trojicu naših selektora i jednu komisiju, a protivnika su vodili Katanec i Kek. Aktuelni selektor preživeo je Sloveniju i jedini je pobedio. Prilika za novi trijumf je u Minhenu.

FOTO: Tanjug/AP

Nakon što se Srbija sa velikom mukom izborila za obnovu svoje državnosti, selekcija njenog fudbalskog saveza je sa selekcijom FS Slovenije četiri puta odmerila snage u zvaničnim mečevima.

Prve dve naše međusobne utakmice odigrane su u okviru kvalifikacija za Euro 2012, u grupi u kojoj su pored naše dve selekcije tu bili i Italija, Estonija, Severna Irska i Farska Ostrva.

To su one kvalifikacije koje je obeležio sraman prekid meča sa Italijom u Đenovi, posle čega je došlo do „lova” na golmana reprezentacije Vladimira Stojkovića.

Sa Slovenijom smo tada kod kuće remizirali 1-1 (Slovenija je golom Novakovića vodila od 63. minuta, izjednačio je Žigić u 86. minutu), a u poslednjem kolu izgubili na „Ljudskom vrtu” u Mariboru sa 1-0, golom Vršiča u nadoknadi prvog poluvremena.

Ni mi ni Slovenci se, međutim, nismo plasirali dalje, dalje su otišli Italijani, a u baraž Estonci, zahvaljujući tome što su nas pobedili u Beogradu sa 3-1; njih su pak u baražu tukli Irci sa 5-1 na agregatu.

Na naredna dva meča čekalo se više od decenije. Bilo je to pre dve godine, u Ligi nacija: u Beogradu smo ih tukli 4-1 (Mitrović 24, Sergej 56, Jović 85, Radonjić 90+2; Stojanović 30), dok je na „Stožicama” bilo 2-2 (Gnezda Čerin 48, Šeško 53; Živković 8, Mitrović 35).

Ali ovo sada je potpuno druga priča; ovo je sâmo Evropsko prvenstvo, a na njemu su moguća i čuda i tragedije, kao i na svim velikim takmičenjima — zato ih ljudi i vole.

BONUS VIDEO TUČA NAVIJAČA NA EURO 2024: Albanci napali srpske navijače, nisu se dobro proveli

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)