KOPLJANICI I TADIĆ U ČAST VASKETA! Proslava Ajaksovog zlatnog jubileja u znaku legendarnog kapitena Velibora Vasovića (FOTO+VIDEO)

Đ. S.

02. 06. 2021. u 19:07 >> 20:02

AJAKS iz Amsterdama pre 50 godina osvojio je svoj prvi Kup evropskih šampiona, a pehar je tada kao kapiten podigao Velibor Vasović, prvi srpski fudbaler koji se našao na krovu Evrope.

КОПЉАНИЦИ И ТАДИЋ У ЧАСТ ВАСКЕТА! Прослава Ајаксовог златног јубилеја у знаку легендарног капитена Велибора Васовића (ФОТО+ВИДЕО)

FOTO: FK Voždovac

Srbija ponovo ima kapitena u redovima trofejnog holandskog kluba. Dušan Tadić, reprezentativac i lider srpskog nacionalnog tima, zajedno sa FK Ajaks iz Beograda na stadionu Voždovca obeležio je Vasketov zlatni jubilej.

- Bez obzira što je od tog momenta prošlo 50 godina, u Amsterdamu i celoj Holandiji se ime Velibora Vasovića, vrlo često izgovara i pominje i kad nisu u pitanju samo obeležavanja datuma. Uživa veliki ugled i budi trajnu kulturu sećanja. Imam često priliku da pričam sa jednim od Vasovićevih saigrača, Žakom Švartom koji je rekorder po broju odigranih utakmica u istoriji Ajaksa. On tvrdi da im je Vasović doneo neophodnu čvrstinu i odlučnost. Bio je, po njegovom kazivanju, a i mnogih drugih, neprelazni bedem i stena ispred Ajaksovog gola - rekao je kapiten reprezentacije Srbije.

FOTO: Đ.S.

Istovremeno, proslavljen je i srebrni jubilej, 25 godina od kako je upravo Vasović kao suosnivač i počasni predsednik pokrenuo srpski Ajaks, klub u kome su ponikli mnogi uspešni fudbaleri koji će u sredu biti deo revijalne utakmice.

- Srpski Ajaks, osim imenom, me je privukao velikim brojem proizvedenih fudbalera koji nastupaju u Super ligi i drugim ligama Srbije, a neki su u Evropi i na drugim svetskim destinacijama. Od ovog kluba dobijam redovan izveštaj i sve je lako proverljivo. Znam da iz njihovih redova potiče golman Marko Ilić, nekadašnji golman Voždovca, koji je trenutno jedan od najboljih golmana Belgije i golman A reprezentacije Srbije.

 

- Na golu je superligaša Kortrijka. Ivan Rogač je kapiten i vođa superligaša Metalca iz Gornjeg Milanovca. Radovan Pankov je prepoznatljiv štoper Crvene zvezde i nekadašnji omladinski šampion sveta. Svi su oni i mnogi drugi ambasadori velike porodice Ajaks i mislim da će im biti drago, da i ja javno spomenem njihova imena, a ne samo oni moje - rekao je Tadić, uz izvinjenje što ovom prilikom ne može da pomene sve one koji su ponikli u školi Ajaks Srbija, a koji su sada uspešni profesionalni fudbaleri.

Dodatni značaj ovog jubileja predstavlja i činjenica da je Holandija jedna od najvećih, ako ne i najveća luka na koju pristaju fudbaleri iz Srbije što su statističari potvrdili.

Uoči početka meča, poznata operska pevačica Zorica Belić uživo je otpevala himne Holandije i Srbije. Početni udarac izveo je pokrovitelj događaja Dušan Tadić, a prisutnima se obratio ambasador Holandije, njegova ekselencija, gospodin Jost Reinćes.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

POČINJE TENISKI USTANAK: Đoković je upozoravao, nisu slušali - Teniseri sada najavljuju štrajk