SVE JE U SENCI KORONE: U Tokiju zvanično otvoreno Olimpijsko selo

N. Iljukić

13. 07. 2021. u 21:53

TOKIO će za deset dana i zvanično postati domaćin Olimpijskih igara, a danas je svečano otvoreno Olimpijsko selo koje će od 23. jula do 8. avgusta biti druga kuća za sportiste i delegacije iz svih krajeva sveta.

СВЕ ЈЕ У СЕНЦИ КОРОНЕ: У Токију званично отворено Олимпијско село

Olimpijsko selo u Tokiju Foto AP

Selo se prostire na 44 hektara u tokijskom zalivu, a izgrađena je 21 zgrada za stanovanje. Međutim, jučerašnja ceremonija otvaranja sela je, takođe, pala u senku priča i virusu korona i predstojećim Igrama koje će prvi put u istoriji biti održane bez publike na tribinama bilo kog borilišta.

Osim toga, lokalno stanovništvo je više nego zabrinuto zbog činjenice da sa svih strana sveta u prestonicu Japana dolaze sportisti i delegacije koje sa sobom, neminovno, donose i razne sojeve virusa korona, pa zato i ne prestaju protesti protiv organizacije Igara.

Kako su ranije najavile japanske vlasti, mera vanrednog stanja će biti na snazi u celoj zemlji čak do 22. avgusta, po završetku Paraolimpijskih igara.

Očekuje se da će se do predstojećeg vikenda u Olimpijsko selo smestiti čak 2.000 sportista, a posle srpskih veslača, izolovano je još nekoliko slučajeva virusa korona kod članova delegacija Ugande i Izraela. Organizator na svakom koraku opominje goste Olimpijskog sela da je nošenje zaštitnih maski obavezno odmah po napuštanju soba, da je duže zadržavanje u razgovoru i bilo kakav fizički kontakt apsolutno nedozvoljen tokom boravka na javnim površinama.

Inače, očekuje se da u Olimpijskom selu, koje je danas svečano otvoreno, tokom trajanja Igara, u punom kapacitetu boravi čak 11.000 olimpijaca, kasnije i 4.400 paraolimpijaca, uz dolazak nekoliko desetina hiljada zvaničnika, sudija, administratora, sponzora i emitera.

Sportisti iz Srbije već dolaze u Olimpijsko selo. Tamo će prvi da uđu basketaši, očekuje se i dolazak veslača koji izađu iz izolacije zbog Miloša Vasića koji ima virus korona. Na put će sutra da krenu odbojkaši, vaterpolisti i tekvondisti. Za njima će, u petak, strelci, u subotu džudisti, plivači, kajakaši i teniseri, a sledećeg ponedeljka i košarkašice. Krajem jula na put u Tokio kreću atletičari, bokseri i karatisti.

BAH NAPRAVIO VELIKI GAF

PREDSEDNIK Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah napravio je neviđeni gaf i lapsus kada je japanske domaćine u Tokiju nazvao - Kinezima?!

- Naš zajednički cilj su bezbedne Igre za sve, za sportiste, za sve delegacije i što je najvažnije za kineski narod... Japanski narod - rekao je, pa se brzo korigovao Bah, koji je prethodna tri dana proveo u izolaciju u hotelu u Tokiju, iz mera predostrožnosti.

Japanski mediji su Bahovu izjavu, uz prevod sa engleskog na japanski jezik, preneli bez ovog lapsusa, ali je ona vrlo brzo postala deo javnih osuda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

RAJKOVIĆ ODBRANIO PENAL: Pogledajte kako je golman Srbije odbranio penal Švajcarcima (VIDEO)