BOŠKOV JE ZASLUŽAN ZA TITULU AZURA: Mančini je trenerski zanat pekao od legendarnog Srbina

Novosti online

14. 07. 2021. u 17:08

PROŠLO je 30 godina otkad je Sampdorija, koju je s klupe predvodio veliki Vujadin boškov, a na terenu Roberto Mančini i Đanluka Vijali osvojila titulu šampiona Italije.

БОШКОВ ЈЕ ЗАСЛУЖАН ЗА ТИТУЛУ АЗУРА: Манчини је тренерски занат пекао од легендарног Србина

FOTO: Tviter/Printskrin/OldFootballPhotos

Tri decenije kasnije, Mančini je, uz asistenciju Vijalija i još nekoliko bivših saigrača, doneo azurima titulu šampiona Evrope, a njihov saigrač iz šampionskih dana u Sampdoriji, golman Đanluka Paljuka, tvrdi da je Mančini koristio savete velikog mister Boškova u pohodu na evropsku krunu.

- Od Boškova je naučio da mora da ima jaku grupu igrača i da mora da zna kako da se nosi sa njima, da je to najveće oružje. Manćini je nacionalnom timu nametnuo brzinu u razmišljanju. Video sam neke treninge, svi su bili ujedinjeni, iskreni, sve je bilo sjajno - dodao je Paljuka, a zatim nastavio:

- On nas je držao zajedno, bio je apsolutno broj jedan kada je taj tim u pitanju. Vodio nas je na svoj način, neverovatno su ga poštovali i najiskusniji igrači, a mlađe je prvo okrivljavao za greške, ali je posle i njih štitio. Uvek je bio miran i znao je kako da iskontroliše situaciju.

Boškov je u Sampdoriji bio u dva navrata, a u mnogo uspešnijem prvom mandatu pored skudeta 1991. osvojio je i dva Kupa Italije 1988. i 1989. i jedan Kup pobednika kupova 1990. Osvojio je i Kup holandije sa Den Hagom, a prvi trenerski trijumf mu je bila titula šampiona Jugoslavije sa Vojvodinom 1966.

Igrao je i finale Lige šampiona 1992. godine, kada je na Vembliju poražen od Barselone, a u grupnoj fazi eliminisao Crvenu zvezdu kojoj je bilo zabranjeno da igra u Beogradu.

Pre Sampdorije vodio je slavni Real madrid koga je 1980. doveo do duple krune u Španiji. trenersku karijeru je završio kao selektor SRJ koju je odveo na naš poslednji EURO, a posle je jedno vreme bio skaut Sampdorije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (1)

Ovo je najpopularnija destinacija u toku septembra i oktobra Last Minute akcija! Platite 6 noćenja, a boravite 9 ili 10!