ŠTA JE SVE ZVEZDA DOBILA DEMOLIRANJEM KAIRATA? Koliko novca i koliko bodova za srpski koeficijent?

Novosti online

28. 07. 2021. u 22:38

Crvena zvezda nije imala milosti prema kazahstanskom Kairatu u revanšu drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

ШТА ЈЕ СВЕ ЗВЕЗДА ДОБИЛА ДЕМОЛИРАЊЕМ КАИРАТА? Колико новца и колико бодова за српски коефицијент?

FOTO: M. Vukadinović

Izabranici Dejana Stankovića slavili su sa 5:0 i obezbedili prolaz u narednu fazu gde ih očekuje dvomeč sa moldavskim šampionom Šerifom.

Osim ubedljive pobede, crveno-beli su ove večeri uradili dve važne stvari - popravili koeficijent srpskog fudbala na UEFA rang listi i dopunili klupsku kasu nagradom za plasman u sedeću fazu.

Kako ova pobeda utiče na koeficijent srpskog fudbala?
Srbija se početkom nove evropske sezone kotirala nikad bolje i nalazila se na 13. mestu na UEFA rang listi nacionalnog koeficijenta sa 23.875 bodova.

Podsetimo, zemlje koje završe među 15 najboljih dobijaju privilegiju u vidu dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali i predstavnika u Ligi Evrope, gde ove sezone neće biti srpskih predstavnika, već ekipe osim šampiona igraju kvalifikacije za trećerazredno takmičenje Ligu konferencija.

Bodovanje u kvalifikacijama je isto za sve, bez obzira na to da li je u pitanju Liga šampiona, Liga Evrope ili Liga konferencija. Za svaki remi se dobija 0,5 bodova, a za pobedu jedan bod. Osvojeni bodovi se kasnije dele sa brojem predstavnika u Evropi, što je u slučaju Srbije četiri.

Dakle, Zvezda iz ovog dvomeča donosi bod za svoj klupski koeficijent i 0,25 poena Srbiji (izgubila je prvi meč) što je neki minimum kako ne bismo otišli u minus.

Takođe, posle već uračunatih pobeda Vojvodine i Partizana iz prvih utakmica, kao i remija Čuke protiv azerbejdžanskog predstavnika, Srbija je trenutno na sjajnom 13. mestu koje će pobeda Zvezde možda dodatno popraviti.

Takođe, crveno-beli su ovim trijumfom obezbedili minimum grupnu fazu Lige konferencija, ali je to nešto o čemu na Marakani sigurno ne razmišljaju trenutno jer je fokus na Šerifu i Ligi šampiona.

Koliko je novca zaradio pobednik ovog meča?
Kriza nastala pandemijom korona virusa uticala je i na Uefu, koja je ove sezone promenila sistem nagrađivanja i smanjila novac predviđen za nagrade u kvalifikacijama, pa su tako bunusi za sve kvalifikacione runde identični i za Ligu šampiona i za Ligu Evrope i za Ligu konferencija - otprilike po 100.000 evra.

Izuzetak je samo plej-of Lige šampiona, gde onaj ko ga se domogne dobija čak 5 miliona evra.

Razlika u grupnoj fazi je zatim drastična kada je u pitanju Liga šampiona i ostala takmičenja, pa je jasno da Zvezda i posle Kairata mora da stremi ka grupnoj fazi elitnog takmičenja kako bi moglada računa na finansijsku sigurnost.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

POČINJE TENISKI USTANAK: Đoković je upozoravao, nisu slušali - Teniseri sada najavljuju štrajk