RENDŽERS "PEČE", SALCBURG SREĆAN: Zvezda od sjaja do očaja u plej-of utakmicama za grupne faze evro-kupova

N. LACKOVIĆ

17. 08. 2021. u 17:07

FUDBALERI Crvene zvezde će u dvomeču sa rumunskim prvakom Klužom pokušati da vežu peti uspešan plej-of za Ligu šampiona ili Ligu Evrope.

РЕНЏЕРС ПЕЧЕ, САЛЦБУРГ СРЕЋАН: Звезда од сјаја до очаја у плеј-оф утакмицама за групне фазе евро-купова

FOTO: M. Vukadinović

 Lepa serija traje, ali crveno-beli su tokom proteklih 20 godina imali različita iskustva sa završnim duelima pred ulazak u grupe, od padova protiv Rendžersa ili PSV, do euforije sa Salcburgom ili Jang Bojsom.

Prvi put od kada su uvedene grupe u evropskim takmičenjima, Crvena zvezda je došla na korak do plasmana u Ligu šampiona 2000. godine, kada je rival bio Dinamo iz Kijeva. Posle 0:0 u prestonici Ukrajine, crveno-beli su sa dosta optimizma dočekali revanš na svom terenu, ali je meč okončan 1:1 i zbog pravila gola u gostima (ukinuto ovog leta), tim iz Kijeva je prošao dalje. Godinu dana kasnije, poslednja prepreka klubu iz Ljutice Bogdana bio je Bajer Leverkuzen, i konačan epilog je bio siti. U prvom meču u Beogradu bilo je 0:0, da bi "farmaceuti" u revanšu demonstrirali silu i slavili sa ubedljivih 3:0.

U novi pohod na LŠ, 2004/2005, Zvezdu je poveo proslavljeni trener Ljupko Petrović, a poslednja prepreka bio je PSV. Sjajno je naš šampion odigrao prvi meč u Beogradu i trijumfovao sa 3:2 golovima Milana Dudića, Jankovića i Pantelića. Međutim, u revanšu su Holanđani bili nemilosrdni i demolirali naš tim (5:0). Popravni je bio protiv Zenita za ulazak u tada novo takmičenje Ligu UEFA, preteču današnje Lige Evrope. Rusi predvođeni Andrejom Aršavinom su sa 4:0 trijumfovali u prvom meču, da bi u Beogradu bilo 2:1 takođe za klub iz Sankt Peterburga.

U sezoni 2005/2006. za ulazak u Ligu UEFA, protivnik je bila portugalska Braga. Nakon 0:0 u Beogradu, u Portugalu je bilo 1:1, i zbog gola u gostima, Crvena zvezda je prošla dalje. Na golu se u tom meču istakao Vladimir Stojković, kasnije čuvar mreže Partizana. Godinu dana kasnije, rival u poslednjem kolu kvalifikacija za LŠ bio je slavni Milan. Tinjala je nada posle minimalnog poraza (1:0) u gostima, ali je u revanšu na prepunoj "Marakani" bilo 2:1 za "rosonere". Popravni za Ligu UEFA bio je neuspešan, protiv češkog Slovana iz Libereca, koji je u oba meča bio trijumfovao (2:0, 2:1).

Velika žal u Zvezdi ostala je za šansom iz 2007/2008, kada je poslednji stepenik pred LŠ bio Glazgov Rendžers. Španac Načo Novo je u poslednjim trenucima meča u Škotskoj doneo minimalnih 1:0 za "policajce". Revanš, dve nedelje kasnije okončan je 0:0 uz reviju promašaja izabranika Milorada Kosanovića. Ovoga puta, Crvena zvezda je na popravnom eliminisala poljski Groclin, u oba meča je bilo 1:0 i obezbeđen je drugi plasman u Ligu UEFA.

Sušni period je nastavljen, propala je i prilika za ulazak u Ligu Evrope, protiv Slavije iz Praga u sezoni 2009/2010, kada je na klupi crveno-belih bio Vladimir Petrović Pižon. Zvezda nije nadoknadila ogromnih 3:0 za Čehe u revanšu i pobedom od 2:1 na svom stadionu se oprostila od Evrope.

Sledeća mogućnost bila je 2011/2012, kada je Ren u borbi za LE bio prejak za tadašnjeg vicešampiona Srbije. Francuzi su trijumfovali u Beogradu 2:1, da bi u revanšu bilo čak 4:0. Zatim 2012/2013, naš tim je bio dosta bolji u dvomeču sa Bordoom, ali prosto nije imao sreće. Prvi meč je okončan 0:0 u Beogradu, da bi golom iz jedanaesterca u poslednjem minutu meča Francuzi trijumfovali 3:2.

Na narednu šansu čekalo se četiri godine. Te 2016. nakon eliminacije od Ludogoreca u LŠ, rival u plej-ofu za Ligu Evrope bio je Sasuolo. Već nakon 3:0 u prvom meču u Italiji, nade gotovo da nije ni bilo, pa se ekipa Miodraga Božovića oprostila od Evrope remijem 1:1 na stadionu "Rajko Mitić".

Dolaskom Vladana Milojevića, započela je zlatna era kluba iz Ljutice Bogdana. Već u prvoj sezoni obezbeđen je plasman u Ligu Evrope, nakon dvomeča sa Krasnodarom (2:3, 2:1). Zatim, protiv Salcburga je izboren prvi plasman u elitu. Posle 0:0 u Beogradu, veliki broj "delija" na "Red bul areni" je usrećio El Fardu Ben sa dva pogotka za istorijskih 2:2 u revanšu. Uspeh je ponovljen godinu dana kasnije (2019/2020), kada je žrtva bio švajcarski Jang Bojs. Posle 2:2 u Bernu, u uzbudljivom revanšu bilo je 1:1. Prošle godine su puleni Dejana Stankovića u plej-ofu za Ligu Evrope, u jednom meču, savladali jermenski Ararat 2:1.

"TALIČNI" BAJERU, MILANU...

ČESTO su ekipe koje su eliminisale Zvezdu u odlučujućim utakmicama imale uspešnu evropsku sezonu. Tako je Bajer Leverkuzen igrao finale LŠ 2002, a PSV je u 2004/2005. stigao do polufinala elitnog takmičenja, gde je zaustavljen od Milana. Upravo su "rosoneri" nakon eliminacije našeg šampiona osvojili svoju za sada poslednju evropsku titulu 2007. Takođe i Rendžers je u sezoni 2007/2008. ušao u finale Lige UEFA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

Kako da vreme na poslu bude ispunjeno zadovoljstvom – Pogledajte dugačak spisak benefita koje nudi Mercator-S