ZBOG VREĐANJA ČEŠKE DECE: Britanski ambasador u Pragu pozvan na razgovor u Ministarstvo inostranih poslova

Novosti online

01. 10. 2021. u 23:08

ŠEF češke diplomatije Jakub Kulhanek pozvao je na razgovor britanskog ambasadora u Pragu zbog vređanja češke dece u britanskim medijima i na internetu da su rasisti jer su deca navijači tokom utakmice praškog fudbalskog kluba Sparta i Rendžersa iz Glazgova zviždala protivničkom timu, a posebno tamnoputom fudbaleru Glenu Kamari.

ЗБОГ ВРЕЂАЊА ЧЕШКЕ ДЕЦЕ: Британски амбасадор у Прагу позван на разговор у Министарство иностраних послова

Foto AP

"Dosta! U fudbalu, a posebno u odnosima dve zemlje nema mesta namernom širenju odvratnih uvreda na račun češke dece u medijima i na internetu. Pozvaću u ponedeljak britanskog ambasadora i rešavaću to sa njim - kazao je šef češke diplomatije Jakub Kulhanek.

Češki ministar spoljnih poslova reagovao je time i na zahtev vicepremijera i češkog ministra unutrašnjih poslova Jana Hamačeka za koga je poslednja kap u nizu uvreda bilo to što je savetnik za ravnopravnost Škotske fudbalske asocijacije Marvin Bartli na Tviteru poručio da nisu deca kriva jer samo oponašaju ono što vide kod odraslih.

- Kakvu šansu imaju deca kada ih ubace u činiju sa trulim voćem - napisao je Bartli i dodao u komentar sliku trulog voća.

- Česi nisu trulo voće ni narod rasista - odgovorio je na Tviteru vicepremijer Hamaček i zatražio od šefa češke diplomatije da pozove britanskog ambasadora i zahteva da se ti napadi hitno zaustave.

Kulhanek je odbio da poziv da britanski ambasador dođe u MSP da se pravda predstavlja možda suvišnu politizaciju jedne fudbalske afere.

- Nije kad se čuju tako grube reči. Češka diplomatija treba da reaguje - kazao je Kulhanek, javlja češki javni radio Radiožurnal.

Spartu je prvobitno UEFA kaznila jednom utakmicom bez publike zbog ranijih rasističkih uzvika njenih navijača ali je kasnije odluku promenila i dozvolila da umesto njih u četvrtak na stadion Sparte u Pragu na utakmicu Lige Evrope sa timom iz Glazgova dođe 10.000 dece od šest do 14 godina.

Kamara je u Češkoj nepopularan od proletos kad je Glazgov igrao protiv drugog praškog velikana Slavije, a fudbaler Glazgova prijavio da ga je češki reprezentativac Kudela vređao na rasnoj osnovi. Došlo je i d ofizičkog obračuna a epilog je kazna od deset utakmica za Kudelu, zbog koje je propustio Euro, i tri meča za Kamaru, koji je meč u Pragu završio pre vremena zbog crvenog kartona.

Jasno je dakle da zvižduci dece nisu posledica njihovbog rasizma nego revolta protiv igrača zbog njegovog sukoba sa češkim fubalerom. Znaju to i Englezi i i još bolje Škoti, ali...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (1)

RAJKOVIĆ ODBRANIO PENAL: Pogledajte kako je golman Srbije odbranio penal Švajcarcima (VIDEO)