SRBIJA U TREĆEM ŠEŠIRU? "Orlovi" gledaju ka žrebu za Katar

Đ. S.

16. 11. 2021. u 09:55

POSLE veličanstvene pobede u Lisabonu, sada navijačima, igračima i stručnom štabu srpske fudbalske reprezentacije sledi pet i po meseci slatkog iščekivanja i licitiranja potencijalnih rivala na žrebu za Svetsko prvenstvo u Kataru (od 21. novembra do 18. decembra 2022) koji je zakazan za 1. april naredne godine.

СРБИЈА У ТРЕЋЕМ ШЕШИРУ? Орлови гледају ка жребу за Катар

Tanjug/AP

Biće tada vremena i za šalu, nema dileme, euforija oko nacionalnog tima odavno nije bila veća. Na žrebu će "orlovi" najverovatnije biti smešteni u treći šešir, osim ako ne bude nekog drastičnog skoka na FIFA listi, budući da smo trenutno 25, a za odabir grupa na SP će se najverovatnije gledati martovski plasman.

Vizu za Katar sinoć su overili Švajcarci, kao i Englezi koji su deklasirali San Marino 10:0, dok će danas na programu šansu za istu privilegiju imati i Holandija protiv Norveške, koja bi u slučaju eventualnog poraza i pobede Turske nad Crnom Gorom, mogla da ostane i bez baraža. Ali, o tom-potom. Treba sačekati okončanje i ostalih kontinentalnih kvalifikacija.

U Južnoj Americi zasada je jedino siguran Brazil, dok je Argentina na pragu plasmana i njihov izostanak sa Mundijala je u domenu naučne fantastike. Za preostala dva mesta koja vode direktno u Katar u konkurenciji su četiri ekipe, a petoplasirana na tabeli će u baraž.

Što se tiče Afrike, tu je situacija još nepoznata, jer završnica kvalifikacija još nije ni krenula, dok su severnoameričke tek stigle do pola, ali će, po svemu sudeći, SAD, Meksiko i Kanada biti tri tima koja će put Bliskog istoka.

Neizvesno je i u Aziji, gde su najbliži odlasku na Mundijal zasad Iran i Južna Koreja, a za preostala dva mesta konkuriše više ekipa.

Na žrebu će u šeširima biti po osam timova, u zavisnosti od plasmana na FIFA listi. Srbija će veoma teško van trećeg, a mogla bi da uskoči u drugi ukoliko se desi "seča" favorita u baražu, pa na SP ne odu Portugalija, Švedska, Vels, Švajcarska, Urugvaj i još poneki bolje rangirani nacionalni tim.

Međutim, ne mora treći šešir da bude loš, postoji mogućnost da se izbegnu neke ozbiljne ekipe, a iz prvog šešira bi, na primer, mogao da se izvuče džek-pot dobijanjem domaćina Katara.

Trebalo bi ipak sačekati kraj svih kvalifikacija kako bi se znala čitava raspodela i pravile projekcije, jer je još uvek previše potencijalnih iznenađenja na talonu. 

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (1)

POZNATI PEVAČ UMRO NA SCENI: Koncert prekinut zbog tragedije