MARADONA S ISTOKA? Kusturica razmišlja da Piksijev život prenese na film

NEBOJŠA Petrović

25. 11. 2021. u 12:00

U SURDULICI je prošle subote predstavljen mural koji je posvećen Draganu Stojkoviću Piksiju, na kojem se pored selektora Srbije nalazi i jedan od najboljih fudbalera svih vremena - Dijego Armando Maradona.

МАРАДОНА С ИСТОКА? Кустурица размишља да Пиксијев живот пренесе на филм

Foto: N.Petrović

U ekskluzivnoj izjavi koju je našem reporteru u Lisabonu dao Emir Kusturica, jedno od pitanja odnosilo se na ideju da slavni režiser počne sa snimanjem još jednog filma sa sportskom sadržinom - ovoga puta o čoveku kome je legendarni predsednik Olimpika iz Marselja Barnar Tapi dao nadimak "Maradona s Istoka".

- Piksi je čovek koji ima filmsku priču, bio je vanserijski fudbaler i sva je prilika da će i kao trener dostići visoke domete. Za mene je vrhunac njegovog majstorstva onaj gol protiv Španije na Svetskom prvenstvu u Italiji 1990. godine, kada je lažnjakom pokosio Martina Vaskeza i dao gol Zubizareti - prisetio se Kusturica i nastavio sa hvalospevima na račun jednog od najpopularnijih fudbalera u našem regionu:

- Jedan je od retkih u svetu fudbala koji je uspeo da spoji i jedno i drugo, da posle briljantne igračke karijere nastavi sa uspesima i na trenerskoj klupi. Što se tiče filma, zašto da ne. Jednog dana. Odlična ideja. Dopada mi se i naslov, mada mi je draže "Maradona iz Niša". Ili još bolje, "Maradona iz Niš" - našalio se autor čuvenog remek-dela o životu i karijeri Dijega Maradone.

Foto: N.Petrović

 

Po prirodi večiti optimista, Kusturica je konstatacijom da na Ronalda uopšte ne računa kao potencijalnu opasnost po gol Srbije, još pre utakmice naslutio razvoj događaja na stadionu Benfike.

- Dugo nisam bio u prilici da uživam u ovako dobroj igri srpske reprezentacije. Odličan izbor igrača, sjajna atmosfera, postojali su svi preduslovi za pozitivan rezultat. Fudbal je sport u kome pojedinac ne rešava pobednika, svi igraju i svi se pitaju. Ovaj tim je nešto najbolje što smo imali u poslednjih 20 godina. Piksi je pronašao "kvint", da se igra lako, da se ne komplikuje. Na kratke lopte i precizne pasove. Sušta suprotnost onoga što smo gledali na poslednjem Svetskom prvenstvu, kada se lopta duvala napamet, pa gde padne. Ovo je sada pametna taktika čoveka koji zna fudbal - u svom stilu je Kusturica objasnio tajnu uspeha srpske reprezentacije pod vođstvom Dragana Stojkovića Piksija.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA: Gledao je Đokovića, nije uspeo da se sakrije, evo o kome se radi (FOTO)