"MOLITE SE ZA NAS!" Brazilski asovi "zarobljeni" u Kijevu, mole za pomoć, žele što dalje od Ukrajine

Novosti online

24. 02. 2022. u 15:42

NAJNOVIJE vesti iz Ukrajine, a i Rusije, dovele su do panike kod pojedinih sportista koji se nalaze u Kijevu, odakle žele da pobegnu što dalje.

МОЛИТЕ СЕ ЗА НАС! Бразилски асови заробљени у Кијеву, моле за помоћ, желе што даље од Украјине

Twitter / _marcus_alves

Grupa brazilskih fudbalera koji igraju u ukrajinskim klubovima apeluje da im se odmah pomogne da napuste tu državu nakon što su tenzije sa Rusijom eskalirale, a predsednik Ukrajine Valadimir Zelenski uveo vanredno stanje.

Brazilci iz kijevskog Dinama i Šahtjora iz Donjecka su u zajedničkom video-obraćanju zatražili da im se pomogne da se evakuišu iz Ukrajine.

Oni se nalaze u jednom hotelu u Kijevu i među njima je i Žunior Moraeš, Brazilac koji je dobio ukrajinsko državljanstvo i 11 puta je igrao za svoju novu zemlju.

On je, zajedno sa ostalima, tražio od vlasti zemlje u kojoj su rođeni da im pomognu, što pre.

- Svi naši prijatelji i članovi porodice čekaju rešenje. Unutar hotela smo. Molite se za nas, poručio je Moraeš na Instagramu.

Kako prenosi RT, novinar Artur Kvezada je citirao i ove reči pomenutog fudbalera:

- Situacija je očajna. Molim vas da ovaj snimak podelite, da dođe do naše (brazilske) vlade. Granice su zatvorene, ali i banke. Nema goriva, biće i nestašice hrane, nema novca. Mi smo se okupili i želimo da napustimo Ukrajinu.

Ranije ove sedmice, u utorak, ukrajinska Premijer liga je zaustavljena na bar mesec dana. Njen možda i najpoznatiji član Šahtjor iz Donjecka, koji već godinama dovodi brazilske talente, stvoren je u gradu koji nosi ime iste one oblasti u kojoj se dešavaju sukobi, usled kojih se i izmestio pa svoje mečeve igra u Kijevu.

Podsetimo, konflikt je dramatično eskalirao ovog meseca jer su dve autonomne oblasti u Donbasu tvrdile da ih granatiraju ukrajinske snage. Ove nedelje, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin najpre je zvanično priznao nezavisnost ta dva regiona, Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike, a onda je u četvrtak naredio vojnim snagama Rusije da uđu u te oblasti.

Ukrajina i njeni zapadni saveznici su to osudili, iako je Moskva rekla da su jedini ciljevi zaštita lokalne populacije, ali i demilitarizacija Ukrajine i proterivanje nacističkih elemenata iz nje.

Ukrajina je, posle vojne intervencije Rusije koja je počela ovog četvrtka u ranim jutarnjim satima, i to kroz više pravaca, uključujući i vazdušne i kopnene snage, zvanično prekinula diplomatske odnose sa Rusijom, a svoj vazdušni prostor je zatvorila za civilni saobraćaj, što onemogućava i pomenute brazilske fudbalere da bilo kakvim letom odu iz glavnog grada Ukrajine. Dan ranije, a naročito po početku vojnih dejstava u četvrtak, primećeno je ogromno povećanje saobraćaja u Kijevu jer hiljade ljudi napušta prestonicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

TESTAMENT MARINKA ROKVIĆA: Otkriveno šta je pevač ostavio vanbračnom sinu