FUDBAL TUGUJE: Preminuo Ivica Osim

Novosti online

01. 05. 2022. u 15:42

LEGENDARNI fudbalski stručnjak, poslednji selektor bivše Jugoslavije Ivica Osim, preminuo je u 81. godini.

ФУДБАЛ ТУГУЈЕ: Преминуо Ивица Осим

FOTO: N. Skenderija

Fudbalsku karijeru ostvario je igrajući za klubove Željezničar, Cvole, Strazburg, Sedan i Valensijen. Nastupao je za reprezentaciju SFRJ, a kao trener se proslavio na klupi Željezničara, Jugoslavije, Partizana, Panatinaikosa, Šturma, DžEF juniteda i Japana.

Ivica Osim - biografija

Ivica Osim je osnovnu školu završio u Hrasnom i Novom Sarajevu, a potom je upisao gimnaziju. Zahvaljujući matematičkim veštinama, oslobođen je pisanja mature, a nakon toga je upisao matematički fakultet u Sarajevu.

Rođen je 6. septembra 1941. godine u Sarajevu, u naselju Hrasno. Njegov otac Mihailo po zanimanju je bio bravar i svirao je harmoniku, a majka Karolina bila je domaćica i aktivistkinja u Crvenom krstu, a i dobitnica Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva. Mihailo je oboleo od tuberkuloze i umro relativno mlad pa je Ivica, kako bi pomogao da porodica ima šta da jede, davao časove iz matematike drugoj deci, piše "Dnevni avaz".

U vreme kada je bio selektor Jugoslavije, Osim je bio trener Partizana s kojim je osvojio Kup Jugoslavije 1991. godine.

Osim je od 1992. do 1994. godine bio trener grčkog Panatinaikosa, a osvojio je Kup Grčke 1993. i 1994., dok je drugo mesto na tabeli osigurao 1993. Između 1994. i 2002. godine je vodio austrijski Šturm, koji je doveo do naslova prvaka 1998. i 1999., osvajanja austrijskog Superkupa 1998. i 1999, a ekipu je vodio i u Ligi šampiona od 1998. do 2000. godine.

Bogata karijera

Popularni "Štraus s Grbavice" je trenersku karijeru gradio u Japanu od 2003. do 2007. godine. Od 2003. do 2006. je bio trener DžEF junajteda s kojim je ostvario odlične rezultate uprkos tome što se radilo o malom klubu. Dva puta je bio blizu titule, a 2005. godine je osvojio Kup, prvi veći trofej u istoriji kluba.

Selektor Japana Osim je postao 21. jula 2006. godine i nasledio legendarnog Zika. U debiju je pobedio Trinidad i Tobago sa 2:0. Godine 2007. je poražen od Saudijske Arabije u polufinalu Azijskog kupa, kao i u utakmici za treće mesto od Južne Koreje nakon penala.

Osim je 16. novembra 2007. doživio moždani udar, a 26. novembra se probudio. Na mestu selektora Japana ga je nasledio Takeši Okada.

"Godine 2011. je FIFA na čelo Komiteta za normalizaciju Fudbalskog saveza BiH postavila upravo Osima, a on je pomogao krovnoj kući tamošnjeg fudbala da krene pravim putem i dovede je do uređenja u kojem, slobodno se može reći, danas uživaju čelnici bh. fudbala", dodaje "Dnevni avaz".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (4)

DŽAKA OPET PROVOCIRA: Odgurnuo golmana Srbije i izazvao zvižduke sa tribina  (VIDEO)