OBELEŽEN VELIKI JUBILEJ: Zvezda otvorila izložbu povodom osvajanja Srednjoevropskog kupa

Tanjug

20. 11. 2023. u 19:24

FUDBALSKI klub Crvena zvezda saopštio je danas da je u klupskom Muzeju obeležio jubileje - 55 i 65 godina od osvajanja Srednjoevropskog kupa.

ОБЕЛЕЖЕН ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ: Звезда отворила изложбу поводом освајања Средњоевропског купа

FOTO: FK Crvena zvezda

Izložbi koja je posvećena istorijskim uspesima "crveno-belih" su prisustvovale legende i veterani Crvene zvezde.

- Poštujemo Zvezdinu tradiciju i njene rezultate upravo obeležavanjem ovako velikog uspeha. Biće ovo ogroman podsticaj i podstrek svim generacijama koje nose, ali i koje će u budućnosti braniti crveno-bele boje. Odajemo i priznanje prvim evropskim peharima koje je naš klub stekao. Srednjoevropski kup je evidentno preteča današnjih takmičenja Lige šampiona, Lige Evrope i Lige konferencija, izjavio je predsednik Crvene zvezde Svetozar Mijailović, prenosi zvanični sajt kluba.

- Verujem da će to biti inspiracija za mlade naraštaje i aktuelne igrače Crvene zvezde. Dve izuzetne generacije našeg kluba su osvojile pomenuto takmičenje davne 1958. i 1968. godine. Pojedini akteri u osvajanju drugog Srednjoevropskog kupa, su deo našeg kluba decenijama unazad i siguran sam da će se podsetiti ranih dana mladosti. Takođe, verujem da ćemo već 8. decembra ove godine nastaviti lepu tradiciju i obeležiti svetsku titulu šampiona koju smo osvojili 1991. godine", dodao je Mijailović.

Srednjoevropski kup je 1958. godine održan u skraćenom sastavu pod nazivom Dunavski kup. Osvojeni pehar na ovom takmičenju podigao je 12. jula u Brnu kapiten Crvene zvezde - Ljubiša Spajić, a to je ujedno bio najveći dotadašnji uspeh postignut u jednoj sezoni u posleratnom jugoslovenskom fudbalu.

Deset godina kasnije, 1968. nova generacija crveno-belih predvođena kapitenom Draganom Džajićem i šefom struke Miljanom Miljanićem, ponovila je uspeh generacije iz 1958. godine. U finalu Zvezda je bila bolja od Spartaka iz Trnave.

- Crvena zvezda ima bogatu i sadržajnu istoriju. Smatram da se kupovi koje smo osvajali tokom iste, a možda malo i zaboravili na njih, upravo obeležavaju na ovako veliki način. Učestvovao sam u osvajanju Srednjoevropskog kupa 1968. godine, ali sam imao i sreću da odigram i nekoliko prvenstvenih utakmica sa fudbalerima koji su podigli trofej 1958. godine. Među njima su legende poput Bore Kostića i Dragoslava Šekularca. U Crvenu zvezdu sam došao kao dete, sa samo sedam godina, a i dan danas sam njen deo. Ostvaren uspeh je sam početak kup takmičenja u Evropi, odnosno preteča svih narednih šampionata na međunarodnom nivou, izjavio je sekretar sekcije veterana Crvene zvezde Aleksandar Marković.

Izložba koja je danas svečano otvorena u Muzeju stadiona "Rajko Mitić" biti dostupna posetiocima do sedmog decembra.

BONUS VIDEO: Himna Bože pravde pred meč Srbija – Bugarska

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

Kako da vreme na poslu bude ispunjeno zadovoljstvom – Pogledajte dugačak spisak benefita koje nudi Mercator-S