SVETSKI SPORT U 2023: Godina u kojoj je Mančester Siti "vratio uložene milione"

Novosti online

30. 12. 2023. u 10:09

Svetski sport u godini na izmaku, ako izuzmemo srpske šampione, obeležili su fudbaleri Mančester Sitija, vozač Formule jedan Maks Ferstapen i skakač s motkom Armand "Mondo" Duplantis.

СВЕТСКИ СПОРТ У 2023: Година у којој је Манчестер Сити вратио уложене милионе

FOTO: Tanjug/AP

Pep Gvardiola je sa Sitijem, posle brojnih domaćih trofeja, uključujući i ovogodišnje u Premijer ligi i FA kupu, uzeo dugo čekanu Ligu šampiona, pobedom protiv Intera u Istanbulu 1:0, a potom i Superkup Evrope i Svetsko klupsko prvenstvo.

Priliku da "uživa" u igri najboljeg tima na svetu imala je i beogradska publika, s obzirom na to da je Siti u grupi Lige šampiona bio sa Crvenom zvezdom i ostvario dvostruki trijumf (3:1 u Mančesteru i 3:2 na stadionu Rajko Mitić).

Ferstapen je potvrdio dominaciju u Formuli 1 osvajanjem treće uzastopne titule sa Red Bulom, usput oborivši i rekord jer je slavio na 19 od 22 trke.

Duplantis je u godini na izmaku osvojio Dijamantsku ligu i svetsko zlato, a pritom je šesti i sedmi put pomerao granicu svetskog rekorda, prvo na 6,22, a potom na 6,23 metra.
Lionel Mesi je osvojio Zlatnu loptu, pee svega jer mu se "računao" Mundijal u Kataru, mada mnogi misle da je priznanje "moralo" da ode u ruke Erlinga Halanda.

U skijanju dominirali su Švajcarac Marko Odermat i Amerikanka Mikaela Šifrin trijumfima u ukupnom poretku Svetskog kupa i sa još dva u pojedinačnim disciplinama.

Kada je plivanje u pitanju najbolji na šampionatu sveta u Fukuoki bili su Francuz Leon Maršan sa tri zlata i svetskim rekordom na 400 mešovito i Australijanka Kajli Mekion, takođe sa tri zlata, a kasnije i svetskim rekordom na 50 metara leđno, čime je postala prva u istoriji najbrža u sve tri leđne discipline, uz 100 i 200 metara.

Na kraju, nikako se ne može izostaviti američki sprinter Noa Lajls, koji je u stilu Juseina Bolta, na šampionatu sveta u Budimpešti osvojio zlatne medalje na 100, 200 i štafeti 4X100 metara.

BONUS VIDEO: Cilj mi je bio da igram za Zvezdu ili Partizan

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

NIŠTA OD TREĆE FAZE: KK Partizan završio sa prodajom sezonskih karata