NEVIĐEN KRAJ NAJVEĆE FUDBALSKE BAJKE! Afrika ima novog šampiona, ovo je bila priča za film! (VIDEO)

Novosti online

11. 02. 2024. u 23:04

Fudbaleri Obale Slonovače osvojili su Kup afričkih nacija, nakon što su u finalu posle preokreta pobedili selekciju Nigerije - rezultat je bio 2:1.

НЕВИЂЕН КРАЈ НАЈВЕЋЕ ФУДБАЛСКЕ БАЈКЕ! Африка има новог шампиона, ово је била прича за филм! (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Činilo se da će Nigerija, koja je povela, opravdati ulogu blagog favorita, kako zbog partija koje je pružala na ovom šampionatu (bez poraza stigla do finala, uz samo jedan remi u grupi i samo jedan primljeni gol u nokaut fazi), tako i zbog toga ko je bio naspram nje.

A naspram nje je bila Obala Slovanače, i to u nikad čudnijoj situaciji. Najpre je posle poslednjeg meča u grupi, poraza od čak 0:4 i to od 88. sa FIFA rang liste, Ekvatorijalne Gvineje, smenjen selektor Žan-Luj Gase, a kako se, zahvaljujući drugim rezultatima, selekcija "slonova" ipak domogla nokaut faze, usledile su nove drame.

Prvo one van terena:

Za selektora je pozvan, kao privremeno rešenje, strateg ženske reprezentacije Francuske, Erv Renar, ali taj poziv je bio uzaludan i moralo je, brže-bolje, da se za neočekivani nastavak takmičenja, nađe bilo ko da vodi ekipu.

Izbor je pao na Emersea Faea, koji je imao igračko iskustvo, nešto malo i trenerskog, ali nikada u životu nije vodio seniorski tim, samo podmlatke "slonova". 

Emerse Fae, selektor Obale Slonovače / FOTO: Tanjug/AP

A onda, posle "fudbalske tragedije" - bajka.

Sa novim selektorom najpre je Senegal pobeđen na penale u osmini finala, a potom je protiv Malija bilo neophodno dati gol za izjednačenje u 90. minutu, pa pogodak za pobedu u poslednjem, 120.

U polufinalu, protiv upornog DR Konga, koji je nadimak "leopardi" opravdavao prilično agresivnim nastupom, ipak je preovladalo iskustvo Obale Slonovače, a tih 1:0 nije bilo sve što su u završnici "KAN 2024" igrači ove ekipe uspešno uradili.

Na red je došla završnica bajke, i... iako se činilo da ništa od srećnog završetka neće biti, baš on se i desio.

Jer, nakon što je Nigerija povela golom koji je Vilijam Trus-Ekong na vrlo efektan način, glavom, postigao u 38. minutu (VIDEO), počeo je juriš "slonova".

U 62. minutu je, posle kornera, Frenk Kesi glavom poslao "žabicu" za 1:1 (VIDEO) i novu dozu drame u finalu.

A onda, u 81. minutu, junak polufinalne pobede, čovek kojem je 2022. godine dijagnostikovan rak testisa, 2023. se vratio fudbalu, a 2024. postao heroj nacije - Sebastijan Haler, opet je obradovao celu Obalu Slonovače - dao je gol vrlo spretnim potezom (VIDEO) za 2:1 i titulu kontinentalnog šampiona.

"Slonovi" su tako treći put osvojili Afrički kup nacija - prethodno su to učinili 1992. godine, a onda 2015. Ali, više od te statistike pamtiće se nestvarna bajka koju su priredili na ovom šampionatu.

BONUS VIDEO: TAJNA NAJVEĆEG FUDBALSKOG STADIONA NA SVETU: Ovo je lista TOP 10 „hramova fudbala“

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

MaxBet lansirao prvu potpuno AI generisanu marketinšku kampanju