STRANCI - DOMAĆI 35:17: Zvezdini legionari imaju duplo veći golgeterski učinak od srpskih igrača u Superligi

Z. Ćorović

28. 02. 2024. u 10:30

ZVEZDINI stranci uveliko su postali udarna pesnica ekipe, što je dobro moglo da se vidi i na poslednjem meču sa Čukaričkim kada su trijumf doneli Kanga, Šerif i Bukari. Lako se i brzo uoči da su legionari ubedljivo najtastušljeniji na listi strelaca ove sezone u dva najvažnija takmičenja: Superligi Srbije i Ligi šampiona.

СТРАНЦИ - ДОМАЋИ 35:17: Звездини легионари имају дупло већи голгетерски учинак од српских играча у Суперлиги

FOTO: Arhiva novosti/ M.V.

Statistički gledano, crveno-beli legionari su u dosadašanja 22. kola domaćeg prvenstva postigli duplo više pogodaka od domaćih igrača - 35:17, od ukupno 55 datih (uz tri auto-gola). Ipak, trebalo bi uzeti u obzir da su od tih 35 pogodaka šest dali Mirko Ivanić (4, Crna Gora) i kapiten Aleksandar Dragović (2, Austrija), koji se zvanično vode kao stranci, ali ih najvijači doživljavaju kao naše, jer imaju srpsko poreklo, kao uostalom Miloš Degenek (Australija) i Marko Stamenić (Novi Zeland).

Spremajući se za Ligu šampiona, Zvezda je mesecima pažljivo birala pojačanja iz inostranstva, prvi put je mogla i da dobro odreši kesu pa je Hvanga platila rekordnih pet, Šerifa Endiajea četiri miliona evra. Od Koreanca se i ne očekuje da često ulazi u šanse, već da ih stvara i da dominira u manevru, pa mu se ne zamera što je samo jednom zatresao mrežu protivnika u Srbiji. Zato se od Senegalca Šerifa očekivao pravi rafal, a ne samo tri hica, mada je dva vezao u zadnja dva kola i utisak je da ga je trener Vladan Milojević izvukao iz jesenje krize.

Pre Hvanga i Šerifa prošlog leta stigli su Nigerijac Olanjinka i Kraso (Obala Slonovače), a ovaj tandem je postigao po sedam golova u srpskom šampionatu. Kraso je imao odličan start, zatim je pao u nemilost kod Baraka Bahara, tako da se sada i od šampiona Afrike očekuje da ponovo "prodiše" kod Milojevića.

U konačnom zbiru istakli su se i "starosedeoci" Buakari sa šest kao i Kanga sa pet pogodaka. Brzonogi Bukari bio je prvi strelac crveno-belih u Ligi šampiona, po jedan su dali Šerif, Hvang, Stamenić i Kataji. Međutim, tih šest "komada" nije bilo dovoljno da se izbegne poslednje mesto u grupi i eliminacija iz Evrope.

Zna se dobro da se u Zvezdi uvek traži i gleda da njena deca imaju bitne uloge u timu. Mladi napadač Jovan Mijatović brzo je kao školarac iskočio u prvi plan i uspeo da se nametne kao najbolji golgeter ekipe sa osam pogodaku u prvenstvu, ali je zimus prodat za osam miliona evra, tako da više neće biti ni njegovih golova. Sigurno je i da bi konto domaćih igrača u Zvezdi bio mnogo deblji da veliki majstor Aleksandar Katai nije kuburio sa povredama, pa je stigao samo do tri recke.

Milojević: Sada je mnogo lakše

U PRVOM mandatu trener Crvene zvezde Vladan Milojević imao je problem da objasni strancima zbog čega u prvenstvu ne može da računa na njih.

- Tada je bilo pravilo da samo četvorica mogu da igraju u domaćoj ligi i ponekad su me samo bledo gledali kada bi ih zbog toga izostavljao iz ekipe. Sa aktuelnim propisima mnogo je lakše sastavljati ekipu i zato je normalno što pojačanja iz onostranstva imaju sve veći uticaj u srpskom fudbalu - smatra Milojević.

Kanga pet od pet sa penala

U KORIST Crvene zvezde ove sezone je u Superligi dosuđeno deset penala i svi su iskorišćeni. U odsustvu Kataija, prvi izvođač Kanga je pet puta bio precizan sa bele tačke, Kraso je tri puta varao golmane "sa kreča", a po jednom Katai i Bukari.

Bonus video: Navijači Olimpijakosa i Zvezde zajedno skandirali "Kosovo je Srbija"

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)