DECO, GLEDAJTE I UČITE: Fudbalskom planetom dominiraju igrači u četvrtoj deceniji života

B. Antić

30. 07. 2020. u 21:10

DRAGA deco, gledajte i učite. Takvu poruku mladima poslali su ove sezone igrači stariji od 30 godina, koji su dominirali evropskim fudbalom.

ДЕЦО, ГЛЕДАЈТЕ И УЧИТЕ: Фудбалском планетом доминирају играчи у четвртој деценији живота

Zlatan Ibrahimović (Milan) Foto AP

Postizali su pogotke, osvajali pehare, rušili rekorde i oduševljavali navijače u svim najjačim ligama. Da su kojim slučajem otišli u penziju kada i neki njihovi vršnjaci, najlepši sport bi bio na ogromnom gubitku.

Najstariji među odabranima je Zlatan Ibrahimović, koji će u oktobru napuniti 39 godina. To mu nije uopšte smetalo da po povratku iz američke avanture ponovo postane "gazda" u Milanu, i izvodi poteze, koje vredi besomučno ponavljati na video-snimcima. Sinoć, sa dva pogotka je potopio Sampdoriju (4:1) i postao prvi fudbaler koji je postigao bar 50 golova i za Milan i za Inter.

- Svima koji me otpisuju, uporno ponavljam da se ja tek zagrevam. Ja sam nešto kao Bendžamin Baton, samo sam uvek mlad - uporedio je Zlatan sebe sa filmskim likom, koji je rođen kao starac i onda se podmlađivao.

Ibrahimović, koji je preporodio crveno-crne otkako je došao u januaru, na 17 mečeva je devet puta bio strelac. Sada zahteva novi ugovor, po kome bio dobio čak šest miliona evra za sezonu, i moguće je da će uprava crveno-crnih to prihvatiti, s obzirom na njegov pozitivan uticaj.

Nadmoć asova u četvrtoj deceniji u Seriji A su potvrdili i Kristijano Ronaldo (35), što nije nikakvo čudo, i nešto mlađi Ćiro Imobile (30). Kolo pre kraja lige, Italijan iz Lacija je prvi strelac sa 35 golova, i praktično je obezbedio "Zlatnu kopačku" Evrope, a Portugalac je sa 31 pogotkom doveo Juventus do devete vezane titule.

Liste strelaca i ostale tri najkvalitetnije lige su prošle u znaku "30+" igrača. Robert Levandovski (31 godina) je tresao mreže 34 puta u Bundesligi (51 u svim takmičenjima), a Lionel Mesi (33) je bio najubotiji u Primeri sa 25 golova, ispred Karima Benzeme (32) iz Reala, koji je uknjižio četiri pogotka manje. I u Engleskoj je najveća mora za golmane bio veteran na papiru, Džejmi Vardi (33), 23 puta strelac.

Nisu samo sijali ofanzivci. Štoper Reala Serhio Ramos (34) je briljirao i u odbrani u napadu, tako da je sa 11 golova na deobi desetog mesta liste golgetera u španskoj ligi.

IVANOVIĆ, KOLAROV, MATIĆ...

I SRBI su se uklopili u priču o dominaciji veterana i bili u trendu. Branislav Ivanović (36 godina) je sa Zenitom kao kapiten osvojio duplu kruni i izabran je u tim godine u Rusiji, Nemanja Matić (31) se odličnim partijama izborio za trogodišnji ugovor u Mančester junajtedu, a Aleksandar Kolarov (34), iako bek, treći strelac je Rome sa sedam golova.

Dušan Tadić (31) je vodio Ajaks ka tituli, sa 11 pogodaka, ali je u Holandiji odlučeno da prvak ne bude proglašen.

MAJSTORI "30+"

ZLATAN IBRAHIMOVIĆ (38)

o Na 17 mečeva 9 golova za Milan

KRISTIJANO RONALDO (35)

o Prvi strelac Juventusa sa 31 pogotkom

SEHIO RAMOS (34)

o Kao štoper 11 puta tresao mreže u Primeri

ROBERT LEVANDOVSKI (34)

o U sezoni 2019/2020. dao 51 gol u svim takmičenjima

LIONEL MESI (33)

o Najefikasniji igrač španske lige sa 25 pogodaka.

DžEJMI VARDI (33)

o Kao igrač Lestera, prvi strelac Premijer lige (23 gola)

KARIM BENZEMA (33)

o Sa 21 "hicem" najčešće tresao mreže za Real

ĆIRO IMOBILE (30)

o Golgeter lige sa 35 golova i vodeći u trci za "Zlatnu kopačku".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

KO JE SUPRUGA LANETA JOVANOVIĆA? Borili se za potomstvo, izgubili bebu, a sada imaju tri sina od kojih je jedan Zvezdin fudbaler (FOTO)