ŠEST TIMOVA ZA PRVENAC: Neobična završnica LŠ u Lisabonu posle seče slavnih klubova u osmini finala

B. Antić

09. 08. 2020. u 21:07

LIVERPUL, Real, Juventus, Čelsi, Borusija Dortmund... Kao domine su padali bivši vladari Starog kontinenta u osmini finala, tako da će završnica Lige šampiona u Lisabonu (12-23. avgust) biti krajnje neobična i iz takmičarskog ugla, ne samo zbog sistema turnira i praznih tribina.

ШЕСТ ТИМОВА ЗА ПРВЕНАЦ: Необична завршница ЛШ у Лисабону после сече славних клубова у осмини финала

Foto: AP/Tanjug

Seču su preživela samo dva nekadašnja osvajača, Barselona i Bajern, a čak šest ekipa juri istorijski prvenac: Mančester siti, PSŽ, Atletiko, Atalanta, Lajpcig i Lion.

Ukupno 22 kluba su pobeđivala u elitnom takmičenju UEFA, a poslednje novo ime koje je dopisano je Čelsi 2012 (pre toga Borusija Dortmund 1997). U prestonici Portugalije, do prvog pehara će probati da dođu debitanti u "top 8" Atalanta i Lajpcig, zatim trio koji nije dalje išao od polufinala PSŽ (1995), Lion (2010) i Siti (2016), kao i trostruki gubitnik finala Atletiko (1974, 2014, 2016).

Šestorka bez najvrednijeg trofeja je rešena da pokaže zube, i čak i iz redova Liona, koji je najveći autsajder po kladionicama, poručuju da žele trijumf.

- Zašto da se zadovoljimo prolaskom u četvrtfinale. Protiv Juventusa smo pokazali da možemo svakog da izbacimo - istakao je Holanđanin Memfis Depaj, najbolji igrač Liona.

A "bukmejkeri" kažu da bi "ušati" trebalo da prvi put ode u ruke fudbalera Sitija (3,25), čije su šanse malo veće nego Bajernu (4,00) i PSŽ (6,5), a dalje slede Barselona (8,0), Atletiko (9,0), Atalanta (10,0), Lajpcig (19,0) i na kraju Lion (34). Po vrednosti igračkog kadra, "građani" su takođe prvi (1,08 milijardi evra), s tim što su na ovoj listi Katalonci drugi (983,2 miliona), a Bavarci treći (928,5), dok je na dnu ekipa iz Bergama (261,7).

Jedno je sigurno, dva ranija šampiona ne mogu biti u finalu 23. avgusta na stadionu Benfike, jer se međusobno susreću već u prvoj sledećoj rundi. Ko prođe dalje, Barsa ili Bajern, zadržaće šansu da doće do šeste krune (imaju po pet), i time se na večitoj listi izjednači sa trećeplasiranim Liverpulom. Iznad su još samo Milan (7) i Real (13).

MESI IGRA PROTIV BAVARACA

LIONEL Mesi je dobio snažan udarac u zglob leve noge kada je Kalidu Kulibali iz Napolija napravio prekršaj za penal u revanšu (3:1, prvi meč 1:1), ali na sreću Barselone, nema većih posledica.

- Leo će imati tretmane, ali sve je u redu, i njegov nastup protiv Bajerna ne dolazi u pitanje - potvrdio je Kike Setjen, trener Katalonaca.

Dodatnu neizvesnost takmičenju daje činjenica da se kompletan "fajnal-ejt" igra na ispadanje, u jednom meču. A za razliku od timskog nadmetanja, trka za najboljeg strelca je praktično rešena, jer je centarfor velikana iz Minhena Robert Levandovski stigao do 13 pogodaka, dok najbliža grupa igrača koja može u teoriji da ga ugrozi ima po šest. Poljak nikada nije bio prvi strelac LŠ, a kuriozitet je i da posle 12 sezona ovu nagradu neće poneti ni Kristijano Ronaldo (završio nastup) ni Lionel Mesi (samo tri pogotka). Pre ere Portugalca i Argentinca, 2007. je bio najbolji Brazilac Kaka.

Budući da su u petak i subotu ispali Luka Jović (Real) i Nikola Maksimović (Napoli), završnica LŠ će praktično biti bez srpskih fudbalera. Registrovan je samo centarfor Ivan Šaponjić za Atletiko, ali u tekućem ciklusu još nije zaigrao.

 

MBAPE NIJE OTPISAN

KADA je povređen u finalu Liga kupa Francuske, izgledalo je da će Kilijan Mbape veoma teško uopšte zaigrati na "fajnal-ejtu".
Međutim, prema poslednjim informacijama iz PSŽ, fantastični napadač se oporavlja brže od planiranog, i nije isključeno da nastupi već u četvrtfinalu sa Atalantom.

RASPORED 1/4
SREDA (12. avgust): (4) Atalanta - PSŽ 21.00
ČETVRTAK (13. avgust): (2) Lajpcig - Atletiko 21.00
PETAK (14. avgust): (3)  Barselona - Bajern 21.00
SUBOTA (15. avgust): (1) M. Siti - Lion 21.00
* Jedan meč

1/2 - LISABON

UTORAK (18. avgust): Pobednik 2 - Pobednik 4 21.00
SREDA (19. avgust): Pobednik 1 - Pobednik 3 21.00
* Jedan meč

FINALE - LISABON
NEDELjA (23. avgust)
Početak u 21 čas

LISTA STRELACA
13 - Levandovski (Bajern)
10 - Haland (Borusija D.)
6 - Sterling (M. siti), Gabrijel Ž. (M. siti), Gnabri (Bajern), Mertens (Napoli), Depaj (Lion).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

HRVAT SVE PRIZNAO, I TO U KAMERU! Ovo je rekao o derbiju Zvezde i Partizana (VIDEO)