STANKOVIĆ NAPRAVIO DOBAR TIM: Sada znalci nose Zvezdu

Z. ĆOROVIĆ

19. 08. 2020. u 22:00

DEKIJEVA Crvena zvezda je na evropskoj premijeri u početku bila malo nervozna, posle toga ubedljiva i lepršava.

СТАНКОВИЋ НАПРАВИО ДОБАР ТИМ: Сада зналци носе Звезду

FOTO: M. Vukadinović

"Petica" protiv nejake Evrope nije najbolji "uzorak" da se izvode analize, svaki zaključak bi bio nekorektan i preuranjen, ali se, ipak, na ovoj utakmici mogla uočiti i nazreti strategija sa kojom će crveno-beli napasti treću Ligu šampiona zaredom. Favoriti će biti i u drugoj rundi 25. avgusta protiv Dinama Tbilisija ili Tirane u gostima, a do elite moraju da savladaju rivala u trećoj rundi (jedan duel) i protivnika u dva meča u plej-ofu.

Dejanu Stankoviću je duel protiv prvaka Gibraltara bio trenerski debi na međunarodnoj sceni i na njemu se videlo sve ono što bi svaki navijač crveno-belih voleo uvek da gleda kada se fino umiksuju dve najvažnije stvari u fudbalu - kada ekipa igra lepo i pobeđuje.
U tom pravcu, polako se kristališe Stankovićeva ideja vodilja da se do rezultata dolazi dominantnom, efektnom i promišljenom igrom. Prema njoj je formiran ovaj tim, napravljena selekcija. Mladi stručnjak najviše se oslanja na one igrače za koje se kažu da su znalci. Katai prosto šarmira svakim potezom i driblingom, Kanga je od onih za koje se kaže da samo za njega na terenu treba jedna lopta. Suptilni majstor od koga se s pravom mnogo traži je i Mirko Ivanić, novajlija Srđan Spiridonović sve više se prodorima i asistencijama uklapa u ovu priču. Fudbal u malom prstu drži i Ben, koji se kao alternativna devetka pokazao mnogo bolji i korisniji od svih špiceva u klubu. Sanogo, kao zadnji vezni, pleni više elegancijom nego kidisanjem i ratobornošću...

Početak sezone sa četiri efektne pobede u prvenstvu i jednom u kvalifikacijama za Ligu šampiona, bio je lep za oko. Stanković sve više utiskuje svoj pečat ispod Zvezdine igre i rezultata, on će biti prepoznatljiv ukoliko se ispostavi kao uspešna nadogradnja onoga što je urađeno u periodu velikog zaleta.

POVLAŠĆENI I U TREĆEM KOLU

CRVENA zvezda je sinoć saznala rivala u drugom kolu kvalifikacija, i sledećeg utorka će igrati u Tirani. Ono što joj ide na ruku je to, da ukoliko prođe i ovu prepreku, ima velike šanse da bude nosilac na žrebu i trećeg kola kvalifikacija koji je na programu 31. avgusta. Prvi uslov je da Bajern eliminiše Lion u polufinalu LŠ (igrali sinoć), ili da kasnije bude eliminisan još jedan privilegovan tim, poput Astane, koja je ispala od beloruskog Dinamo Bresta (3:6).

U toj kategoriji povlašćenih su Seltik, Dinamo Zagreb, Ludogorec i Jang bojs. Ukoliko Bajern, po svim očekivanjima, uđe u finale, Zvezda kao nosilac u trećem kolu neće moći da se sastane sa ove četiri ekipe, pa će joj potencijalni rivali biti ekipe iz drugog šešira, po trenutnoj projekciji: Legija, Karabag, Makabi, Molde ili Sarajevo...

Prethodne tri godine Crvena zvezda je napravila fantastičan prodor u Evropi najviše zahvaljujući trenerskom fanatizmu i karakteru Vladana Milojevića. Neki će reći uz veliku dozu sreće, što je neumesno omalovažavanje serije koju još niko na ovim prostorima nije uvezao, od jedne Lige Evrope i dve Lige šampiona. Milojevićeva strategija se zasnivala na insistiranju da se do perfekcije utreniraju linije tima, čeličnom disciplinom dođe do igre koja donosi rezultat, pobeđuje skuplji i snanžiji protivnici poput Krasnodara, Kelna, Salcburga, Jang bojsa... Precizno, odgovorno i konkretno, bez lepote i dodatnih efekata. Samo je Marko Marin imao nešto veću slobodu u igri, s tim što je i on bio dobro ukalupljen u taktičkim zahtevima.

Sada, Stanković pokušava da oplemeni taj model i unapredi ga. Sa Kataijem, Kangom, Sanogom, Ivanićem... u ekipi sada ima više "umetnika" od "radnika". Uskoro, kada zagusti i u kvalifikacijama na crtu izađu mnogo jači protivnici od Evrope, najbolje će se videti od kakvog je materijala satkana ova nova Zvezda koja lepo izgleda na prvi pogled.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

HRVAT SVE PRIZNAO, I TO U KAMERU! Ovo je rekao o derbiju Zvezde i Partizana (VIDEO)