SKANDAL NA OSTRVU – ENGLEZI NAPALI MATIĆA: Nemanja i dalje odbija da nosi “cvet maka” zbog bombardovanja Srbije

Novosti online

03. 11. 2020. u 08:28

SRPSKI fudbaler Nemanja Matić (32) jedini je koji je prethodnog vikenda istrčao na teren Premijer lige, a na sebi nije imao poseban dres na kome je prišiven "poppy" (cvet maka).

СКАНДАЛ НА ОСТРВУ – ЕНГЛЕЗИ НАПАЛИ МАТИЋА: Немања и даље одбија да носи “цвет мака” због бомбардовања Србије

Foto AP

U pitanju je simbol koji se nosi tokom "Nedelje sećanja" u Velikoj Britaniji u znak sećanja na žrtve Prvog svetskog rata, ali pošto ima i širu primenu, sećanje na sve žrtve vojnika "britanske legije", ima onih kojima nije prijatno da ga ističu

Svake godine se održava i poseban marš povodom toga, učestvuju i vojni veterani koji su učestvovali i u Drugom svetskom ratu, ratu u Koreji, na Foklendskim Ostrvima, ali i kao pripadnici NATO snaga u Persijskom zalivu, Kosovu i Metohiji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Irskoj, Iraku, Avganistanu, pa je Nemanja Matić odlučio da ne nosi "cvet maka" posle tog saznanja.

Bivši reprezentativac Srbije je nosio "poppy" dok je igrao u dresu Čelsija, ali je od 2018. prestao da ga ističe na dresu i navijačima koji su ga napali ponudio je objašnjenje.

- U potpunosti razumem zašto ljudi nose cvet maka, veoma poštujem svačije pravo da to čini i imam potpunu simpatiju za one koji su izgubili voljene ljude u konfliktima".

- Ipak, za mene je je to samo podsećanje na napad koji sam osetio lično kao dečak, uplašeni 12-godišnjak koji je živeo u Vrelu, jer je tada moja država uništena tokom bombardovanja Srbije 1999. Iako sam ranije nosio ovaj simbol, sada osećam da mi nošenje cveta maka nije primereno".

- Ne želim da umanjim cvet maka kao simbol ponosa u Britaniji, niti da uvredim nekoga, ali, ipak, mi smo smo svi ono što smo preživeli i ovo je moj lični izbor, iz navedenih razloga. Nadam se da će svi razumeti moje razloge koje sam izneo i da sada mogu da se posvetim pomaganju ekipi u utakmicama koje predstoje", napisao je Matić na svom Instagramu.

Srpski fudbaler bio je meta kritika u Britaniji tokom jeseni 2018. godine, kao i još neki drugi fudbaleri (Džejms Meklin), dok prošle sezone nije - prosto jer je bio povređen. Sada kada je ponovo bio na terenu u toku "Nedelje sećanja", ostao je pri stavu da ne nosi "cvet maka".

Tako je bilo kada je istrčao na teren protiv Arsenala (0:1), imao je drugačiji dres od ostalih igrača na terenu, a iako su ga mediji zaobišli ovoga puta - navijači nisu.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (1)

HRVAT SVE PRIZNAO, I TO U KAMERU! Ovo je rekao o derbiju Zvezde i Partizana (VIDEO)