BOŠKO ĐUROVSKI ZA "NOVOSTI" O MARADONI: Bog ga je stvorio da bude najbolji

Z. ĆOROVIĆ

26. 11. 2020. u 15:48

LOPTA i on bili su jedno - kaže o Maradoni Zvezdina legenda Boško Đurovski i dodaje da je imao veliku sreću što je u karijeri četiri puta igrao protiv njega.

БОШКО ЂУРОВСКИ ЗА НОВОСТИ О МАРАДОНИ: Бог га је створио да буде најбољи

FOTO: Studio Tomikoši

- Prvi put sam ga upoznao na omladinskom SP u Japanu 1979. godine. Bili smo klinci, Argentina je dobila Jugoslaviju sa 1:0, a Dijego je izdominirao na terenu kao i na tom šampionatu koji su osvojili "gaučosi". Imam i prelepu uspomenu, sliku duela sa Maradonom, a dobio sam je mnogo kasnije kada sam bio Piksijev pomoćnik u Nagoji, i to od poznatog japanskog fotoreportera Tomikošija - kaže za "Novosti" Đurovski, koji nam je i ustupio tu sliku.

MAFIOZE TE UHVATE U NAPULjU

BOŠKO Đurovski je razumeo i drugu stranu Maradoninog života.

- Trener u Servetu bio mi je čuveni Holanđanin Rudi Krol, a i on je pre Maradone bio legenda Napolija. Pričao mi je kako su i njega često znale da pokupe mafioze i mangupi i ti moraš da ideš sa njima po gradskim klubovima. Tako sam shvatio da i Maradona nije mogao da izbegne to društvo i sve što ono donosi.

Seća se Boško i tog čuvenog gola "El Pibea" na "Marakani" 1982. u Kupu kupova. Danima su Zvezdini navijači pevali pesmu "J... Barselonu, Šustera i Maradonu", ali kada je lobovao Diku, 90.000 navijača je ustalo sa stolica i aplaudiralo genijalnom majstoru.

- Trčao sam iza njega, nije bilo šanse da ga neko zaustavi. A onda je usledila magija. Čitav stadion ustaje, naježio sam se, hteo sam i ja da mu aplaudiram. Bio je impresivan, neuhvatljiv, elegantan. Već na zagrejavanju vidiš da je stvoren za fudbal, a na terenu kad pomisliš da je lopta tvoja, on te lagano izdribla i pretrči. Lopta i on bili su jedno, Bog ga je stvorio da bude najbolji. Za mene je on najveći, pa Krojf, Pele i Ronaldinjo.

Boško je dao dva gola protiv Maradone. U revanšu 1982. na "Nou Kampu" (2:1) kao i posle toga, na turniru u Hihonu.

- Pobedili smo ih sa 1:0 i osvojili pehar. Posle smo se sreli na aerodromu, prišao sam mu da mi se potpiše na razglednici koju sam poslao ocu Cvetku u Tetovo. Zagrlio me je, rekao "bravo za gol", a autogram Diego Armanodo 10 - upisao na mesto gde je trebalo da stoji adresa. Ta razglednica je i takva stigla u Tetovo, čuvam je kod majke. Baš sam tužan što ga više nema, moja generacija je bila mnogo vezana za Maradonu - kaže na kraju Boško Đurovski.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

Kako da vreme na poslu bude ispunjeno zadovoljstvom – Pogledajte dugačak spisak benefita koje nudi Mercator-S