ITALIJA SE I DALJE OPRAŠTA OD MARADONE: Do sada je nosio ime sveca, a od sada boga

Tanjug

27. 11. 2020. u 12:55

VESTI o smrti i poslednjem pozdravu velikana fudbala Dijega Maradone i dalje dominiraju italijanskim medijima.

ИТАЛИЈА СЕ И ДАЉЕ ОПРАШТА ОД МАРАДОНЕ: До сада је носио име свеца, а од сада бога

Foto AP

Napulj, gde je Maradona igrao i obezbedio lokalnom fudbalskom timu pobedu na dva šampionata, i jednom kupu UEFA, ceo jučerašnji dan je bio centar emotivnog oproštaja od čoveka koji je u tom gradu za cele generacije bio bog.

To potvrđuje i odluka da se lokalni fudbalski stadion, koji se do sada zvao “Sveti Paolo”, preimenuje u Dijego Maradona.

- Do sada je nosio ime sveca, a od sada boga”, komentarisao je jedan od žestokih navijača a prenosi onlajn novina “Fanpejdž”.

Napulj je juče “goreo” od crvenih baklji koje su desetine hiljada navijača istovremeno upalili na centralnom gradskom trgu Pjaca Plebiscito, a kolona navijača sa bakljama prostirala se duž glavnih gradskiuh ulica sve do fudbalskog stadiona.

U centru grada na fasadi kraljevske palate podignut je gigantski Maradonin portret, a na najvišem neboderu koji se vidi iz svih delova Napulja, svetlima u prozrima ispisan je gigantski boj 10, simbol, broj dresa u kojem je Maradona igrao.

Grad je prvo minutom šutnje odao počast preminulom idolu, a zatim se iz hiljada glasova zaorila pesma, himna navijača ”Majko, video sam Maradonu”.

U 9 sati uveče po dogovoru na svim balkonima i prozorima upaljene su svetiljke, isturene zastave a građani su dugačkim aplauzom, kojim se u Italiji tradicionalno ispraća voljeni pokojnik, odali počast svom idolu.

Vezu između Napulja i preminulog fudbalera objašnjavali su razni strucnjaci u radio i televizijskim emisijama posvećenim Maradoni.

Za Napolitance Maradona je bio i ostao bog upravo jer su ga doživljavali kao jednog od njih, sa svim ljudskim manama, porocima i greškama. I zato je Napuljom juče ođekivalo “Maradona, jedan i jedini”.

I u drugim italijanskim gardovima Dijego Mardona je pozdravljen poslednji put.

Agencija Ansa javlja da je na Kapriju, mestu koje se smatra “izlogom sveta”, u 19.30 sati centralni trg bio osvetljen plavom bojom dresa igrača, a na trgu je bio postavljen veliki poster Maradone.

Na društvenim mrežama viralno se raširila fotografija medicinskog osoblja iz bolnice u Paviji koji su na svojim ledzima zaštitnih anti-kovid odela nacrtali plave pruge, simbol fudbalskog dresa koji je Maradona nosio.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

KO JE SUPRUGA LANETA JOVANOVIĆA? Borili se za potomstvo, izgubili bebu, a sada imaju tri sina od kojih je jedan Zvezdin fudbaler (FOTO)