SALVETA KOJA JE PROMENILA TOK ISTORIJE: Na njoj je Mesi potpisao prvi ugovor sa Barselonom

Novosti online

14. 12. 2020. u 20:58

PRE tačno 20 godina, argentinski dečačić Leo Messi, potpisao je ugovor s Barselonom. Sada, dve decenije kasnije, svi se mole da ga klub ne pusti nezadovoljnog s Nou kampa.

САЛВЕТА КОЈА ЈЕ ПРОМЕНИЛА ТОК ИСТОРИЈЕ: На њој је Меси потписао први уговор са Барселоном

Tviter printskrin

Zahvaljujući argentinskim predstavnicima Fabijanu Soldiniju i Martinu Monteru, kao i njegovom ključnom kontaktu u Španiji Horaciju Gađoliju, Leo je stigao u Kataloniju, a upravo je ovaj potonji objavio "originalni ugovor" Mesija i Barselone.

Đoan Gašpar, tadašnji predsednik Barselone, smatrao je da bi bilo rizično zaključiti bilo kakav dogovor s tako mladim igračem nakon što su ga videli kako igra u nekoj tamo utakmici, ali Gađoli je zapretio Kataloncima da će Mesija ponuditi drugim klubovima, među kojima i Real Madridu.

Tviter printskrin

Tri meseca nakon početnog kontakta s Kataloncima, Gađoli je igrao tenis s tadašnjim tehničkim dirktorom Karlesom Reksačem. Nakon utakmice ostali su na ručku na kojem im se pridružio i Đosep Marija Mingela, čovek koji je u Barselonu doveo mnoge velike igrače. Gađoli i Mingela pritisnuli su Reksača da donese odluku o Mesiju, a on je uzeo papirnatu salvetu i napisao na njoj nekoliko rečenica kojima je odobren dolazak Mesija.

Salvetu su potpisali Reksač, Mingela i Gađoli. Sedam dana kasnije, sami Gađoli i Reksač dali su službenu valjanost tom dokumentu. Gađoli koji danas živi u Andori, čuva salvetu u sefu banke Kredit Andora.

- Mislim da salveta treba da bude u muzeju u Barseloni. Taj papir promenio je istoriju kluba.

Pre nekoliko godina muzej je kontaktirao Gađolija, ali razgovori su bili obustavljeni kad mu je klub rekao da je to "poverljivi ugovor" i da ga radije ne izlažu javnosti "dok se Mesi ne povuče ili napusti klub".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ALEKASANDAR MITROVIĆ POKAZUJE BENZEMI I RONALDU KO JE GAZDA: Saudijski El Klasiko odlučuje o prvom mestu na tabeli i na listi strelaca

ALEKASANDAR MITROVIĆ POKAZUJE BENZEMI I RONALDU KO JE GAZDA: "Saudijski El Klasiko" odlučuje o prvom mestu na tabeli i na listi strelaca

DERBIJEM između Hilala i Itihada, prvim ovosezonskim "pustinjskim El klasikom" spušta se zavesa na četvrto kolo saudijske Pro lige, a to će biti prilika za najboljeg srpskog strelca svih vremena Aleksandra Mitrovića da dodatno uveća svoj golgeterski saldo i direktnom duelu sa drugim najboljim strelcem lige Karimom Benzemom pokaže ko je gazda.

21. 09. 2024. u 11:26 >> 12:43

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

Ovo je najpopularnija destinacija u toku septembra i oktobra Last Minute akcija! Platite 6 noćenja, a boravite 9 ili 10!