KAD MOGU LAŽNE DRŽAVE, MOŽEMO I MI: Baski žele članstvo u FIFA i UEFA

Novosti online

16. 12. 2020. u 22:34

ŠPANSKA pokrajina Baskija podnela je zvaničan zahtev u FIFA i UEFa da bude primljena kao 56. članica Evropske fudbalske unije.

КАД МОГУ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ, МОЖЕМО И МИ: Баски желе чланство у ФИФА и УЕФА

EPA-EFE/LUIS TEJIDO

Fudbalski savez Baskije predao je zahtev za ulazak u ove organizacije.

- To je službeni zahtev u kome tražimo da bude primljeni kao punopravna članica. Uz zahtev je poslata sva pravna i administrativna dokumentacija koja potkrepljuje naš zahtev - stoji u saopštenju Baskijskog fudbalskog saveza.

U Cirihu i Nionu, sedištima FIFA i UEFA, primili su zahtev Baskije o ulasku u njihovo članstvo.

- To je legitimni i apsolutno ostvariv cilj gledano iz pravnog ugla. To potvrđuje primanje u članstvo i drugih evropskih teritorija koje nisu samostalne države, a imaju dugu istoriju svojih reprezentacija, s vlastitom ligom ili bez nje - piše dalje u saopštenju.

Takve reprezentacije su na primer Škotska, Vels i Severna Irska kao deo Ujedinjenog Kraljevstva kao i Farska Ostrva pod suverenitetom Danske. Poslednjih godina su svoje reprezentacije dobili tzv. Kosovo, kao i Gibraltar koji je pod Britanskom jurisdikcijom.

Baskijski fudbalski savez želi da plan realizuje u dogovoru sa FS Španije.

- Obavestili smo Španski savez o našoj želji za otvaranjem pregovora čiji bi rezultat bio sporazum kojim bi smo dobili službenu autorizaciju Španskog fudbalskog saveza. U kratkom roku cilj nam je da lansiramo projekat “Euskal Selekzioa” (Baskijska reprezentacija), a kada epidemiološka situacija to ponovo dopusti opet ćemo se povezati s baskijskom publikom kao što je bilo tokom duge istorije - oglasio se Baskijski fudbalski savez.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

POČINJE TENISKI USTANAK: Đoković je upozoravao, nisu slušali - Teniseri sada najavljuju štrajk