RIJEKA NIJE BILA RIJEKA OD SAMOG POČETKA: Hrvatski prvoligaš „promenio” datum osnivanja

Novosti online

18. 12. 2020. u 21:42

HRVATSKI fudbalski klub Rijeka predstavio je monografiju "Rijeka belih snova" u kojoj se datum osnivanja kluba "pomera" iz dosadašnje 1946. nekih 40 godina ranije.

РИЈЕКА НИЈЕ БИЛА РИЈЕКА ОД САМОГ ПОЧЕТКА: Хрватски прволигаш „променио” датум оснивања

FOTO: Vikipedija

Bogata građa riječke fudbalske istorije koja datira iz 19. veka okupljena je na jednom mestu, a kao početak riječkog fudbalskog prvoligaša i novi datum osnivanja kluba zabeležen je 25. novembar 1906.

- Ovakav rad i monografija događaju se jednom ili dva puta u životu izdavača. Izuzetna mi je čast što sam imao priliku da stvorim ovu knjigu sa mnogim saradnicima. Istakao bih uključenost HNK Rijeka u čitav projekat, imao sam svu podršku u radu. Želimo da naglasimo da se fudbal u Rijeci počeo igrati 1873. godine, a verovatno i pre toga - rekao je Dragan Ogurlić, glavni urednik izdavačke kuće koja je objavila monografiju, objašnjavajući vezu zbog čega je novi klub osnovan 25. Novembra 1906:

- Godine 1904. u Rijeci je formiran prvi sportski klub pod imenom "Olimpija", koji je dve godine kasnije osnovao svoju fudbalsku sekciju. Od tog trenutka možemo u jednom kontinuitetu da pratimo igrače, uprave i utakmice i to treba naglasiti. Kontinuitet igranja i san o velikom klubu, koji će igrati najveće utakmice, traje od 1906. godine. On će biti apostrofiran u trenutku kada je adaptirana Kantrida, stari kamenolom, 1913. godine. Kantrida je od tog trenutka dom Olimpiji, Fiumani, Kvarneru i Rijeci - rekao je Dragan Ogurlić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (2)

LJUBAVNA PRIČA EMIRA KUSTURICE: Maja mu je srce zarobila