TRAŽIO SAM KLUB ZA STAN I HRANU: Ivan Obradović prošao kroz brojne turbulencije tokom 11 godina pečalbe

Milan BLAŽIĆ

27. 01. 2021. u 22:09

ODLAZAK u inostranstvo sa tek napunjenom 21 godinom, svetla najveće pozornice uperena u njega. Povreda ukrštenih ligamenata, jedna od najtežih u fudbalu, pa borba za puko preživljavanje i plaćanje računa. Svetlo u tunelu u Mehelenu, zatim i nova identična povreda druge noge u Anderlehtu i povratak na nulu.

ТРАЖИО САМ КЛУБ ЗА СТАН И ХРАНУ: Иван Обрадовић прошао кроз бројне турбуленције током 11 година печалбе

FOTO: FK Partizan

O karijeri Ivana Obradovića u inostranstvu dugoj 11 godina mogao bi scenario za film da se napiše, za svaki žanr. Rolerkoster momka iz Obrenovca je trenutno u mirnoj fazi u Partizanu, klubu odakle je i krenuo leta 2009. na putovanje, čiji rasplet nije mogao ni da sanja.

- U avgustu 2009. potpisao sam ugovor sa Saragosom, pa sam odigrao protiv Žiline, asistirao Dijari i po povratku u Beograd u petak ujutro sam odmah krenuo za Španiju i u nedelju debitovao.

Dečački snovi su počeli da se ostvaruju, kao u bajci.

- Prva godina je prošla u adaptaciji. Već naredne sam bolje poznavao jezik, našao društvo. Mnogo sam naučio u Španiji. Kada sam stigao, znao sam samo za grilovanu piletinu, tek onda sam video čega sve ima. Tamo sam prvi put u životu popio kafu.
Tokom igranja u Primeri Obradović je razvijao i svoju veliku pasiju.

- Volim da menjam dresove, uskoro će cela soba u Obrenovcu biti puna. Razmenio sam dres sa Mesijem u poluvremenu jedne utakmice, a tu su i dresovi Roberta Karlosa, Kasiljasa, pehari, kopačke. Trenutno imam stotinak dresova u toj trofejnoj sobi. Ponosan sam na karijeru, za mene je to privilegija. Jedino što bih menjao su povrede, da više uživam u fudbalu.

Priča o noćnoj mori svakog fudbalera kreće već u Saragosi.

- Od 23. do 27. godine stradali su mi ukršteni ligamenti na obe noge. I onda si stalno u zaostatku, juriš za drugima. Nisam izvukao 100 odsto, nisam mogao, ali kad se osvrnem, ne žalim previše, znam koliko bi momaka volelo da bude na mom mestu.

STARIJI SIN - SAMO U PARTIZAN

ISKREN je Obradović kada se pomene "otezanje" prilikom povratka u Partizan.

- Bilo je kontakata ranije, kada je došao Sale zvali su me ponovo. Pristup mi se u prvi mah nije svideo, a stariji sin mi je rekao - samo Partizan! U drugom pokušaju su mislili da ja jedva čekam, tek u trećem smo našli zajednički jezik. Kad sam zdrav davaću maksimum. Željan sam fudbala, znam i osećam da mogu.

Posle oporavka u Španiji otvaraju se vrata nove stanice u karijeri.

- Lane Jovanović me pozvao u Mehelen da me vide. Posle tri utakmice sam ostao, došao je i Sale Janković za trenera, konačno je sve bilo kako treba. A prethodno sam prvi put u životu bio u situaciji da me niko neće. Tražio sam klub, bukvalno za stan i hranu, samo da preguram mesec. Prihvatio sam realnost, psihički dobro podnosio. Bio sam na probi sa Viteseom u Dubaiju, pa me zvao Varegem, oni mi ponude neke sramne uslove. Ponizili su me i treneru sam rekao da te uslove ponudi svom sinu.

Tokom perioda u Belgiji, sreća je imala ograničen rok trajanja.

- U Mehelenu sam odigrao 43 od 44 utakmice, cele. U Anderlehtu je krenulo sjajno, ali u 17. ili 18. kolu jedan igrač nije uspeo da me preskoči i padne mi na koleno. Bolelo je mnogo. Ludo, turbulentno, to sam ja. Naučio sam da živim sa tim. Posle četiri godine u Anderlehtu sam se mnogo istrošio. Imao sam problema sa menadžerom, oko transakcija koje su išle preko njega. Mnogo je stresno bilo.

Na kraju pečalbarske priče, usledila je i "najtanja" epizoda.

- Prihvatio sam ponudu Legije, Vuković je bio trener. Tada je ispao problem u Španiji oko nameštene utakmice iz 2011. Morao sam da idem na završno suđenje u septembru. Kasnio sam u odnosu na tim, nisam bio psihički spreman. Prebacili su me u B tim, a očekivao sam da ću posle rešenih problema dobiti priliku. Jednostavno, nije kliknulo sa Legijom iako se zbog tri, četiri meča na klupi vodi da sam uzeo titulu - završio je Obradović.

SUTRA DUPLI PROGRAM ZA KRAJ

PARTIZAN sutra očekuju dve provere, a već u petak sledi pakovanje kofera i povratak u Beograd. U 9 časova jedna ekipa će odmeriti snage sa beloruskim Ruhom iz Bresta, dok je za 15 zakazana utakmica sa makedonskim Sileksom. Zanimljivo je da će na terenu pored u isto vreme proveru imati i Crvena zvezda, takođe protiv makedonskog prvoligaša Akademije Pandev.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

POČINJE TENISKI USTANAK: Đoković je upozoravao, nisu slušali - Teniseri sada najavljuju štrajk