OVO NISTE ZNALI KADA JE SUPERLIGA U PITANJU: Partizanu titule, a Zvezdi bodovi

S. BAJIĆ

05. 02. 2021. u 09:00

DANAŠNjIM vojvođanskim derbijem između Vojvodine i TSC (16.30) nastavlja se takmičenje u Superligi, a ovo će biti 15. proleće u najjačem fudbalskom takmičenju u samostalnoj Srbiji.

ОВО НИСТЕ ЗНАЛИ КАДА ЈЕ СУПЕРЛИГА У ПИТАЊУ: Партизану титуле, а Звезди бодови

TRKA Ben (C. zvezda) i Asano (Partizan)/FOTO: M. Vukadinović

Osvrt na statističke detalje iz prethodnih 14 sezona srpskog elitnog fudbala iz ugla preciznog novosadskog statističara Branislava Trajanovskog donosi mnoge interesantne detalje, do sada malo poznate ljubiteljima fudbala u našoj zemlji.

DODAVALI GODINE ZA SPAS

FOTO: Darko Dozet

ZANIMLjIVO je da je čak 15 od 35 klubova (42,9 odsto) koji su bili čak i zapaženi u eliti sada daleko od društva najboljih.
- Možda samo Radnički 1923 uspe da se vrati u najviši rang. Većina tih klubova nestala je sa elitne scene, spustila se u niže rangove takmičenja. Neki su bili prinuđeni da izbegnu gašenje i da se vrate sa novim imenom a neki su zauvek nestali sa fudbalske mape Srbije. To su Borac 1926 iz Čačka i Jagodina koji nastupaju u Prvoj ligi, Smederevo 1924, Mladi radnik 1926, RFK Sloboda iz Užica, Hajduk 1912 iz Kule, koji igraju u trećem rangu takmičenja, Mladost Apatin u Vojvođanskoj ligi, četvrti rang, Donji Srem 2015 u Sremskoj ligi, odnosno petom rangu. Banat iz Zrenjanina, recimo, zauvek je ugašen 2016. godine - ističe Trajanovski (na slici).

U prethodnih 15 godina, računajući i ovu sezonu koja je u toku, kroz Superligu je prodefilovalo 35 klubova, a samo su "večiti" i Vojvodina održali kontinuitet učešća. Partizan, je najuspešniji u samostalnoj Srbiji, jer je osam puta bio šampion, dok je Crvena zvezda šest puta osvojila šampionski pehar i u 2020/2021. je lider, sa devet bodova više od drugoplasiranog kluba iz Humske.

Statistika Trajanovskog otkriva da večna tabela po broju bodova i pobeda u prethodnih 15 godina govori drugačije. Po njoj je Crvena zvezda ubedljivo ispred najvećeg rivala. Ostvarila je najviše pobeda, 356 (74,9 odsto) i pretrpela najmanje poraza 50 (10,5 odsto), najefikasnija je sa 1.010. postignutih pogodaka, 2,13 po utakmici i ima najčvršću odbranu, koja je kapitulirala samo 340 puta, odnosno, 0,72 gola po utakmici. Zvezda je osvojila ukupno 1.135 i sa 79,6 procenata uspešnosti zaokružuje svoju dominaciju.

Partizan je sa druge strane osvojio 1.079 bodova i ima 75,7 procenata uspešnosti, a Vojvodina je uknjižila 824 boda i beleži 57 procenata uspešnosti. Ostale ekipe su mnogo manje uspešne a taj redosled bi možda poremetio TSC sa 58,5 procenata uspešnosti, ali klub iz Bačke Topole ima samo dva učešća, što je premalo za ozbiljnije analize i poređenja.

Zanimljivo je da je po ukupnom broju bodova na visokom devetom mestu OFK Beograd, koji je trenutno trećeligaš. Najmanje poena je sakupio ovosezonski debitant Zlatibor, samo 15, a mesto iznad je Mladi radnik sa 35.

FOTO: Promo

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

POČINJE TENISKI USTANAK: Đoković je upozoravao, nisu slušali - Teniseri sada najavljuju štrajk