KRAJ JEDNE ERE: Mamići su Dinamova prošlost

Od stalnog dopisnika iz Zagreba - Jurica Kerbler

16. 03. 2021. u 15:20

NAKON Zorana Mamića koji je bio trener i sportski direktor zagrebačkog Dinama ostavku na sve funkcije je podneo i njegov brat Zdravko, koji živi u BiH nakon što je u Hrvatskoj osuđen na 6,5 godina zatvora.

КРАЈ ЈЕДНЕ ЕРЕ: Мамићи су Динамова прошлост

Foto: EPA-EFE/SEBASTIAN TATARU

Vrhovni sud potvrdio je kazne zbog izvlačenja skoro sedam miliona evra iz kluba, pa će i Zoran Mamić morati u zatvor na četiri godine i osam meseci. Zdravko je na konferenciji za novinare u Mostaru poručio da je Dinamo za njega završena priča.

- Nisam više ni član skupštine, ni savetnik, BiH je moja prva domovina. Ako budem služio kaznu, služiću je u BiH - rekao je Mamić.

Porekao je da je pobegao od hrvatskog zakonodavstva i podsetio na istoriju kluba, sve moguće finansijske transakcije koje su dovele do toga da je danas Dinamo najbogatiji fudbalski klub u Hrvatskoj.

U maratonskom monologu hrvatske sudije Zdravko Mamić je nazvao kriminalcima, optužio hrvatsku državu da je sudski proganjala Luku Modrića i Dejana Lovrena, a presudu Vrhovnog suda je nazvao sramotnom. Za sudije je rekao da su krvnici i zločinci kao u "montiranom procesu kao protiv Stepinca", a predsednika Vrhovnog suda Đuru Sesu nazvao je kleptomanom i kriminalcem, kojem je donosio novac u kancelariju da menja sudske presude. Mamić tvrdi i da je sudijama iz Osijeka dao 500.000 evra, skupoceni sat i plaćao im luksuzne hotele po svetu.

Tako je Mamić podsetio i na transfere igrača koji su proslavili zagrebački klub, stare sukobe sa prvim hrvatskim predsednikom Franjom Tuđmanom koji je Dinamu promenio ime i na događaje kada je sa Ćirom Blaževićem učestvovao u privatizaciji kluba. Mamić tvrdi da je vratio ime Dinamu i potrošio svu imovinu od roditelja da ga ojača dajući osam do devet miliona tadašnjih nemačkih maraka za kupovinu igrača.

- Bitno je da se zna u kakvoj je stanju Dinamo kada su otišla braća Mamić. U ovoj instrumentalizaciji i obmani gde smo mi lopovi i kriminalci, presuđeni, molim da se napravi zapisnik kakvo je stanje blagajne, a stanje blagajne je takvo da Dinamo nije dužan ni lipe - rekao je Zdravko Mamić pred mnogobrojnim novinarima, uz napomenu da klub sada vredi 110 miliona evra. "A ja kažem da vredi 300 miliona evra, a 460 ljudi u klubu prima platu i Dinamo godišnje uplaćuje više poreza nego sav hrvatski sport u pet godina".

Volim te Bosno

Mamić se zahvalio institucijama BiH što ga nisu izručili Hrvatskoj i rekao "volim te, Bosno". "Želim da u BiH budu drukčiji nego oni u Hrvatskoj".

Mamić kaže da je uz upravu doneo milijardu evra, a da je sada ugrožena opstojnost kluba.

- A šta je napravila moja država meni i mom bratu i Dinamu, da mi koji smo doneli milijardu evra, takve istorijske fudbalske uspehe, da smo prognani, presuđeni i da su ugrožena ozbiljna radna mesta, imidž i opstojnost Dinama - rekao je Mamić uz upozorenje da klub možda neće postojati za tri meseca.

Era Mamićevih se završava, a rašomonski pogled na sve što se događalo u Dinamu ostaje i dalje. Kao i pitanje hoće li braća Mamić ikada i završiti u zatvoru, jer Zdravko nema nikakvu nameru da se vrati u Hrvatsku, a Zoran Mamić tek treba da se suoči sa pozivom na služenje kazne.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

POČINJE TENISKI USTANAK: Đoković je upozoravao, nisu slušali - Teniseri sada najavljuju štrajk