DARKO PANČEV ZA "NOVOSTI": Piksi diže Srbiju, Mitre - teraj dalje

AKO pitate Darka Pančeva (55) "klasiko" ili večiti derbi, bez razmišljanja će odabrati ovo potonje. Jednostavno, čovek je podešen tako da su Dinamo - Hajduk, Zvezda - Partizan ili Železničar - Sarajevo njegovi derbiji, i na televizoru u svom kafiću u Skoplju zna se koje utakmice imaju prvenstvo.

ДАРКО ПАНЧЕВ ЗА НОВОСТИ: Пикси диже Србију, Митре - терај даље

Foto arhiva VN

Zato nije bilo potrebe proveravati da li je ispratio makedonsko zabijanje klipa u gusenice "pancera" ili začetak nove, prkosne fudbalske Srbije, već direktno ga pitati šta misli o martovskom "Balkan bumu" u borbi za plasman na SP.

- Vidi se napredak u igri Srbije, da su motivacija i zalaganje na višem nivou i zbog toga se sve vraća. U meču protiv Portugalije, bila je izvanredna u drugom delu i pokazala kvalitet u kojem je podigla svoj moral, za razliku od pre, kada je lako padala - analizira Pančev, za "Novosti", učinak "orlova" i posebnu pažnju posvećuje povratku iz deficita protiv Ronalda i drugova.

Za Piksija, nekadašnjeg saigrača iz svlačionice podno severne tribine najvećeg srpskog stadiona, kaže da će mu oreol jednog od najboljih domaćih igrača svih vremena pomoći kao selektoru.

- Nema potrebe trošiti reči o Draganu Stojkoviću i kao treneru i kao igraču. Radio je dugo u Japanu i Kini, ima iskustvo. Smatram da će odraditi dobar posao. Ne zavisi sve od njega, mora da se napravi dobra atmosfera na koju utiču i igrači, ali mislim da će sa Piksijem Srbija da zaliči na ono što fudbalski to i zaslužuje - daje svoj sud "skopska Kobra".

A što se tiče momaka iz njegove fele, aktuelne generacije naših napadača, ima samo reči hvale.

POHVALE PREDSEDNIKU VUČIĆU

"LjUBOMORAN" je malo Pančev na odnos Srbije prema sportu i priželjkuje slično i u svojoj državi.

- Vlast sa predsednikom Aleksandrom Vučićem sa razlogom pomaže sport, Zvezdu i Partizan, ipak su to najveća srpska brenda koji na lep način reprezentuju zemlju Evropi i neka tako nastave. Kamo sreće da i ovde tako neko finansira Vardar - kaže legenda jugoslovenskog fudbala.

- Malog Vlahovića pratim kad god gledam Seriju A, i imam samo pohvale. Jović, iako je bio na marginama u Realu, takođe je sjajan igrač - govori Pančev i pravi poseban osvrt na Mitrovića - Čestitao sam Aleksandru nedavno u TV izjavi, a pre manje od godinu dana smo se čuli preko "Skajpa" kada je bio u Londonu i ispričali smo se. Zezaju ga u Fulamu i ovo mu je baš trebalo. Postigao je lepe golove. Naročito onaj drugi protiv Irske, koji je jako zahtevan, a ja kao igrač koji je dao mnogo pogodaka glavom, znam koliko je to teško. Protiv Portugalije se odlično izgurao sa štoperom, dok je u Azerbejdžanu pokazao kako se igra nogom. Posebno kod drugog gola, kada je prevario i igrača i golmana da će da šutira desnom, pa je opalio levom. Neka tera dalje i čestitke za rekord koji je srušio.

Blistala je i Darkova Severna Makedonija. Dobila je Nemačku kao gost u kvalifikacijama, što 20 godina niko nije uspeo.

- To je istorijski uspeh. Svaka čast momcima. Kako i zašto je došlo do toga, to je već za dublju analizu. Da li su Nemci dozvolili našima ili su naši došli do toga sami.

Na skeneru "Kobre" je i ostatak društva iz bivše SFRJ.

- Jedino Hrvatska ima kontinuitet. Smena generacija će dovesti do toga da malo padne, ali imaju iskustva i biće ponovo dobri. Fakti su da su Slovenija i Crna Gora kvalitativno pali, dok za BiH smatram da treba da pruža više. Koja god eks-ju republika napravi rezultat meni je drago. Ne mogu da navijam za Škotsku ili Belgiju, normalno je za Hrvatsku, Sloveniju, Crnu Goru, valjda smo tako vaspitani, u tom duhu.

Foto AP

Tekst potpisa

Stanje na terenima nekadašnje države redovno prati, a naročito je zadovoljan onim što vidi na stadionu u Ljutice Bogdana na kojem je doživeo igrački vrhunac.

- Zahvaljujući TV Areni pratim srpsko, bosansko, hrvatsko prvenstvo. Mlađima kažem, ja pre gledam Hajduk - Rijeka nego Arsenal - Sautempton. Igra se tu korektan fudbal, daleko je od nivoa one jugoslovenske lige, ali možda će se jednog dana vratiti kvalitet. Naravno, navijam za Zvezdu kao i Vardar i drago mi je da Dejan Stanković gura ovako. Treba mu dati podršku, dobar mu je potez što se vratio u crveno-bele, a imam pohvale i za Terzića, Mrkelu, Džajića i Mijailovića koji odlično vode klub - podvlači nekada ubojiti centarfor Zvezde.

FUDBAL PUN PREVARANATA

KRATAK period na poziciji sportskog direktora Vardara nije iskustvo koje je Darku ostalo u najlepšem sećanju, pa će do novog povratka u fudbal ostati u ulozi ugostitelja.

- Došao sam u Vardar navučen pričom gazde Samsonenka da će investirati. Ali kako je vreme prolazilo video sam da od toga nema ništa. Mnogo prevaranata kruži u našem sportu u ovim republikama, pa mi koji istinski volimo da uradimo nešto dobro ne možemo od takvih ljudi - ističe Pančev.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (2)

Kako da vreme na poslu bude ispunjeno zadovoljstvom – Pogledajte dugačak spisak benefita koje nudi Mercator-S