PARTIZAN - ZVEZDA 6:5 Večiti rivali 25. maja 12. put u finalu nacionalnog kupa, crno-beli u prednosti

M. BLAŽIĆ

23. 04. 2021. u 10:00

JOŠ jedna poprilično tmurna sezona, imajući u vidu pre svega izostanak publike na tribinama, bliži se kraju, a posle srede i dva polufinalna duela Kupa Srbije, jasno je da će bar završetak doneti uzbuđenje i fudbalsku dramu. Večiti rivali nisu blistali protiv Radnika (2:1) i Vojvodine (1:0), ali su uspeli da ostvare primarni cilj i zakažu finalni duel Kupa Srbije za 25. maj, šest dana posle spuštanja zavese na superligaški karavan.

ПАРТИЗАН - ЗВЕЗДА 6:5 Вечити ривали 25. маја 12. пут у финалу националног купа, црно-бели у предности

FOTO: M. Vukadinović

Ovo će biti 12. susret dva najveća srpska kluba u borbi za pehar masovnijeg takmičenja, a trenutno stanje kaže da je Partizan "za dlaku" uspešniji od Crvene zvezde - 6:5. Dva kluba sa dve strane Topčiderskog brda prvi put su se srela u finalu Kupa Jugoslavije 1948. i Zvezda je slavila ubedljivo 3:0 golovima Vukosavljevića (2) i Mitića.

Četiri godine kasnije Partizanu se pružila prilika za revanš, koju je oberučke prihvatio i komšijama vratio sa "kamatom" - 6:0! Po dva gola postigli su Valok i Zebec, dok su u istoriju jedne od najubedljivijih pobeda u derbijima ušli i Bobek i Veselinović. Dominacija Partizana tih godina prezentovana je i u finalu Kupa 1954. kada su crno-beli slavili 4:1. Strelci za pobednika su bili Valok (2), Mihajlović i Bobek, a Veselinović je bio autor počasnog gola za Zvezdu.

Poslednje finale SFRJ u kojem su se sastali najveći beogradski rivali odigrano je davne 1959. i crveno-beli su tada stigli do izjednačenja u ovom parametru pobedom od 3:1. Golove za pobednika su postigli Kostić (2) i Maravić, dok je Galićev gol za Partizan bio dovoljan samo za utehu.

Posle raspada SFRJ, a do osamostaljenja Srbije, večiti rivali su odigrali još pet finala iz kojih je Zvezda izašla kao pobednik tri puta, dok su Partizanu pripala dva pehara. U proleće 1992. "večiti" su prvi put igrali dva meča u finalu, a Partizan je revanš na svom stadionu dočekao sa minimalnom prednošću. Pobedonosni gol je bio delo Budimira Vujačića. U revanšu je Zvezda dva puta vodila, golovima Mihajlovića i Pančeva, ali su Jokanović i Vorkapić doneli novi trofej u riznicu crno-belih.

Već naredne godine uloge su se okrenule, Partizan je bio favorit, ali je Zvezda slavila na svom stadionu posle boljeg izvođenja penala. Partizan je pobedio u Humskoj golom Zahovića, a egal je u revanšu obezbedio Anto Drobnjak. Junak penal serije je bio golman Zvezde Milan Simeunović odbranivši jedanaesterac Predragu Mijatoviću i pogodivši penal za pobedu u poslednjoj, petoj seriji. Naredna dva finala su pripala Zvezdi, najpre 1996, kada je bila bolja u oba meča - 3:0 (Jovičić, Krupniković, Živković) i 3:1 (P. Stanković, Krupniković, D. Stanković - Vukićević). Crveno-beli su bili ubedljivi i odmah po završetku bombardovanja 26. juna 1999 - 4:2 (Škorić 2, Pjanović, Gojković - Rašović, Kežman).

Interesantno je da crveno-beli nisu slavili nijednom protiv najvećeg rivala u finalu Kupa u 21. veku i u svim tim završnim mečevima Partizan je trijumfovao istim rezultatom - 1:0. Čovek odluke je 2001. bio Saša Ilić, 16 godina kasnije je pogodio Nikola Milenković, a u poslednjem do sada viđenom finalu "večitih", u maju 2019, jedini strelac je bio Bojan Ostojić.

FINALA VEČITIH

SFR JUGOSLAVIJA
1948. C. zvezda - Partizan 3:0
1952. Partizan - C. zvezda 6:0
1954. Partizan - C. zvezda 4:1
1959. C. zvezda - Partizan 3:1
SR JUGOSLAVIJA
1992. Partizan - C. zvezda 2:2, 1:0
1993. C. zvezda - Partizan1:0, 0:1 (5:4 penali)
1996. C. zvezda - Partizan 3:0, 3:1
1999. C. zvezda - Partizan 4:2
2001. Partizan - C. zvezda 1:0
SRBIJA
2017. Partizan - C. zvezda 1:0
2019. Partizan - C. zvezda 1:0

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ALEKASANDAR MITROVIĆ POKAZUJE BENZEMI I RONALDU KO JE GAZDA: Saudijski El Klasiko odlučuje o prvom mestu na tabeli i na listi strelaca

ALEKASANDAR MITROVIĆ POKAZUJE BENZEMI I RONALDU KO JE GAZDA: "Saudijski El Klasiko" odlučuje o prvom mestu na tabeli i na listi strelaca

DERBIJEM između Hilala i Itihada, prvim ovosezonskim "pustinjskim El klasikom" spušta se zavesa na četvrto kolo saudijske Pro lige, a to će biti prilika za najboljeg srpskog strelca svih vremena Aleksandra Mitrovića da dodatno uveća svoj golgeterski saldo i direktnom duelu sa drugim najboljim strelcem lige Karimom Benzemom pokaže ko je gazda.

21. 09. 2024. u 11:26 >> 12:43

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

Kako da vreme na poslu bude ispunjeno zadovoljstvom – Pogledajte dugačak spisak benefita koje nudi Mercator-S