PODIGNUT SPOMENIK HUGO BULIJU: Na Adi otkrivena bista tvorcu fudbala u Srbiji! (FOTO)

Novosti online

22. 05. 2021. u 13:28

SPOMENIK Hugu Buliju, beogradskom Jevrejinu koji je 1896. godine iz Berlina u Srbiju doneo prvu fudbalsku loptu, svečano je otkriven danas na Adi ciganliji u sklopu sportskog kompleksa Fudbalskog saveza Beograda (FSB).

ПОДИГНУТ СПОМЕНИК ХУГО БУЛИЈУ: На Ади откривена биста творцу фудбала у Србији! (ФОТО)

FOTO: Beoinfo

Grad Beograd i Fudbalski savez Srbije (FSS) tako su na dostojan način odali počast čoveku koji je pre 125 godina bio začetnik fudbalske igre u Srbiji i zauvek otrgli iz zaborava sećanje na rodonačelnika fudbala na ovim prostorima.

Spomen-bistu svečano su otkrili vršilac dužnosti predsednika FS Marko Pantelić i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u prisustvu velikog broja funkcionera FS S, FSB i predstavnika jevrejske zajednice Beograda.

- Ako ne čuvamo sećanje na istoriju, na ljude koji su doneli mnogo toga lepog u naš grad i našu zemlju, onda nećemo imati budućnost. Na ovaj način ostajemo dosledni onome što smo radili kroz istoriju. Ovim gestom želimo da pokažemo da ćemo pamtiti sve one koji su u prošlosti dali doprinos fudbalu naše zemlje, a pogotovo čoveka kao što je Hugo Buli koji je u Beograd doneo prvu fudbalsku loptu, rekao je Pantelić.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić podsetio je da je Buli te davne 1896. osnovao Loptačku sekciju pri Beogradskom gimnastičkom društvu "Soko", a da se sa fudbalom "upoznao" dok je studirao u Berlinu i igrao za klub Germanija.

Vesić je naglasio da fudbal za ovih 125 godina u Beogradu, kao i u svetu, nije ostao samo sport, već je postao društveni fenomen:

- Zahvalni smo svima koji su prethodnih 125 godina gradili beogradski fudbal. Došli smo dotle da imamo pobednika Kupa evropskih šampiona, da posedujemo velike klubove i bogatu tradiciju. Ovaj spomenik je znak da ne zaboravljamo one koji su mnogo toga učinili na početku, a to je ovaj čovek koji je ne samo doneo prvu fudbalsku loptu, već bio i trener, organizovao fudbal i čitav svoj život posvetio fudbalu, konstatovao je Vesić.

FOTO: Beoinfo

Prva fudbalska utakmica u Beogradu odigrana je 19. maja, sedam dana nakon što je Buli fudbalsku loptu doneo u Beograd, kod Nebojša kule.

Nuli je tragično stradao u nacističkom logoru Staro sajmište 1941. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

SRBI NAPRAVILI SKANDAL Švajcarci besni zbog navijača i povika Kosovo je Srbija...