OBRADOVIĆ JE POKAZAO DA NISU SAMO REČI: "Sve za ljubav, sve za Partizan" (VIDEO)

Novosti online

25. 06. 2021. u 18:19

ONO što su svi kojima je Partizan u srcu na ovaj, ili onaj način, čekali da se ozvaniči, sada je definitivno i istinito. Željko Obradović se nakon 30 godina vraća na klupu Partizana. Pred najtrofejnijim evropskim trenerom je ogroman izazov, ali suludo je sumnjati u njegovo umeće i sposobnost.

ОБРАДОВИЋ ЈЕ ПОКАЗАО ДА НИСУ САМО РЕЧИ: Све за љубав, све за Партизан (ВИДЕО)

FOTO: N. Paraušić

Želimir "Željko" Obradović vraća se na mesto uspeha, na mesto odakle je sve krenulo, na mesto koje zauzima poseban prostor u njegovom srcu.

Partizan je bio poslednja stanica u njegovoj igračkoj, a prvi korak i odskočna daska u njegovoj znatno bogatijoj trenerskoj karijeri.

U 31. godini je, dosta iznenadno završio karijeru profesionalnog igrača i prihvatio poziv tadašnje uprave crno-belih na čelu sa Nikčevićem, Kićanovićem, Čolovićem, Đurićem i Todorićem, koji su ga ubedili da se upusti u potpuno drugačiju avanturu.

Već od samog starta, nagovestio je da je drugačiji, da je poseban i jedinstven. Nagovestio da je pred njim velika karijera.

Okružen košarkaškim genijima i mentorima kakvi su bili Aleksandar Nikolić, Dragan Kićanović i dugogodišnji saigrač Milenko Savović, Željko je već u prvoj sezoni napravio nestvaran rezultat.

Sa 20 pobeda iz 22 utakmice, Partizan se plasirao u plej-of JUBA lige, koju je osvojio počistivši Zvezdu u tri utakmice u finalu. Bosna je bila sa nadigrana sa 35 poena u finalu Kupa, da bi se sezona zaokružila na najbolji mogući način.

Partizan je napravio najveći uspeh srpske klupske košarke, osvojivši titulu šampiona Evrope.

Na fajnal-foru u Istanbulu, crno-beli su nadigrali prvo današnju Olimpiju, a tadašnji Filips Milano, da bi potom trojkom Aleksandra Đorđevića u poslednjoj sekundi pao i moćni Huventud iz Badalone.

Godinu dana kasnije, Željko napušta svoj voljeni Partizan, kreće upravo u pravcu Badalone i Huventuda i otpočinje jednu nezaboravnu misiju u međunarodnoj košarci.

Huventud, Beneton, Real, potom Panatinaikos i do nedavno Fenerbahče, klubovi su u kojima je ostavio podjednak trag, stekao status legende i sa kojima je osvajao sve što se dalo osvojiti.

Ne treba trošiti previše reči ili kucati previše slova o tome šta je i ko je Željko Obradović u evropskoj košarci. 

Često ga je pratio nadimak "Gospodar prstenova". Osvojio je 9 trofeja šampiona Evrope, 3 puta bio Evroligin trener godine, 2 puta u izboru Fibe, 11 trofeja u Grčkoj ligi, 7 u tamošnjem kupu, 4 titule šampiona Turske, 3 puta najbolji u turskom kupu, osvajač trofeja Italijanskog superkupa, prvenstva i Kupa Jugoslavije, kao i titula na raznoraznim prijateljskim turnirima.

Ipak, mnogi smatraju da nisu trofeji ono što odlikuje njegov uspeh, već rad sa igračima i broj vanserijskih koje je lansirao na sam vrh, potom konekcija sa navijačima širom Evrope i sveta, koji na njega gledaju kao na božanstvo.

Najtrofejniji evropski trener i definitivno jedan od najboljih košarkaških stručnjaka svih vremena je nakon rastanka sa Fenerbahčeom imao mnogo opcija. 

Odlučio je da odmori, da skupi snage, energije i volje, za verovatno najteži, ali najdraži potez u ovom trenutku.

Umesto odlaska u NBA, ili preuzimanja nekog od giganta Evrolige, pa čak i povratka u Fener, Željko se odlučio za Partizan, onda kada mu je potrebniji više nego ikad.

Takav potez samo je potvrdio status ikone i legende Partizana koji uživa Željko Obradović.

Partizan vraćanjem Obradovića nije dobio samo novog kvalitetnog trenera, već novi list koji će se okrenuti u narednom periodu.

Nije se vratio samo Željko, već su se vratile i ambicije da se klub vrati tamo gde pripada, u sam vrh za početak srpske, a potom i evropske košarkaške orbite.

Iako je pred njim pretežak zadatak i ogroman izazov, za Obradovića se može reći da je jedan od retkih koji poseduje onaj "čarobni štapić", kojim u samo par poteza može potpuno promeniti klub i stanja u kom se nalazi.

U narednom periodu se očekuje domino efekat. Željko je bio prva, a vreme ispred nas će pokazati koliko će još domina pasti i šta će još uprava Partizana uraditi, kako bi se promenilo sivilo u kom se klub nalazi i blato u koje se upalo.

Evropski i srpski mediji odmah su počeli sa spekulacijama: Koje će stručnjake dovesti sa sobom? Koje igrače? Kakva će se košarka igrati? Ko će se pitati, ko uplitati a ko morati da ostane po strani i pusti čarobnjaka da pravi svoju magiju? 

Ono što je sigurno jeste da sledi promena na bolje, kako za Partizan, tako za srpsku košarku. 

Partizana godinama već nema u završnicama evropskih, regionalnih i domaćih takmičenja (izuzev Kupa Koraća koji su osvajali tri puta u periodu od 2018. do 2020. godine), ali je za očekivati da se crno-beli probude iz košmara i vrlo brzo vrate na tron. 

Ako neko zna kako izgleda taj tron i kako se do njega stiže, onda je to Željko Obradović.

(RTS) 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

Ovo je najpopularnija destinacija u toku septembra i oktobra Last Minute akcija! Platite 6 noćenja, a boravite 9 ili 10!