AMERIKA OČIMA NE VERUJE: Jokić uradio nešto što nije viđeno od čuvene godine Bitlsa, Kenedija i Gagarina (VIDEO)

D. N.

11. 12. 2021. u 11:58

NIKOLA Jokić je nastavio sa NBA bravurama u dresu Denver Nagetsa, a javnost u Sjedinjenim Američkim Državama ostala je iznova zatečena onim što Srbin radi u najjačoj ligi sveta.

АМЕРИКА ОЧИМА НЕ ВЕРУЈЕ: Јокић урадио нешто што није виђено од чувене године Битлса, Кенедија и Гагарина (ВИДЕО)

Tanjug/AP

Podsetimo, iako je igrao bez dana odmora u odnosu na prethodni nastup, u Nju Orleansu, Jokić je ostvario treći uzastopni tripl-dabl i to u meču sa San Antonio Sparsima. Iako naš nije bio zadovoljan svojom igrom, čuveni trener ekipe iz Teksasa, Greg Popovič, istakao je da nije fer ono što Srbin radi.

Ali, i oni koji se bave košarkaškom statistikom slično misle.

Recimo, Džastin Kubatko, sa uglednog sajta "Basketball reference", obelodanio je jedan neverovatan podatak:

"Nikola Jokić je ove sezone postigao 521 poen, ostvario 267 skokova i imao 144 asistencija. On je tako postao tek drugi igrač u NBA istoriji koji je za samo 20 uvodnih utakmica u sezoni dostigao najmanje 500 poena, 250 skokova i 125 asistencija, a pre toga je to uspeo samo Oskar Robertson, u sezoni 1961/1962".

Da bismo stavili to u malo širu perspektivu, odnosno na malo drugačiji način pojasnili koliko je neverovatno ono što srpski centar radi, poslužićemo se istorijskom paralelom:

Poslednji put kada je neko na NBA parketima uradio ono što Jokić radi sada, a u pitanju je bila 1961. godina, predsednik SAD bio je tada novoizabrani Džon Kenedi, Bitlsi su tada prvi put pod tim imenom počeli s nastupima u čuvenom londonskom "Kavern klubu", Jurij Gagarin je postao prvi čovek u svemiru, a na velikim platnima ljudi širom sveta uživali su u ostvarenjima kao što su "Priča sa zapadne strane" i Diznijev "101 dalmatinac".

Džon Kenedi / Foto: EPA

Tačno 60 godina kasnije, pojavio se neko ko "sve može na terenu", iako je u pitanju najjača košarkaška liga na svetu.

Jokić je, podsetimo, peti u celoj NBA ligi po broju poena po meču, drugi je u ovom šampionatu po skokovima po utakmici, a 12. po asistencijama. 

Međutim, to što je po ostvarenim tripl-dabl učincima prestigao u sedmici na izmaku i legendarnog Lerija Birda, ni što se američki novinari oduševljavaju njime, Jokića baš i ne zanima previše. Uvek u prvi plan ističe tim, a njegov tim, skrhan brojnim povredama i zdravstvenim problemima, nije baš tamo gde bi Nikola voleo da jeste.

Nagetsi su trenutno na učinku 12-13 i zauzimaju osmo mesto u Zapadnoj konferenciji, a poslednji nastup na sedmodelnoj turneji imaće ponovo kao gosti San Antonio Sparsa, koji u taj dvomeč ulaze sa 12. pozicije na "Zapadu", uz učinak 9-15.

Utakmica se igra u nedelju dva i po sata iz a ponoći po srednjeevropskom vremenu, što će biti nova prilika da "Jokić ne bude fer" prema svojim rivalima. 

BONUS VIDEO Kako je Beograd dočekao košarkaše koji su u Indijanapolisu dobili i "Drim tim"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (4)

RAJKOVIĆ ODBRANIO PENAL: Pogledajte kako je golman Srbije odbranio penal Švajcarcima (VIDEO)