ČUDO BEZ RADONJIĆA: Zvezda gubila sa 18 razlike u 4. četvrtini i pobedila!

D. N.

11. 12. 2021. u 19:09

CRVENA zvezda je posle novog trijumfa u Evroligi, pobede nad Olimpijakosom, napravila nestvaran preokret u ABA ligi: u 11. kolu je na gostovanju dvanaestoplasiranoj Krki u Novom Mestu gubila sa 18 poena na početku četvrte četvrtine, pritom ostala bez povređenog Marka Simonovića i isključenog trenera Dejana Radonjića, a pobedila sa 71:70 posle neverovatne završnice.

ЧУДО БЕЗ РАДОЊИЋА: Звезда губила са 18 разлике у 4. четвртини и победила!

KK Krka / Drago Perko / Kosarka.si

Kako su gosti iz Beograda igrali u napadu u prvoj četvrtini, pravo je čudo da nisu gubili sa ogromnom razlikom već tada. Jer, Radonjićeva ekipa je šutirala samo samo 26,7% preciznosti (4/11 za dva poena, 0/4 za tri), ali su tri osvojene lopte i solidna odbrana koja je domaćina zadržala na 41,7% uspešnosti šuta iz igre bili "krivi" što je semafor pokazivao 16:12 na prvom obaveznom predahu.

Četiri blokade Krke u uvodnoj deonici bili su, svakako, razlog za zabrinutost u taboru crveno-belih, ali su oni svojom prvom trojkom, Holinsa u 11. minutu, najavili "buđenje", što se činilo izvesnim kada je u sledećoj akciji Davidovac dalekometnim pogotkom doneo 17:18.

Međutim, veliki broj ličnih grešaka, pa i jedna tehnička (Branko Lazić) često su presecali igru, a to je Krka iskoristila da konsoliduje redove, te da preko Kosija koji je postigao sedam poena za sedam minuta druge deonice donese 29:25. A to je uzdrmalo Zvezdu. 

KK Krka / Drago Perko / Kosarka.si

Radonjić je gledao kako se odbrana nekako naprasno raspada u tim trenucima, Luka Laportnik je to kaznio trojkom za 32:25, a tim iz Novog Mesta je do "velikog odmora" uvećao razliku na +8.

Imajući u vidu da je Zvezda i dalje loše šutirala (37,5% za dva, a 25% za tri poena), te da je izgubila devet lopti, a bila lošija i u skok-igri (13:16), tih 35:27 na poluvremenu nisu bili iznenađujući, ali to nije bilo najgore što je ekipu s Malog Kalemegdana zadesilo.

Em je Krka za tili čas u trećoj deonici povela sa 18 razlike (48:30), em se Marko Simonović povredio prilikom prodora, pa je uz pomoć saigrača napustio teren u 23. minutu, kada je semafor pokazivao 48:34. To je dodatno uzdrmalo Zvezdu, koja je početkom poslednje četvrtine gubila sa 60:42, a odmah potom ostala bez isključenog stratega. Naime, zbog dosuđenog ofanzivnog prekršaja Davidovcu, koji je pritom postigao koš u prodoru, Dejan Radonjić je za manje od minut dobio dve tehničke greške (buneći se i zbog faula, i zbog toga što su poeni poništeni), pa je prevremeno morao put svlačionice.

Činilo se da je "to - to", što se tiče nadanja Zvezde da može do bilo kakvog uspeha na ovom meču, ali su se crveno-beli razgoropadili. I to na način na koji su najčešće i briljirali ove sezone, fenomenalnom odbranom.

KK Krka / Drago Perko / Kosarka.si

U narednih sedam minuta, gosti su primili samo dva poena i to ne iz igre, a postigli čak 21, preuzevši vođstvo od 62:63, na oduševljenje nekoliko desetina "delija" u slovenačkoj dvorani.

Kako je Krka nastavila da greši, naročito u napadu, u kome je od 31. do 39. minuta napravila četiri od 11 prekršaja u tom periodu igre, Zvezda je došla u priliku da pobedi, iako su dva nova slobodna bacanja domaćih vratila prednost ekipi iz Novog Mesta (64:63). Kalinić je uz spretni okret u reketu preokrenuo rezultat, a dodatnim bacanjem doneo 64:66 Zvezdi 100 sekundi pre kraja, posle čega je domaćin izgubio loptu.

Međutim, kako je Kalinić promašio na drugoj strani terena, a raspoloženi Gibs em dao trojku, em bio fauliran, Krka je povela sa 68:66 uz 48 sekundi do završetka meča. Nikola Kalinić je zatim iskoristio samo jedan penal, a slovenačka ekipa je uspela da svoj promašaj pretvori u novi napad ofanzivnim skokom. Templ Gibs je devet sekundi pre kraja sa linije slobodnih bacanja doneo Krki 70:67, da bi domaću publiku šokirao Kalinić - sjajnom trojkom je izjednačio.

Ostalo je samo pet sekundi, Krka je krenula u napad, ali se onda desilo još jedno čudo: em je Gibs izgubio loptu sekund i po pre kraja, em je trener domaćih Dalibor Damjanović dobio tehničku grešku, pa je meč završen tako što je Kalinić s linije penala doneo pobedu Zvezdi.

Davidovac sa 19, Kalinić sa 16 i Marković sa 10 poena bili su najefikasniji u gostujućem timu, a Stipčević (16) i Gibs (14) kod domaćina.

Crveno-bele naredne sedmice čekaju dva evroligaška iskušenja, najpre dočekuje Barselonu u utorak od 19 časova, a zatim u petak i ekipu Bajerna od 20.45.

BONUS VIDEO: Slobodni asovi - transferi ovih igrača bi od januara mogli da promene fudbal

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (1)

RAZMIŠLJALA SAM DA SE ZAMONAŠIM: Tanja Bošković je zamalo napustila sve i otišla u manastir