AMERIKA OČIMA NE VERUJE: Jokić uradio nešto što nije viđeno još od prošle pandemije koja je ubila milione (VIDEO)

D. N.

13. 02. 2022. u 16:24

NIKOLA Jokić je nastavio sa NBA bravurama u dresu Denver Nagetsa, a javnost u Sjedinjenim Američkim Državama ostala je iznova zatečena onim što Srbin radi u najjačoj ligi sveta.

АМЕРИКА ОЧИМА НЕ ВЕРУЈЕ: Јокић урадио нешто што није виђено још од прошле пандемије која је убила милионе (ВИДЕО)

Foto: AP

Podsetimo, Jokić je u noći za nama iznova blistao, ali ne samo u napadu, na šta je već navikao američku javnost, već i u odbrani - efektnom blokadom sprečio je da Toronto dođe do devete pobede u nizu, a, logično, tim potezom obezbedio je novi trijumf svog kluba.

Ali, pored brojnih pohvala za ovu defanzivnu bravuru, oni stručnjaci koji se bave košarkaškom statistikom ističu da ne bi trebalo zaboraviti i nešto što je Jokić uradio na drugoj strani terena.

Recimo, Džastin Kubatko, sa uglednog sajta "Basketball reference", obelodanio je jedan neverovatan podatak:

- Uključujući noć za nama, Nikola Jokić je na svakoj od prethodnih deset utakmica imao bar 15 poena, 10 skokova i pet asistencija. To je bio drugi takav dvocifreni niz mečeva u ovoj sezoni.

Time je postao prvi igrač sa dva takva niza od deset ili više utakmica s pomenutom statistikom još od Vilta Čemrblena u sezoni 1967/1968. Time je postao prvi igrač sa dva takva niza od deset ili više utakmica s pomenutom statistikom još od Vilta Čemrblena u sezoni 1967/1968.

Koliko je to neverovatan podatak, svedoči i da je te 1968, pored nekih čuvenih događaja (ubijen Martin Luter King, prvi put se igrao mjuzikl "Kosa", održane pariske studetenske demonstracije, ubijen američki predsednički kandidat Rober F. Kenedi, a reprezentacija naše tadašnje zemlje u reprizi finala (jer je prvi meč okončan 1:1) ostala bez evro-titule usled pobede Italije od 2:0), te godine je poslednji put do pojave novog, SARS-CoV-2 tipa koronavirusa, bila zabeležena pandemija koja je ubila milione.

U pitanju je bio H3/N2 virus grupa, nazvan "Hong Kong", jer je tamo prvi put uočeni, a pretpostavlja se da je u svetu odneo od milion do četiri miliona života. (Nakon toga se pojavio i takozvani "ruski grip" (1977. - 1979.) za kog se tvrdi da je doveo do 700.00 smrti, te "svinjski grip" (2009. - 2010.) koji je usmrtio oko 284.500 osoba).

U svakom slučaju, od prošle opasne pandemije do ove sadašnje, niko u NBA ligi nije uradio ono što je Jokić - "vezao" dvaput u istoj sezoni deset ili više utakmica sa pomenutim učinkom 15-10-5. 

Ali, radio je Jokić, kao što smo naveli, i druge korisne stvari za Denver Nagetse, pa je tako treći put u ovoj sezoni imao blokadu kojom je rešio pitanje pobednika.

A nijedan drugi igrač to nije uspeo više od jednom, u ovom šampionatu, kada se radi o poslednjih deset sekundi utakmice.

Nasmejao novinare posle pobede


Kada je na konferenciji za štampu upitan zašto je promenio patike na poluvremenu pomenutog meča u Torontu (koji je Denveru bio drugi u dva dana, posle uzbudljivog gostovanja Bostonu), Jokić je otkrio da mu je vazdušni đon pukao.

A onda je usledilo pitanje da li mu je novi "mehur" u đonu patike omogućio da ostvari onu blokadu na kraju utakmice, na šta je on odgovorio pokazivanjem prstima:

"Ovolicko!".

Nikola Jokić - NBA statistika

Nikola Jokić i ove sezone ima fantastičnu statistiku u NBA ligi: prosečno postiže 25,8 poena po meču, ima čak 13,7 skokokova po utakmici, uz 7,9 asistencija po takmičarskom nastupu.

Šta sledi za Jokića i Denver?

Posle dva gostovanja u ova dva dana, Nikola Jokić i saigrači iz Denver Nagetsa će malo predahnuti, pa ih u sedmici pred nama čekaju sledeći radni zadaci: najpre u utorak od tri sata ujutu po našem, srednjeevropskom vremenu, igraju na svom terenu protiv Orlanda, a zatim u četvrtak od četiri sata gostuju Golden Stejt Voriorsima.

Uslediće značajan predah za Nagetse, ne baš i za MVP-a lige, jer će u noći između nedelje i ponedeljka, 20. februara, Jokić biti starter na NBA Ol-star meču u Klivlendu.

U ovom trenutku Denver Nagetsi su, uz učinak 31-25, šesti u Zapadnoj konferenciji NBA lige, Orlando je 14. na "istoku" sa 13-45, a Golden Stejt drugi na "Zapadu" sa učinkom 42-15.

BONUS VIDEO Kako je Beograd dočekao košarkaše koji su u Indijanapolisu dobili i "Drim tim"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

RAZMIŠLJALA SAM DA SE ZAMONAŠIM: Tanja Bošković je zamalo napustila sve i otišla u manastir