EVROLIGA JE ČUDO, A SRBIN NJENA ZVEZDA! Micić vodio Efes do nove evropske titule

D. N.

21. 05. 2022. u 20:48 >> 20:39

ANADOLU Efes je, predvođen Vasilijem Micićem koji je postigao 23 poena, po drugi put u nizu osvojio Evroligu, ovoga puta pobedivši u finalu održanom u Beogradu Real Madrid sa 58:57.

ЕВРОЛИГА ЈЕ ЧУДО, А СРБИН ЊЕНА ЗВЕЗДА! Мицић водио Ефес до нове европске титуле

FOTO: Tanjug/AP

A nije se baš činilo da će to biti slučaj kada je klub iz Španije vodio sa devet razlike...

No, krenimo redom.

Visoka startna postava Madriđana (Abalde, Hanga, Dek, Jabusele i Tavares) vrlo brzo je počela da dominira u oba reketa, pa je Ergin Ataman, strateg branioca trona, već od starta morao da se snalazi tražeći rešenja "na klupi" jer početna petorka (Larkin, Micić, Moerman, Anderson i Plajs) nije uspevala da odgovori na "unutrašnju igru" rivala.
Real, međutim, nije uspevao da tu napadačku dominaciju, uz vrlo dobar nastup u odbrani, kruniše većim vođstvo od šest razlike, i to kratkotrajnim.


Razlog za to je bio očajan šut madridskog tima sa distance, 0/8, pa su igrači turskog kluba, predvođeni najpre Vasilijem Micićem, a onda i Šejnom Larkinom, početkom druge deonice u dva navrata, kratkotrajno, preuzimali vođstvo.


Ipak, veliki nalet Reala koji je potom usledio, vratio je njemu prednost, i to dok se publika prilično nervirala zbog revije dalekometnih promašaja (do velikog predaha, Madriđani su štirali 3/15, a njihovi suparnici 3/12). 


Ekipa trenera Pabla Lasa, koji je do ovog meča vodio sa 18:8 u pobedama protiv Larkina, naročito je dominirala sredinom treće deonice, kada je otišla na devet razlike, ali su se Micić, pa Larkin, a onda i Tibor Plajs pobrinuli za preokret.


Anadolu Efes je koristio očajno šutersko izdanje Reala prilikom pokušaja da postigne tri poena, pa kada je šesti put dalekometni šut promašio Jabusele, za madridskih 5/31 do 36. minuta, Vasilije Micić je uzeo stvari u svoje ruke. Tek tada je izveo prvu asistenciju na meču, a druga, odmah potom, takođe za Plajsa, i to njegovo alej-up zakucavanje, turski klub je poveo sa 50:53.

Usledila je drama u završna dva minuta. Prvo trojka Argentinca Deka za izjednačenje, pa Micićeva četvrta na meču za novi odlazak Efesa na +3. Borba na svakom delu terena donosila je potom i snažne duele (ne baš guranja koja su umalo dovela do tuče Andersona i Poarijea na kraju treće deonice), a činilo se da je sve rešio jedan ofanzivan skok.
Naime, pri vođstvo Efesa od jedan razlike, 65 sekundi pre kraja Singlton je uhvatio loptu posle promašene trojke Larkina, a onda je Micić silovito krenuo ka košu rivala. Nije bio precizan, ali je Tibor Plajs bio na pravom mestu i doneo +3 braniocu titule.
Real je potom prišao na poen zaostatka košem iskusnog Ljulja, a potom je Efes zadržao loptu do kraja i, uz veliku borbu u suparničkom reketu, onemogućio Madriđanima akciju za pobedu.

Vasilije Micić je bio najefikasniji akter finala, postigao je 23 poena (šut za dva 4/8, za tri 4/7), uz po dva skoka i asistencije, te četiri izgubljene lopte. Plajs je pomogao sa 19 poena, Larkin sa 10, a u Realu su se istakli Tavares sa 14 i Ljulj sa devet.

Finale Evrolige 2021/22

Real Madrid - Anadolu Efes 57:58 (15:14, 19:15, 8:11, 15:18)

Dvorana: Štark arena; Gledalaca: 19.000. Sudije: Lamonika, Rižik, Vilijus.

Real Madrid: Kozer 3, Njunjez, Rendolf 6, Fernandez 2, Abalde 2, Hanga 5, Dek 5, Pojre 5, Tavares 14p, 11sk), Ljulj 9p, 6as, Jabusel 3, Tejlor 3

Anadolu Efes: Larkin 10, Buboa, Singlton 4, Brajant, Gazi, Moerman, Tundžer, Plajs 19, Micić 23p, 2sk, 2as, Anderson, Petrušev, Danston 2.

KRAJ! Real Madrid - Anadolu Efes 57:58

40' - Efes je šampion Evrope! Turski klub je sačuvao loptu do samog kraja, šutirao, pa potom velikom borbenošću pod protivničkim košem onemogućio Real da dođe do lopte i - vreme je isteklo!

40' - Ljulj primiče Real na poen zaostatka, još pola minuta do kraja

40' - Kakva scena... Grci navijaju za Real, Arena grmi...

 

39' - Singlton osvaja loptu posle dalekometnog promašaja Larkina, Micić potom silovito kreće u prodor, promašuje koš Reala, ali priskače Tibor Plajs i svojim 19. poenom na meču donosi Efesu 55:58. Još 65 sekundi do kraja, tajmaut za Madriđane.

39' - Kozer je dao jedno slobodno bacanje za Real, a onda, posle ofanzivnog skoka, fauliran je njegov kolega Tavares, koji je takođe bio samo jednom precizan - 55:56.

38' - Uzvraća Vasilije Micić! Četvrtom trojkom donosi prednost Efesu od 56:53!

38' - Dek pogađa trojku, Real je izjednačio! 53:53

37' - Čak šesta promašena trojka Realovog Jabuselea, a onda druga uzastopna (ujedno druga na meču) asistencija Vasilija Micića, i to kakva - za alej-up zakucavanje Plajsa! Efes vodi sa 50:53!

37' - Nova promena ekipe koja vodi, Plajs posle Micićeve asistencije donosi Efesu 50:51.

36' - Real je poveo! Novi mini-preokret na ovom meču, Serhio Ljulj precizan sa distance, njegovim sedmim poenom Real odlazi na 50:49.

34' - Nakon što je Ljulj, kao njegov saigrač malopre, s linije slobodnih bacanja dvaput bio precizan, Real je prišao na 46:47, a onda je Realov Vesnan Poirije sjajnom blokadom zaustavio Tibora Plajsa.

33' - Efes je opet na tri razlike, jer je posle dobro izvedenih penala Argentinca Gabrijela Deka, koji se vratio u evropsku košarku posle NBA epizode u Oklahomi, Tibor Plajs pogodio i svoj treći šut iz igre, pa je njegovim 11. poenom turski klub poveo sa 44:47.

Ergin Ataman, trener Efesa, tokom finala Evrolige s Realom u beogradskoj Areni / FOTO: Tanjug/AP

32' - Još jedna greška Reala, Singlton "krade" loptu suparnicima i zakucava - 42:45 za Efes, najveća prednost aktuelnog šampiona Evrope

32' - Vasilije Micić pogađa trojku! Vodi Efes, 42:43

31' - Počela je četvrta deonica, i to loše okončanim akcijama na obe strane terena. I dalje je dva razlike za Real.

Posle dva propuštena napada Efesa u samoj završnici treće četvrtine, ona je okončana Realovim vođstvom od 42:40. A imali su Madriđani i devet razlike u svoju korist u ovom segmentu finala... Još deset minuta do odluke ko će biti prvak Evrope.

30' - Oba ratoborna aktera, Parije i Anderson, dobili su po nesportsku grešku. Rezultat je 42:40, još pola minuta do kraja treće deonice, lopta je za Real.

30' - Umalo tuča. Poarije i Anderson su se sporečkali prilikom borbe pod košem Reala. Efesov košarkaš Anderson je oborio Realovog igrača Rudija nakon što je izgubio loptu, a onda je pritrčao Poarije i odgurnuo pomenutog rivala iz turskog kluba. Došlo je potom do koškanja, pa sada sudije pregledaju snimak, ne bi li odlučili ko će kako biti sankcionisan.

28' - Vratio se Efes u život! Micić pogađa dva penala, branilac titule je prišao na 40:38. Srpski as je dogurao do 15 poena.

Vasilije Micić tokom finala Evrolige između Efesa i Real Madrida / FOTO: Tanjug/AP

27' - Posle pet promašaja u nizu, na obe strane, Plajs je primakao Efes na 40:36 svojim poenima.

25' - Ne ide Efesu, pa ne ide, a onda Adam Hanga pogađa trojku za Real, koji odlazi na velikih 40:31.

23' - Vasilije Micić gubi loptu u napadu Efesa, ali Singlton promašuje na drugoj strani, pa ostaje 37:31 za Real.

22' - Real  odlazi na dosad najveću prednost, 37:29, prvim pogotkom Abaldea. A potom četvrtim poenom Tibora Plajsa Efes prilazi na "-6".

21' - Počela je treća deonica

Kraj poluvremena, Real je uvećao svoje vođstvo sa prve deonice na 34:29. Najefikasniji je kod Madriđana bio Tavares sa 12 poena, šest je ubacio Rendolf, a četiri Poirije. Kod Efesa, najuobijiti je tandem Micić (13 poena, šut po 2/3 i za dva i za tri, ali bez asistencija) i Šejn Larkin (10 poena, po dve asistencija i skoka, ali šut sa distance 1/5). Efes je ostvario 21 skok, šutirao trojke samo 3/12, a dvojke 9/18. Real je takođe stigao do 21 skoka nakon početne dominacije u reketu, i on je loše šutirao za tri (3/15), a za dva 11/23.

20' - Posle obostranih promašaja u prethodnom minutu, poslednji u drugoj deonici počeo je trojkom Rendolfa za vođstvo Reala od 34:29.

18' - Evo ponovo Vasilija Micića i njegovog koša! Druga trojka na meču, iz trećeg pokušaja, 13. poen i - Anadolu Efes je prišao na 31:29.

18' - Micić je imao dva ne baš sjajna dodavanja u prethodna dva minuta. I, da trenutno nema Šejna Larkina na parketu (dva poslednja napada Efesa je on realizovao, stigavši do deset poena), branilac titule bi bio u još većim problemima od trenutnih 31:26. Rendolf je prethodno doneo Realu 29:22, Poirie alej-up zakucavanjem 31:24, ali je Larkin održao Efes "u životu", dok je ostatak ekipe muku mučio i u napadu i u odbrani.

15' - Ne ide Efesu u drugoj deonici. Posle tri promašena šuta od poslednja četiri, Real je poveo sa 26:22 košem Kozera, a tursku ekipu je većeg pada "spasao" TV tajmaut.

13' - Ujednačen početak druge deonice. Za sada "ista meta - isto odstojanje" kao na kraju prve četvrtine, i dalje je dva razlike za Real, koji vodi sa 22:20.

Kraj prve četvrtine, 15:14 za Real, koji je vodio sa sedam razlike pre nego što je Larkin ubacio šest poena u nizu. Real je šutirao 6/13 za dva, ali očajnih 0/8 za tri poena, uz 14 ostvarenih skokova. Branilac titule je šutirao 3/8 za dva, 2/5 sa distance, uz deset skokova.

10' - Vratio je Larkin u život tursku ekipu, prodorom je potpuno nadmudrio odbranu Reala, poentirao iako je bio fauliran, pa onda dodatnim slobodnim bacanjem primakao Efes na 15:14.

9' - Šejn Larkin (konačno) pogađa trojku i primiče Efes na 15:11.

8' - Kako samo vlada reketom (tačnije, reketima) madridski tim. Tavares svojim već 12. poenom donosi 15:8 Realu.

6' - Micić postiže trojku uz pomoć table (četiri poena zasad), a na drugoj strani Real nastavlja da dominira u reketu, Tavaresov šesti poen donosi Madriđanima 8:7.

5' - Neverovatno... U prvih pet minuta utakmice, šampion Evrope, Efes, je ubacio jedno slobodno bacanje (Micić) i jednu trojku (Plajs), a Real koji vodi sa 6:4 - samo triput je poentirao, i to sva tri puta iz reketa. 

4' - Tavares poravnava rezultat na 4:4. Vrlo, vrlo "tvrda" utakmica na početku. Svega tri pogotka iz igre za uvodna četiri minuta meča.

3' - Micić s penala daje prvi poen na meču, Real u polu-kontri uzvraća preko Hange, a potom je usledila trojka Plajsa za 2:4 u korist turske ekipe.

2' - Dva minuta su skoro cela odigrana, i dalje je 0:0. Nervoza čini svoje na početku meča, pa su šutevi na obe strane neprecizni.

1' - Interesantno, kada je lopta bačena (Real ima prvi napad), zagrmeli su navijači Olimpijakosa sa svojom pesmom. Njih i dalje ima najviše u Areni, iako je njihov tim igrao (i izgubio) meč za treće mesto.

1' - Finale Evrolige je počelo!

19.00 - Sa zvučnika se čuje himna Evrolige. Još koji trenutak, i počinje borba za evro-titulu!

18.58: Startne postave: Za Efes meč počinju Larkin, Micić, Moerman, Anderson i Plajs, a za Real Abalde, Hanga, Dek, Jabusele i Tavares.

18.56 - Vasilije Micić i Filip Petrušev su dobili najveće pozdrave tokom predstavljanja ekipa, dok se najviše zviždalo treneru Efesa, Erginu Atamanu, ali i veteranu iz Reala, Serhiju Ljulju.

18.54 - U toku je predstavljanje igrača koji će uzeti učešće u finalu

Više nema čekanja, pada odluka ko će podići šampionski pehar namenjen najboljem klubu na "starom kontinentu", i to posle sjajnih polufinala.

Anadol Efes je zahvaljujući čudesnoj trojci Vasilija Micića u polufinalu eliminisao Olimpijakos, a Real je pobedio svog najvećeg rivala, Barselonu.

Pre četiri godine, Madriđani su upravo u Beogradu osvojili ovaj trofej, ali im je sada na putu vrlo raspoloženi branilac titule, kog predvodi Micić, prošlogodišnji MVP, a ove sezone najbolji strelac takmičenja.

Barsi treće mesto

Košarkaši Olimpijakosa i Barselone sastali su se u meču za treće mesto ovogodišnjeg izdanja Evrolige. Bio je ovo duel dve ekipe koje su imale težak zadatak pred sobom, kako se što brže fizički regenerisati i emotivno vratiti nakon najtežih poraza u sezonu. Na kraju kao pobednik izašla je ekipa Barselone - 84:74, iako je grčki klub imao nestvarnu podršku svojih navijača, koji su navijali kao u transu.

Bonus video: Navijači Olimpijakosa ne staju i kada njihovi ljubimci gube

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

DŽAKA OPET PROVOCIRA: Odgurnuo golmana Srbije i izazvao zvižduke sa tribina  (VIDEO)