ŠTA RADIŠ TO, SRBINE? Nikola Jokić zapanjio NBA (VIDEO)

Novosti online

04. 12. 2023. u 22:35

Nikola Jokić i Denver nagetsi, kao aktuelni NBA šampioni, ne samo da solidno "guraju" u nameri da odbrane titulu, već srpski as ispisuje nove stranice istorije kluba.

ШТА РАДИШ ТО, СРБИНЕ? Никола Јокић запањио НБА (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Brojni NBA novinari objavili su, neki uz "skidanje kape", neki, prosto, zatečeni - najnoviju odluku NBA lige:

Nikola Jokić je najbolji igrač najjačeg košarkaškog prvenstva na svetu za utakmice odigrane u oktobru i novembru kao član Zapadne konferencije. One reakcije su - zbog njegovih neverovatnih učinaka.

Imajući u vidu termin početka nove sezone, i te "kasnooktobarske" utakmice ušle su u obzir za dodelu nagrade "najbolji igrač meseca u NBA", a Srbin je tu nagradu dobio sedmi put u karijeri, što je klupski rekord Denvera.

Dvostruki MVP je imao proseke od 29 poena (zasad rekord karijere), 13,2 skokova (takođe lični NBA rekord) i 9,2 asistencije (još jedan rekord u najjačoj ligi na planeti), šutirajući pritom sa 57,1% uspešnosti iz igre, a 31,6% kada se o trojkama radi. Sve to na čak 18 mečeva u oktobru i novembru, u kojima je, uz odsustvo nekoliko saigrača, a najveći udarac je povreda Jokićeve "desne ruke", Džamala Mareja, Srbin predvodio šampiona do učinka 12-6.

Ovaj 28-godišnji centar je pritom ostvario sedam tripl-dablova, dok su svi ostali igrači u NBA zajedno ostvarili osam. Imao je aktuelni MVP finala na samom kraju novembru četiri utakmice u nizu sa 30 ili više poena, što je uspeo drugi put u - tom mesecu (prvi put je takav niz ostvario od 6. do 14. novembra). Uz to, postao je prvi igrač od Eldžina Bejlora i 1967. koji je sezonu počeo sa 12 uzastopnih utakmica na kojima je imao bar 20 poena i bar 10 skokova.

U oktobru i novembru "Džoker" je bio najbolji u ligi kada se radi o poenima, najbolji kada se radi o "dabl-dabl" učincima, treći u ukupnom broju poena i treći u ukupnom broju asistencija. Imao je i dva tripl-dabl nastupa na kojima je dao 30 ili više poena, a da nije imao nijednu jedinu izgubljenu loptu. To je uradio u jednom mesecu, u razmaku od četiri utakmice, a niko u istoriji lige, otkad se takva statistika vodi (40 godina) nije imao više od jednog takvog meča. Na ta četiri susreta, ukupno je ostvario 54 asistencije, a samo osam puta izgubio loptu.

NBA tabele

U Zapadnoj NBA konferenciji, u kojoj nagetsi i igraju, prva je Minesota sa učinkom 15-4, Oklahoma je druga sa 13-6, Denver treći sa 14-7, a slede Sakramento sa 11-7, Feniks sa 12-8, Dalas sa 11-8...

Na "istoku" vodi Boston sa 15-4, a za njim slede Orlando i Milvoki sa po 14-6, te Filadelfija i Njujork sa po 12-7.

Kada igra Denver? Raspored utakmica:

Denver redom igra (po našem, srednjoevropskom vremenu:

četvrtak, 7. 12. - u gostima protiv Los Anđeles Klipersa od 4

subota, 9. 12. - kod kuće protiv Hjustona od 3
utorak, 12. 12. - u gostima proptiv Atlante od 1.30
sreda, 13. 12. - u gostima protiv Čikaga od 2
petak, 15. 12. - kod kuće protiv Bruklina od 3
nedelja, 17. 12. - kod kuće protiv Oklahome od 3
utorak, 19. 12. - kod kuće protiv Dalasa od 3
četvrtak, 21. 12. - u gostima protiv Toronta od 1.30
subota, 23. 12. - u gostima protiv Bruklina od 1.30
nedelja, 24. 12. - u gostima protiv Šarlota od 1
ponedeljak, 25. 12. - kod kuće protiv Golden Stejta od 20.30
petak, 29. 12. - kod kuće protiv Memfisa od 3
subota, 30. 12. - kod kuće protiv Oklahome od 3

i tako dalje.

NBA liga, sezona 2023/2024 - termini, plej-of...

Ligaški deo nadmetanja traje do 14. aprila 2024, do kada bi, prema rasporedu, svi timovi trebalo da odigraju po 82 utakmice. Ol-star utakmica se održava 18. februara u Indijanapolisu, plej-in turnir za timove od 7. do 10. mesta u obe konferencije, na programu je od 16. do 19. aprila, a dan kasnije, 20. aprila, počinje zvanična faza plej-ofa. Veliko finale je, kada se o prvom meču borbe za pehar radi, zakazano za 6. jun, a moguća majstorica igrala bi se 23. juna. Samo mesec dana kasnije, 26. jula, u Parizu počinju 33. Letnje olimpijske igre, koje traju do 11. avgusta.

A ako vam se košarka sviđa, NBA kao njen sastavni deo, kao i sve što u njoj rade Nikola Jokić i Denver, ali i ne samo oni već i svi ostali srpski i drugi asovi, pratite ih na sportskim stranicama portala "Novosti". 

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video:  Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

DIVAC IZABRAO NAJBOLJU EVROPSKU PETORKU: Ova imena jača su i od američkog drim-tim, imali tu i Nikole Jokića?