KALINA I VESELI U VREMEPLOVU: Bivši dvojac šampionskog Fenera srušio "kralja" u evroligaškom "el klasiku"

V. P.

04. 01. 2024. u 07:40

DVOJAC šampionske generacije Fenerbahčea kao da je podesio vremeplov na 2017. godinu. Sada u crveno-plavim dresovima Barselone, Jan Veseli i Nikola Kalinić udruženim snagama oborili su Real Madrid u evroligaškom „el klasiku“ odigranom u euforičnom ambijentu „Blaugrane“ kao retko kad ove sezone - 83:78.

КАЛИНА И ВЕСЕЛИ У ВРЕМЕПЛОВУ: Бивши двојац шампионског Фенера срушио краља у евролигашком ел класику

Foto: Evroliga

Češki 33-godišnji veteran bio je na putu da sustigne lični rekord u elitnom takmičenju postavljen krajem 2021, kada je Zenitu ubacio 32 poena. U izuzetno važnom meču za katalonski tim, koji je u prethodna dva doživeo katastrofalne poraze od Unikahe u španskom prvenstvu i Monaka u Evroligi, zaustavio se na 27 poena za isto toliko minuta na terenu. Iz igre je šutirao fenomenalnih 12/18, uhvatio četiri lopte i podelio tri rampe za indeks korisnosti 28 i epitet igrača utakmice.

Koliko trenerski početnik na klupi Barse Rođer Grimau polaže na iskustvo Kalinića, vidi se po tome što je srpski krilni igrač proveo najviše vremena u igri. Nije bilo posla koji nije obavio za 31 minut na terenu, postigao je 13 poena (2/4 za dva, 3/3 za tri), pet puta asistirao saigračima, upisao četiri skoka i uporedo odradio brojne stvari koje statistika ne beleži. U drugom poluvremenu igrao je sa toliko energije da se činilo da vidimo više od jednog Kaline na parketu kultne „Blaugrane“.

- Odigrali smo impresivno u nastavku meča. Bila nam je potrebna ovakva utakmica, jer smo u prethodnom periodu imali dosta problema. Videćemo šta će nam doneti ova pobeda, nadam se da ćemo započeti novi trijumfalni niz - rekao je Kalinić posle 18. pobede Barse u 36 evroligaških „el klasika“ u ovom veku.

„Kralju“ ovaj poraz nije mnogo naškodio, i dalje suvereno drži prvo mesto sa učinkom 16-2. Najbolji u timu Reala bili su igrači sa ovih prostora, Džanan Musa sa 19 poena i Mario Hezonja sa 16. Fakundo Kampaco je imao osam asistencija, ali je podbacio u košgeterskom segmentu sa šest poena (šut iz igre 2/8).

VIRTUS NAPLATIO DUG

VIRTUS je na svom terenu naplatio dug Bajernu za jedan od samo pet poraza u prvoj polovini Evrolige. Bolonjezi su u neizvesnom meču slavili sa 85:83 i gledaju u leđa vodećem Realu sa skorom 13-5.

Toko Šengelija je postigao 18 poena, pratili su ga Marko Belineli sa 16 i Danijel Haket sa 15, dok je u bavarskom timu odskočio Karsen Edvards sa 22. Naš Vladimir Lučić se nije upisao u strelce za skoro 16 minuta igre (0/1 za dva, 0/1 za tri, 3 sk).

Plejmejker Baskonije Kodi Miler-Mekintajer, koga navijači Partizana ne pamte po dobrom dok je nosio crno-beli dres, pretplatio se na šuteve za pobedu. Ono što je priredio Olimpijakosu u Pireju sada je ponovio pred svojim navijačima u meču sa Panatinaikosom. Duga dvojka Amerikanca, koji očito ne kuburi sa samopouzdanjem otkad se u Vitoriju vratio trener Duško Ivanović, odsela je u košu Atinjana 0,9 sekundi pre kraja meča u „Buesa areni“ za deseto slavlje Baskijaca (75:73), kojim su stavili tačku na pobedničku seriju „zelenih“ u prethodne četiri utakmice.

Domaćin je sredinom treće četvrtine zaostajao 17 razlike, ali je preokret pokrenuo svemogući Čima Moneke, MVP meča sa učinkom od 20 poena i 13 skokova. Srpski reprezentativac Vanja Marinković postigao je osam poena, nije imao sjajno šutersko veče, ali je pogodio dve trojke u periodu kada se Baskonija vraćala iz mrtvih. NBA pojačanje Panatinaikosa Kendrik Nan ubacio je 25 poena, što je rekord njegove nedavno započete evroligaške karijere.

Valensija je ostala u plej-in zoni pobedom u svojoj „La Fonteti“ nad Efesom (93:88). Defanzivno orijentisan tim trenera Aleksa Mumbrua ovog puta je imao čak šestoricu igrača sa dvocifrenim poenterskim učinkom, na čelu duge kolone našli su se Kris Džons i Brendon Dejvis sa po 15, Stefan Jović postigao je dva, uz četiri asistencije.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)