OŽIVEĆU SEĆANJA NA DUELE PLEĆAŠA: Zdravko Plećaš želi da ispoštuje davnašnju želju svog pokojnog oca Nikole

Bogoljub Grujić

29. 02. 2024. u 09:30

VEČITI košarkaški šarmer sa brkovima, Nikola Plećaš (76), nekadašnji reprezentativni plejmejker nacionalnog tima Jugoslavije i legenda Lokomotive, kasnije Cibone, početkom juna prošle godine došao je u malo banatsko selo Novo Miloševo, kako bi ispoštovao lik i delo svog košarkaškog oca, velikog trenera, Ranka Žeravice, kojem je u čast u porodičnoj kući u rodnom selu otvoren memorijalni muzej.

ОЖИВЕЋУ СЕЋАЊА НА ДУЕЛЕ ПЛЕЋАША: Здравко Плећаш жели да испоштује давнашњу жељу свог покојног оца Николе

Zdravko Plećaš, Foto B. Grujić

- Dirnuo me je ovaj šmekerski gest čoveka koji, iako i sam u godinama, nije žalio trud i vreme, došao je da se pokloni seni stratega sa kojim je daleke 1970. godine u Ljubljani bio prvak sveta - započinje priču Zrenjaninac Zdravko Plećaš, sin Nikole Plećaša, od 2001. godine pokojnog nekadašnjeg košarkaša Proletera.

- Jednostavno, nisam znao za otvaranje Muzeja Ranka Žeravice, mada je najavljivano, sve je nekako tiho prošlo, a da sam imao informaciju sigurno bih iskoristio priliku da ostvarim davnu želju da upoznam Nikolu Plećaša iz Zagreba, koji se zove i preziva kao i moj pokojni otac.

Zdravko Plećaš je sada još sigurniji u nameri da inicijativu istera do kraja i nekako upozna čoveka sa kojim je njegov pokojni otac, početkom sedamdesetih godina prošlog veka, delio ljute košarkaške megdane na parketima dvorana u Zrenjaninu i Zagrebu.

- Ideja je da mnogo slavnijeg Nikolu ugostim u mom rodnom gradu i uz zajedničko prelistavanje izbledelih stranica albuma sećanja, odvedem na očev grob, a prisetiće se ubeđen sam, njihovih duela na terenu 1973. godine kada su se tadašnji Kombinat "Servo Mihalj" (ime nosio po sponzoru) i Lokomotiva u više navrata sastajali u okviru prvoligaških duela - dodaje mlađi Plećaš iz Zrenjanina, koji je očevim stopama u košarci dospeo do prvog tima Proletera i kao mlad igrač u više navrata bio pohvaljen od tadašnjeg saigrača Luke Pavićevića, koji je igrao na istoj poziciji plejmejkera.

IMENjACI Zagrebački i zrenjaninski Nikola Plećaš, Foto Privatna arhiva

Njegova seniorska karijera, zbog teške povrede kolena, ostala je u senci talentovanog dečaka i naslednika košarkaške loze Plećaš, a danas je u 46. godini rekreativac i delegat na košarkaškim utakmicama.

U beleškama zrenjaninskog Nikole Plećaša, uz brojne pedantno složene isečke iz novinskih tekstova i izveštaja sa tadašnjih prvoligaških utakmica, vidno mesto zauzima i papirić na kojem je rukom ispisana fina emocija, osećaj da je njegov pet godina stariji i mnogo poznatiji imenjak i prezimenjak, sjajna osoba, džentlmen i da mu je izuzetno drago to što je imao priliku da ga upozna i van terena i druži se sa njim.

- Reprezentativac, gospodin, umetnik sa loptom na terenu, strelac i kreator - zapisao je penkalom zrenjaninski Nikola i sam zadivljen, ne baš čestom pojavom da u istom sportu, u ovom slučaju "kraljici pod obručima", na dve različite strane igraju dvojica igrača sa istim imenom i prezimenom, Nikola Plećaš.

Nikola Plećaš, zrenjaninski, otac Jelene i Zdravka, rođen je 1953. godine, a osim Proletera, nosio je još dres tadašnjeg mlađeg studentskog lokalnog kluba Mašinac i omladinske reprezentacije Jugoslavije, a igrajući na poziciji pleja i beka sa karakterističnim šutem iznad glave, izrastao je u sjajnog i pouzdanog košarkaša, do kraja privrženog matičnom klubu.

- Još kao dečaku, dok me je učio da šutnem loptu na koš, usadio mi je ljubav prema Proleteru, za koji je srcem i dušom bio vezan, prvoligaške utakmice za njega su bile svetinja, a posebno se pripremao za duele sa Lokomotivom u Zagrebu i Zrenjaninu, kada je trebalo da čuva svog slavnog i mnogo popularnijeg imenjaka. Isto tako, voleo bih da budem i u Zagrebu, da osetim duh čuvene "Kutije šubice" u kojoj je Lokomotiva mlela svoje rivale. Kroz san sećam se očevog ushićenja i neke vrste pozitivne treme pred polazak na put. Lepi su to, zaista, bili trenuci - zaokružuje priču o svom ocu Zdravko, koji je osim u Proleteru igrao za Radnički iz Novog Sada, Svislajon iz Vršca i Mašinac iz Zrenjanina, dodajući na kraju da je odlučan u nameri da ispuni zadatak koji je sam sebi, na očevom grobu, zadao.

Foto Privatna arhiva

Nikola prepoznao Bodirogin talenat

JEDAN od prvih košarkaških učitelja Dejanu Bodirogi u sali Osnovne škole "Vladimir Nazor", bio je upravo zrenjaninski Nikola Plećaš, a u svom trenerakom tefteru, već posle nekoliko treninga, upisao je da dečak sjajno barata loptom i da je pravi biser i budućnost naše košarke.

Ove mastilom ispisane reči obistinile su se vrlo brzo.

Podrška drugara

- ONI kojima sam ispričao šta nameravam, podržali su me i obećali pomoć da stupim u kontakt sa gospodinom iz Zagreba, jednostavno sudbina nije htela da se susretnemo u Novom Miloševu - kaže Zdravko, uz napomenu da će poštujući godine i raspoloženje gospodina Nikole Plećaša, i postupiti u realizaciji svoje ideje.

LEGENDA Nikola Plećaš u "Kutiji šibica", Foto Privatna arhiva

Žeravica ga preporučio

ZADIVLjEN činjenicom da u košarci ima dvojicu Nikola, veliki Ranko Žeravica, posle jednog školskog takmičenja gimnazijalaca, zapazio je talenat i javno pohvalio Nikolu Plećaša, Ličanina iz Banata, uz naznaku da će kao i tadašnji reprezentativac Jugoslavije i prvi plej zagrebačke Lokomotive, daleko dogurati.

Plan posete već spreman

PROSLAVLjENI as Proletera i kasnije trener Nikola Plećaš iznenada je preminuo aprila 2001. godine, u 48. godini i svom nasledniku u amanet ostavio organizaciju posete zagrebačkog Nikole Plećaša Zrenjaninu.

- To ja, nekako, moram da sprovedem u stvarnost, osim bogate trpeze sa tipično banatskim specijalitetima, planirana je poseta Novom Miloševu, gde je rođen i odrastao Ranko Žeravica, njegovom Muzeju sećanja, ali i popularnom zrenjaninskom "Medisonu", gde su se sedamdesetih godina prošlog veka, odigravali ljuti košarkaški megdani - kaže Zdravko.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

Kako da vreme na poslu bude ispunjeno zadovoljstvom – Pogledajte dugačak spisak benefita koje nudi Mercator-S