VELIKI NEMANJA U PENZIJI: Kako je Bjelica pisao istoriju sa Srbijom

Novosti online

23. 03. 2024. u 18:29

Srpski košarakaš Nemanja Bjelica završio je profesionalnu karijeru. Igrao je za brojne evropske i NBA klubove, ali će svim navijačima u Srbiji zauvek u sećanju ostati ono što je davao za reprezentaciju.

ВЕЛИКИ НЕМАЊА У ПЕНЗИЈИ: Како је Бјелица писао историју са Србијом

Foto arhiva VN

Karijera duga 20 godina prožeta je mnogim lepim i bolnim trenucima. Bile su tu titule šampiona države, sjajni uspesi u Evroligi, šampioniski prsten NBA lige, fenomenalne partije "preko bare", MVP priznanja, ali ništa od toga ne može da se meri sa uspehom u dresu sa državnim grbom.

Sam Bjelica je često bio najemotivniji upravo kada je govorio o reprezentaciji Srbije, često kritikovao sebe zbog poraza, ali i hvalio saigrače zbog pobeda. Svima će ostati u najlepšem sećanju sve što je radio za nacionalni tim.

Prvi put je dres Srbije obukao u kvlaifikacijama za Evrobasket 2009, kada je bio član čuvenih "Dudinih beba". Ekipe koja je vratila Srbiju na evropsku i svetsku košarkašku mapu posle sedam godina "posta". Već na tom istom Evrobasketu okitio se srebrnom medaljom, a sledeće godine bio je četvrti sa reprezentacijom na Mundobasketu u Turskoj. Bio je bitan deo ekipe u kojoj su "glavnu reč" vodili Miloš Teodosić, Novica Veličković i kapiten Nenad Krstić. U naredna dva Evrobasketa 2011. i 2013. pokazao se kao jedan od lidera tima, kada su neki nosioci prestali da nastupaju za nacionalni tim, a onda je 2014. doživeo najlepše momente reprezentativne karijere.

Dolaskom Aleksandra Saše Đorđevića na klupu "orlova", mnogi igrači doživeli su zenit, među njima i Bjelica. Na Mundobasketu u Španiji, on i saigrači ostvarili su najveći uspeh sa reprezentacijom. Osvojili srebrnu medalju, igrali finale sa Amerikancima, dokazali da je Srbija ponovo "zemlja košarke" i na kraju imali tu čast da se popnu na čuveni balkon gradske skupštine.

Naredne 2015. je na Evrobasket u Nemačkoj i Francuskoj došao ka MVP Evrolige, i kao jedan do ključnih igrača. To je dokazao i svojim partijama.

Dabl dabl protiv Španije, koš za pobedu protiv Nemačke i sve ostale partije na tom prvenstvu bile su dovoljne da ga nacija smatra herojem reprezentacije. Nažalost, te godine smo doživeli nesrećan poraz od Litvanije u polufinalu i na kraju završili četvrti, porazom od Francuza.

Brojne povrede sprečile su ga da zaigra na Olimpijskim igrama 2016. i Evrobasketu 2017. a veliki povratak je imao na Svetskom kupu 2019. u Kini, ali je kao i celokupna ekipa nakon sjajnog starta doživeo šok u četvrtfinalu (poraz od Argentine) i razočaran se vratio u Beograd.

Drugo i poslednje reprezentativno razočarenje doživeo je 2021. u Beogradu, kada je bio deo ekipe koja je poražena od Italije u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju 2021.

Nakon toga, Bjelica je završio reprezentativnu karijeru u kojoj mu se nisu ispunile dve želje. Prva da zaigra na Olimpijskim igrama, a druga da se okiti zlatnom medaljom. Bez obzira na sve, pamtiće ga ova zemlja i ovaj narod za sve što je uradio za Srbiju.

BONUS VIDEO: ZVEZDA DOČEKALA: Nikola Topić trenira

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

Kako da vreme na poslu bude ispunjeno zadovoljstvom – Pogledajte dugačak spisak benefita koje nudi Mercator-S